Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА НАМ ДРЖЕ ПАТРИОТСКА ПРЕДАВАЊА ДА ЈЕ СТАЊЕ КАО ПРЕД ЦЕРСКУ БИТКУ, МОЈ ПРАДЕДА МИХАИЛО ЈЕ ДАО ЖИВОТ 1916. ЗА СЛОБОДУ Вучевић брутално одговорио еколошком фронту и опозицији због Јадра

17.07.2024. 09:32 10:53
Пише:
Извор: Printscreen Instagram milosvucevic

БЕОГРАД: Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да се пројекат "Јадар", након што је Влада усвојила одлуку Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за тај пројекат, налази у почетној фази и да сама одлука не говори о томе да ће рударења бити.

Вучевић је за Танјуг истакао да просторни план посебне намене не прејудицира доношење рударских, грађевинских дозвола, нити еколошких дозвола. Он додаје да студија Рио Тинта о заштити животне средине није довољна, те да ће процену радити и Министарство за заштиту животне средине.

"Они морају све из почетка да крену ако буду хтели да се баве тиме, а ми ћемо онда сви заједно, и ту позивам стручну јавност да буде укључена и да пратимо сви заједно шта је то што ће бити представљено као евентуални концепт вађења јадарита и литијума", рекао је Вучевић.

Премијер наглашава да Влада Србије није заступник интереса ниједне приватне компаније, нити друге државе.

"Мене интересује само шта је то што Србија добија, шта су економске и политичке предности за грађане Србије. То значи да ме интересује брига о здрављу људи, заштита животне средине, очувању наших потока, река, ливада, шума, ваздуха и воде", поручио је Вучевић.

Како каже, држава неће пристајати на минимум, већ ће тражити максимум заштите животне средине.

"И онда да причамо и о ономе што су дефинисали као вредносни ланац, да причамо о економији, да видимо шта то доноси за привреду Србије. Значи, није питање сировине, него је питање да ли долазе фабрике и какве фабрике", казао је премијер.

Како каже, то је шанса за нова радна места не само за Лозницу и Крупањ, већ за целу Западну Србију.

 "То доводи до већих прихода за буџет државе, то доводи до већих прихода локалних самоуправа. То значи да ће бити веће плате, пензије, да ће бити више пара да се инвестира у путеве, у културу, у социјално становање", истакао је он.

Председник Владе наглашава да литијум, као критични минерал, представља геополитичку предност наше земље, коју треба искористити. Вучевић је изјавио да Влада неће дозволити насиље које, како наводи, најављује део опозиције након доношења Уредбе којом се пројекат "Јадар" враћа у на стање пре 2022. године. Према његовим речима, свако сме да изнесе своје мишљење, али не сме да се врши насиље.


Могућ долазак Шолца у Београд

Вучевић је изјавио да ће немачки канцелар Олаф Шолц вероватно у петак доћи у посету Београду, али да та информација није званично потврђена.

"Не могу да кажем да је то сигурно, али постоји шанса", рекао је Вучевић.


"Нема 5. октобра, нема 6. октобра, Србија је данас далеко боља, озбиљнија, организованија и снажнија држава. Маните се глупости, борите се за вашу политику у коју верујете, ако верујете, али немојте претити било коме", рекао је Вучевић.

Он је оценио да разговори о ископавању литијума могу да се воде са озбиљним и одговорним људима, пре свега са струком, а додао је да је опозиција та која је објавила слике судија Уставног суда, након што је донео одлуку којом је владину уредбу о стопирању пројекта Јадар прогласио неуставном.

"Скандал, где то има? А причате о демократији? Ви причате да се борите за демократско друштво. Не, ви сте и насилници који најављују и спроводе насиље. Искључиво зарад стицања политичких циљева", навео је Вучевић.

Он је навео да Србија има предност јер има "нешто што је потребно целој Европи".

"Хајде да знамо то да употребимо на прави начин. А да Србија буде боља кућа за своје становнике, да грађани буду задвољни, да људи имају веће плате и пензије, да људи боље живе, да имамо боље путеве и да чувамо наше природне ресурсе, да чувамо наше и шуме и горе и потоке и реке и језера и ваздуха", навео је Вучевић.

Он је рекао да нећемо да допустимо да нас неко убеди да не треба да се развијамо.

