clear sky
22°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИКА ДОЧЕКАО ИГУМАН МАНАСТИРА АРХИМАНДРИТ ТИХОН Вучић: Реконструисани пут Студеница-Рудно важан за манастир и мештане

10.07.2024. 11:40 12:01
Пише:
Извор: Пинк.рс/принтскрин

КРАЉЕВО: Председник Србије Александар Вучић посетио је данас манастир Студеница и истакао да је реконструисани пут Студеница - Рудно важан за мештане и све који хоће да посете ту српску светињу.

Вучића је дочекао игуман манастира архимандрит Тихон и упознао га са историјатом и културним и верским знаменитостима манастира.

Вучић је је захвалио на гостопримству и рекао да је држава реконструисала пут Студеница-Рудно како би људи који ту живе остали на својим огњиштима.

Председник је рекао да су можда двојица игумана од последњих 60 година толико урадили за манастир, у које убраја и оца Тихона, као можда и највећег и најважнијег.

"Урадили су много за студенички крај, не само за Студеницу, и привукли много људи. Ми нисмо имали економско оправдање, да будем сасвим искрен, да радимо пут до манастира, јер прође један или ниједан аутомобила за пола сата, а до Рудног још мање. Али је то важно да нам остане народ на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Навео је да је пут важан како би и сви остали који долазе могли да виде Студеницу.

"Желимо да покушамо на сваки могући начин да утичемо на људе, да сазнају више о својој прошлости, о својој историји, о својој будућности у крајњој линији и верујем да ће то бити нешто добро за нас. Хоћу да захвалим од срца на дивном гостопримству и на томе што са пуно пажње и љубави одржавате  једну од наших највећих светиња.

На путу Студеница - Рудно, направљен је нови мост преко реке Бревине, на месту старог моста, који је у јулским поплавама прошле године тешко оштећен.

Нови мост дуг је 11,5 метара, а широк 5,5 метара и на његовој изградњи су радили радници ЈП "Нови Пазар Пут".

Председник Србије обишао реконструисани пут Студеница - Рудно и нови мост

Председник Вучић је обишао реконструисани пут Студеница - Рудно и нови мост.

Вучић ће после обиласка пута у селу Рудну разговарати са мештанима.

Обиласку радова присуствовао је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Пре обиласка пута Вучић је обишао и манастир Студеница.

На путу Студеница - Рудно, направљен је нови мост преко реке Бревине, на месту старог моста, који је у јулским поплавама прошле године тешко оштећен.

Нови мост дуг је 11,5 метара, а широк 5,5 метара и на његовој изградњи су радили радници ЈП "Нови Пазар Пут".

Изградња моста и санација клизишта финансирана је из буџета ЈП „Путеви Србије”.

Вучић је у понедељак најавио да ће отићи пут Студеница-Рудно, за који је рекао да је пут без икаквог економског оправдања, али да су га градили због људи који тамо живе.

"Морате да бринете о тим људима који живе у удаљеним местима. Огроман новац смо потрошили, идем тамо...Идем да будем мало са људима, да попричам са њима, да им кажем колико нам је стало, да о обичним људима бринемо и да смо увек ту да их саслушамо", рекао је Вучић.

Студеница је посебно место, на којем се преплићу наша прошлост и будућност

Председник Вучић посетио је данас манастир Студеница и том приликом је поручио да је то посебно место, на којем се преплићу српска прошлост и будућност.

"На месту историје, у задужбини Стефана Немање и источнику владарске лозе Немањића, изворишту државе и визије онога што Србија данас јесте и што ће тек бити. Захвалан сам старешини манастира Студеница оцу Тихону на топлом дочеку и мудрим речима које су у свему на трагу првог архиепископа српског, Светога Саве.

Молимо се за мир, братску слогу и напредак наше Србије, док се са поносом и осећајем огромне одговорности сећамо легата наших славних предака", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Као и Студеница, додао је председник, Србија је била често нападана и рушена, али и са много пажње и љубави поново грађена, обнављана и оживљавана.

"Зато је ово посебно место на којем се преплићу наша прошлост и будућност, предачки завети и путокази за потомке - да не изневеримо њихов сан о снажној и слободарској Србији, да будемо поносни и достојанствени у борби за мир и слогу са свима који желе да заједно градимо добру будућност за генерације које долазе. Са тог часног и тешког пута не смемо да скренемо. Живела Србија", поручио је председник.

Аутор:
Пошаљите коментар