ПРЕМИЈЕР ВУЧЕВИЋ ЗА АФП ОТВОРЕНО О ВАЖНИМ ТЕМАМА Никада нећемо дозволити да неко уништава српске реке, поља, језера, aли нећемо одустати од нечега што би могло да буде снажан економски потенцијал

Премијер Србије Милош Вучевић дао је данас интервју за АФП, у којем је говорио о најважнијим питањима у Србији.
1
Фото: FOTO TANJUG/ Vlada Republike Srbije

Између осталог, Вучевић је говорио и о литијуму, где је истакао да је рударство дуго био покретач развоја земље, али је инсистирао да сваки будући пројекат мора да се суочи са ригорозном контролом како би се осигурало да рудник не изазове никакву штету по животну средину.

„Никада нећемо дозволити да неко уништава српске реке, поља, језера, шуме, ливаде, планине и равнице“, рекао је Вучевић за АФП.

„Али такође нећемо одустати од нечега што би могло да буде снажан економски потенцијал и покретач развоја Србије у будућности“, додао је он.

Фото: FOTO TANJUG/ Vlada Republike Srbije

АФП наводи да је раније овог месеца, аустралијски рударски гигант Рио Тинто објавио жељно очекивани извештај о утицају на животну средину рудника, који садржи једну од највећих европских резерви литијума – стратешки вредног метала кључног за производњу батерија за електрична возила.

Вучевић је говорио и дијалогу Београда и Приштине.

- Спремни смо да правимо договоре и компромисе, компромисе који значе да ниједна страна није апсолутни победник или апсолутни губитник. Све друго не може да има дугорочну одрживост - рекао је он и додао:

„Боље је хиљаду пута седети за столом без резултата него имати један инцидент на терену. Боље да седнемо, састанемо се, покушамо да разговарамо. Све него заоштравање“, додао је он.

Фото: FOTO TANJUG/ Vlada Republike Srbije

Према његовим речима, велики народи и велике државе, нису то због своје територије, веć због своје одговорности да траже мир.

Премијер Србије је Куртију приписао одговорност за „стање клиничке смрти дијалога две земље“, пренео је Франс прес.

„Мислим да он (Курти) уопште не жели да дијалог успе“, додао је Вучевић.

Вучевиć, који је пролетос изабран за премијера после времена проведеног на челу министарства одбране, такође је признао да би српско оружје могло да заврши на фронту у Украјини да би помогло Кијеву.

„Није реч о српском доприносу некој од зараćених страна“, рекао је Вучевиć, веć о оружју које се продаје треćим земљама које се, према његовим речима, потом прерасподели.

„Не желим да спречавам компаније да продају нашу муницију у Шпанију, Чешку, САД... Зато што то није забрањено и није неморално да производимо оружје и муницију која се, нажалост, такође користи где је рат“, рекао је он.

EUR/RSD 117.0412
Најновије вести