light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ПОТВРДИО: Минималац за 2025. годину 53.592 динара, Зарада први пут покрива минималну потрошачку корпу

28.08.2024. 10:33 10:40
Пише:
Извор: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

БЕОГРАД: Минимална цена рада за 2025. годину износиће 53.592 динара, што је за 13,7 одсто више од минималца за ову годину, договорено је на данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС).

Саопштавајући нови износ минималца премијер Милош Вучевић је рекао да је ово први пут после шест година да се одлука донесе кроз дијалог на СЕС-у а не да је Влада Србије доноси једнострано.

"Зарада први пут покрива минималну потрошачку корпу", истакао је он.

Додао је да ће минимална цена рада бити 308 динара по часу, да је овогодишњи минималац изражено у еврима 404 а следеће године биће 457.

"То је озбиљно повећање, поновно двоцифрено повећање уз све ове околности које се дешавају у свету, у региону, наравно и у Србији. Мислим да је ово озбиљан економски резултат", истакао је Вучевић.

Навео је да се водило рачуна да се не угрози раст бруто друштвеног производа, рад послодаваца и да се не угрози број компанија, радних места и буџетска и фискална стабилност као и да се не зауставе највеће инвестиције.

"Први пут ћемо имати да минималац покрива минималну потрошачку корпу коју данас имамо, а реч је о подацима за мај. То никада до сада нисмо имали, а ако будемо са председником Републике успели да договоримо  велику акцију смањења потрошачке корпе и битних животних наменица, мислим да ће овај резултат, бити још значајнији за наше грађане", нагласио је Вучевић.

Он је детаљно образложио ову одлуку:

„Најинтересантнија  и медијски најатрактивнија од 20 тачака била је повећање минималне зараде. Са поносом могу да обавестим јавност Србије да после шест година имамо постигнут договор на Социо-економско савету између сва три партнера – Уније послодаваца, репрезентативних синдиката и Владе Србије колика ће бити минимална зарада за 2025. после шест година Влада неће једнострано доносити ту одлуку, већ је кроз социо-економски дијалог постигнут договор и то јесте суштина Социо-економског савета бар што се тиче овог питања.

Да будем врло прецизан, након доста припремних састанака, колегијума за одржавање ове седнице, много рада и у нашем Министарству финансија, рада са синдикатима, Унијом послодаваца, рада са председником Републике који је био укључен са својом саветодавном позицијом и политичким ауторитетом, данас смо постигни договор да повећање  минималне зараде за 2025. годину износи 13,7 %, да минимална цена рада 308 динара по часу, ли да преведем месечно 53.592 динара.

Овогодишња минимална зарада 47.335 динара, што је 404 евра, а минимална цена зараде за 2025. биће 457 евра. То је озбиљно , двоцифрено повећање уз све ове околности које се дешавају у свету, региону, наравно и у Србији, мислим да је ово озбиљан економски резултат.

Водили смо рачуна да не угрозимо раст БДП, рад послодаваца и број компанија, да не угрозимо број радних места, буџетску и фискалну стабилност Републике Србије, да не зауставимо највеће инвестиције и све оно што чини амбијент једне државе, а да истовремено водимо рачуна о заради. Министар мали ће много детаљније говорити и објаснити све оне бројеве који су суштински битни, али оно што је по први пут постигнуто јесте да је минимална зарада у 2025. покрива минималну потрошачу корпу. То никада до сада нисмо имали. Ако будемо с Председником Републике успели да договоримо ову велику акцију смањења потрошачке корпе и битних животних намирница, мислим да ће резултат бити још значајнији за наше грађане. Много сам поносан  на све, хвала господину Ненезићу и представницима Уније синдиката, господину Орбовићу, госпођи Андрић, на не лаким, али отвореним разговорима, хала мом тиму – Синиши, Немањи, Андријани, пре свега је Министарству финансија било ту највише укључено и показало одговорност и разумевање. Одговорићемо и подстицајима према послодавцима, да притисак не буде само на њима. Оно што смо договорили са синдикатима, сви који користе подстицаје Републике Србије, било домаће, било стране,  има обавезу да почетна зарада буде минимална зарада плус 20%. Имамо сумњу синдиката да т сви не поштују. Зато вас све који сте добили подстицаје за запошљавање чека строжа контрола да ли поштујете јасна правила државе, на шта сте обавезани када сте добили подстицаје“, навео је Вучевић.

Аутор:
Пошаљите коментар