ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ У ТРСТУ ЈАСНО О РЕЗОЛУЦИЈИ На нашој страни је истина и од тога не смемо одустати

ТРСТ:  Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да је истина на страни Србије додајући да је резолуција о Сребреници усвојена у ГС УН технички легална, али је суштински нелегитимна, јер већи број држава није гласао за њу.
s
Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ/ nr, printscreen instagram

"На нашој страни је само једна ствар, једна чињеница, а то је истина. То је истина и од тога не смемо одустати", рекао је Вучевић за Тањуг. Вучевић је рекао да је током посете Трсту са министром спољних послова Италије разговарао и о другим политичким питањима, поред економских, као што је резолуција о Сребреници и питање КиМ. Вучевић је оценио за Танјуг да је економска сарадња добра, али да имамо других отворених питања.

"У Србији је данас колективно разочарања присутно према онима који су спонзорисали и гласали за ту срамну резолуцију. Није само наш утисак, него утисак целе међународне заједнице, да ова резолуција је можда технички легална, али је суштински нелегитимна, јер је већи број држава био на оној страни која није гласала за ту резолуцију. Ви имате 107 држава која нису учествовале. Значи већи број држава није подржао резолуцију, нема легитимитет, ни у једном парламенту, нигде у свету, то сам рекао и господину Тајанију, не би таква резолуција могла бити усвојена гледајући број гласова за и они који су противи уздржани", нагласио је Вучевић. Он је подсетио да две трећине човечанства није гласало за ту резолуцију и нагласио да је његово кључно питање министру спољих послова Италије било "шта смо добили с том резолуцијом?" "Да ми објасни, као представник државе која је један од коспонзора. А шта је резултат? А шта је смисао? Зашто нас враћате 29 година у назад? Да ли данас неко живи боље у БиХ због тога или у региону? Да ли су бољи односи између Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ? Да ли смо ништа урадили конкретно? Да ли смо ближе да изградимо аутопут Београд-Царево? Или да градимо брзу пругу, односно пругу према БиХ? Да ли је нешто урађено што поправља квалитет живота грађана? Или смо се вратили уназад и почињемо да меримо чији бол је јачи и чије су сузе теже?", истакао је Вучевић.

Фото: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODNA MILJEVIĆ

Вучевић је подсетио да две трећине човечанства није гласало за ту резолуцију и нагласио да је његово кључно питање министру спољих послова Италије било "шта смо добили с том резолуцијом?"

Он је додао да је сада дата морална обавеза Србији да тражимо да се изјасне око геноцида над Србима у Првом и у Другом светском рату, али и током деведесетих година.

"Јер то сада је наша историјска, политичка и морална обавеза да одлучимо. Тако да нема смисла то што су урадили. Мислим да су доживели суштински политички пораз, како год нас они уверавали. Наравно, да није индивидуална кривица, пошто индивидуална кривица може да постоји само у судским пресудама. А то већ постоји. А ако није колективна кривица, а чему резолуција? Нико не може да само објасни чему резолуција? Чему нам она служи или до чега треба да нас доведе?", рекао је Вучевић.


Фото: Instagram milosvucevic

Желимо да српска привреда добије шансу да наступи на италијанском тржишту

ТРСТ: Председник Владе Милош Вучевић изјавио је данас у Трсту да Србија жели да њени привредници добију шансу да наступе на италијанском и на европском тржишту и да тамо покажу своју конкурентност и способност. Вучевић је то рекао за Танјуг у Трсту, где учествује на пословном форуму Србија-Италија, у оквиру кога је имао сусрет са потпредседником италијанске владе и министром спољних послова Антонијом Тајанијем.

Вучевић је навео да је Тајани сам истакао пројекат "Скок у будућност 2027", као и да је споменуо пројекат Експо 2027 у Београду као велику развојну шансу за Србију, али и прилику да се италијанске компаније укључе. "Нагласио је (Тајани) да је Србија веома успешна, пре свега у информационим технологијама, новим комуникационим системима, вештачкој интелигенцији и свим оним стварима које поправљају или побољшавају укупну крвну слику економије", навео је Вучевић. Додао је да је са Тајанијем разговарао на тему енергетике, заштите животне средине, одрживог развоја, о инфраструктурним пројектима и поручио да Србија жели да на тим пољима развија партнерске односе са привредницима Италије али, како истиче, очекује и равноправан третман и за српске привреднике у Италији. "Желимо да српска привреда има шансу да наступа на италијанском, односно на европском тржишту, да добије шансу да покаже своју конкурентност и да покаже своју способност", поручио је Вучевић. Он је подсетио да су Италијани до сада уложили у Србију више од три милијарде евра и да годишњи обрт робне размене износи преко 4,5 милијарде евра. Тако да су те ствари биле позитивне, рекао бих да ту нема неких већих препрека, ту се цело питање наше воље, одлучности, да радимо, да будемо посвећени. На питање да ли су уговори који су данас потписани у Трсту показатељ добре воље за унапређење сарадње Србије и Италије, Вучевић истиче да јесу.


Одговарајући на питање да ли је после резолуције теже очувати мир, Вучевић је додао да је теже сачувати политичку стабилност.

"Свакако нису учврстили однос у БиХ, него су их погоршали. И наравно преносим нашу забринутост, велику бригу око ситуације на КиМ и у односу на све оно што ради Аљбин Курти, тај терор који се проводи над Србима, јер су на то слабе реакције, поготов по питање последње акције Аљбина Куртија око банке Поштанске штедионице, али и укидање динара, забрану увоза робе, хапшења, прогоњења", нагласио је Вучевић. Истакао је да Приштина већ 11 година није ништа учинила по питању ЗСО. Вучевић је још једном поновио да не разуме зашто је Италија подржала ову резолуцију и подсетио да са овом земљом имамо 145 година дипломатске односе и да је прошло 15 година од успостављања стратешког споразума, односно споразума о стратешкој сарадњи Италије и Србије. Вучевић је са друге стране захвалио на учешћу италијанских војника у мисији Кфору, на заштити српских насеља и манастриа, али и Срба на КиМ. "Све у свему, задовољан сам што се тиче економије, задовољан сам што се тиче политике, данас је било задовољство бити Србин овде у Трсту. Могли смо да погледамо све у очи и кажемо шта је проблем са резолуцијом, зашто се то радило. Оно што је председник Вучић јуче рекао на заседању ГС УН ја сам само поновио те ствари, те кључне поруке Србије. И као што видите немамо проблем да кажемо то било коме успркос поштовању према сваком. Никога не повређујемо, никога не понижавамо, али не желимо ни да дозволимо да нас ико понижава", додао је премијер. Што се тиче уласка Србије у ЕУ 2030. године и подршци Италије на том путу, Вучевић је рекао да ће Србија наставити свој европски пут. "Нисам неки велики оптимиста, али не могу да искључим да се неће деси неки обрт у позитивном смислу. Рекао сам само да не бих могао да разумем да неки други региони добију предност у односу на предност онога што зовемо Западни Балкан. Не могу да замислим да било ко са простора тзв. Западног Балкана, буде примљен мимо Србије. Без земаља Западног Балкана, као дела Европске Уније, Европа није заокружила своју причу- економски, безбедносно, инфраструктурно", додао је он. Истакао је да ако су спремни да нас приме да је то одлично, а ако нису да ће Србија свакако наставити са реформама и бити стрпљива. "Пре свега остаћемо посвећени томе да Србија буде боље место за живот, да наши грађани буду задовољнији", нагласио је Вучевић за Танјуг.

 

EUR/RSD 117.0412
Најновије вести