Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА РТС-У: СУПРОСТАВИЋЕМО ИМ СЕ У ЊУЈОРКУ СНАЖНИЈЕ НЕГО ШТО МИСЛЕ, извештај УНМИК-а ПРВИ ПУТ НЕИЗБАЛАНСИРАН

15.04.2024. 08:23 09:55
Пише:
Извор: printscreen RTS / Pixabay

- Мислим да је за људе у Србији од пресудног значаја да ми урадимо свој посао, да се боримо, нама изгледи нису велики, против себе имамо најдоминантније светске силе Запада. Сви су спонзори те резолуције о Сребреници са изушетком Новог Зеленда, Чилеа и Руанде. Од САД, Италије, Француске - каже председник Александар Вучић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Како каже, добили су од тих земаља поруке да ће се борити за ту резолуцију.

- Супроставићемо им се снажније него што мисле - рекао је Вучић.

Вучић се дотакао свих изазова, притисака на Србију и активности у наредном периоду.

Он је, као део дипломатске борбе, написао је писма свим чланицама Савета Европе и позвао их да још једном размисле о пријему Косова. Писао је и председнику Генералне скупштине Уједињених нација и разговарао са њим о резолуцији о Сребреници.

Писмо ће данас уручити специјални изасланик Вук Јеремић.

Сви који газе уставни поредак Србије, за то ће одговарати, каже Вучић.

- Посебно сам указао на трик којим ће се служити 10. маја када ће послати нацрт ЗСО у тобожњи уставни суд на оцену уставности, после којег наравно ништа неће урадити, не би ли некоме замазали очи и обезбедили глас у Савету Европе - рекао је председник Вучић.


За неколико месеци најгора ситуација у свету од 1945.

Вучић је изјавио данас да очекује за три или четири месеца да буде најтежа ситуација у свету после Другог светског рата.

Вучић је, коментаришући ситуацију у свету, рекао да је запаљена цела планета, а да сви само гледају да пламен баш у њиховом дворишту помало смање.

"То је добро док се то дешава негде другде, тако они мисле. Дугорочно, ја не видим да решења постоји, јер се ствари мењају, неки се одупиру тим променама", рекао је Вучић за РТС.


Истакао је да ће Србија наставити да се бори, као и да је о томе разговарао и са француским председником Емануелом Макроном, који је имао разговоре јуче и прекјуче са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

- Ми ћемо се држати не само међународно јавно-правних норми, већ ћемо се борити до последњег тренутка за истину и правду - рекао је Вучић.

- Не можете да кажете да су вам пријатељи они који вам комадају територију, и при томе то називају цивилизацијском вредношћу. Не могу да буду добар гост на слави, нема превише смисла, рекао је Вучић, поручујући да можемо да будемо партнери, али не и да се дружимо.

Говорећи о предстојећој седници Савета безбедности, заказаној за 22. април, Вучић је рекао да је по први пут извештај УНМИК-а неизбалансиран и да не одсликава стање ствари.


Како ће Турска, спонзор резолуције о Сребреници, да објасни да није починила геноцид над Јерменима

Председник Републике Александар Вучић изјавио је данас, поводом Резолуције о Сребреници, да ће се Србија борити за истину и поручио да ће се они који је заговарају, суочити са тим да неће бити једногласно.

"На силу то урадите као што сте увек радили на силу, али ћете овог пута се суочити са чињеницом да неће бити једногласно. А сваки пут је до сада било једногласно. Ми чујемо, нама и руски пријатељи кажу, отворили су Пандорину кутију. Па сваке године ће да имају само предлоге резолуције о геноциду почињених над совјетским народом. Па како ћете да објасните да није геноцид да убијете преко 20 милиона совјетских грађана?", рекао је Вучић за РТС.

"Како ћете да објасните да није геноцид над Јерменима, са милион и по убијених Јермена које су Турци побили? И Турци су наравно спонзори резолуције против нас. Али није то против нас, то је цивилизацијска вредност. Па пошто је цивилизацијска вредност, биће много цивилизацијских вредности у будућности", додао је Вучић.


Како је поручио, Србија ће се бранити зарад цивилизацијских вредности докле год хоће, како год хоћемо, као нестална чланица Савета безбедности.

"Е сад, лепо, пошто сте се кандидовали са две НАТО земље из Источне Европе, сад ћемо да их почистимо, да добијемо три пута више гласова него те две НАТО земље заједно, јер смо у могућности да добијемо три пута више гласова од њих", истакао је Вучић.

Вучић је казао да Србија поручује да једна мала слободарска земља штити свој интегритет.

"Јер не заборавите, та мала слободарска земља је отворено говорила о тим злочинима који су се догодили у Сребреници. Не заборавите да ми никада то нисмо крили. За разлику од свих других. А ко у окружењу говори о злочинима над Србима? И у Првом, и у Другом светском рату, и у ратовима деведесетих. Јел неко од њих дошао да положи цвет било где", рекао је Вучић.

Поручио је да се Србија бори за истину.

"Боримо се за истину и направићемо им нешто што нису очекивали од мале Србије. И то ће да виде. Поносан сам на то. Један глас када добијете, поносни сте зато што знате да нисте сами у свету", истакао је председник.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Написао сам 14 писама европским лидерима ИДЕМ У ЊУЈОРК ДА СЕ БОРИМ ЗА СРБИЈУ

Вучић: Написао сам 14 писама европским лидерима ИДЕМ У ЊУЈОРК ДА СЕ БОРИМ ЗА СРБИЈУ

14.04.2024. 12:09 12:19