Задатак је да подржимо младе таленте

Вучевић истиче да је задатак државе да суштински, а не само декларативно, подржи даровите ђаке и студенте.

Вучевић је истакао да не сматра недостатаком то што се наша деца школују у инострантву, као и да већина њих Србију види као своју кућу.

 "Када гледате нашу историју, многи најзначајнији људи у нашој историји су се школовали у иностранству, али су се враћали у Србију и радили за Србију и живели у њој", рекао је премијер.

Он додаје да школе, професори, а пре свега родитељи, који су неизоставни фактор успеха деце, имају пуну подршку државе. Наводи да ће држава радити на стварању бољих услова за рад у школама.

"Наш посао је да њихови родитељи имају боље плате, да њихове баке и деке имају сигурније пензије. Да буде боља Србија, да чувамо мир и стабилност у држави", поручио је премијер, додавши да велику улогу играју и медији, који би требало више да пишу о младим талентима које Србија има.

Ускоро седница републичке и покрајинске владе

Вучевић је најавио да ће бити одржана заједничка седница републичке и покрајинске владе, наводећи да то нису "супротстављени табори" већ јединствен политички спектар. Вучевић је рекао да ускоро очекује и разговоре са градоначелницима, али и разговоре са градоначелником Београда Александром Шапићем.

"Мислим да је природно да председник владе и градоначелник главног града заједно договоре најважње ствари, најважње пројекте за главни град који подржава и држава, али и са градоначелницима Новог Сада, Ниша, Крагујевца, али и председницима општина у мањим срединама. Нико није мање битан за Србију", навео је Вучевић.

Он је најавио да ће почетком августа бити обележена годишњица погрома Србија у акцији "Олуја", након тога 100 дана владе и затим бројне посете.

Говорећи о обележавањима годишњица помена, Вучевић је напоменуо да је на помену у Поточарима у фокусу била Србија и њен председник Александар Вучић, као и да су то биле најчешће изговаране речи. Вучевић је истакао да у Сребреници има саосећања према боли коју има бошњачко-муслимански народ, али да ту нема бола и саосећања са српским жртвама.

„Не очекујем промену политике САД према КиМ“

Премијер је изјавио да  ко год да победи на америчким изборима, не може да се очекује драстична промена политике САД.

Он је то рекао на питање да ли промене у Бриселу и евентуалне промене у Вашингтону након избора могу да утичу на преговоре Београд и Приштине и на понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, и додао да се оба кандидата (Доналд Трамп и Џозеф Бајден) кандидују за свој последњи мандат, као и да су спремни да доносе теже или важније одлуке.

"Од састава ЕК не очекујем велике промене, чињеница да долази естонска премијерка на чело Министарства за спољне и одбрамбене послове, мислим да ће то појачати анти руски наратив и тврђу политику", оценио је он.

Вучевић сматра да Курти до избора на Косову и Метохији неће одустати од своје агенде, и додао да не види никакав помак осим страха да Курти хоће да увуче Србију у сукобе и протера Србе са КиМ.

Председник Владе каже да има снажних аргумената и за и против да Срби учествују на изборима на КиМ, истакавши да је то врло тешка одлука која треба да буде донета.

Аутор:
Пошаљите коментар
НАКОН ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА Влада: Уредбом предузете мере да се правни поредак за Јадар врати на раније стање

НАКОН ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА Влада: Уредбом предузете мере да се правни поредак за Јадар врати на раније стање

16.07.2024. 14:40 14:41
УСТАВНИ СУД ОДЛУЧИО: Уредба Владе о стопирању пројекта "ЈАДАР" неуставна

УСТАВНИ СУД ОДЛУЧИО: Уредба Владе о стопирању пројекта "ЈАДАР" неуставна

11.07.2024. 17:57 18:01
(ФОТО) ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ОТВОРИО ЛЕТЊУ ШКОЛУ МАШИНСКОГ УЧЕЊА Србија је центар изврсности у развоју вештачке интелигенције; Настављамо улагања у ИТ сектор

(ФОТО) ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ОТВОРИО ЛЕТЊУ ШКОЛУ МАШИНСКОГ УЧЕЊА Србија је центар изврсности у развоју вештачке интелигенције; Настављамо улагања у ИТ сектор

15.07.2024. 11:30 14:02