overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Поповић: Србију очекују тектонске промене у правосуђу

08.11.2022. 13:13 13:14
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Министарка правде Маја Поповић, поручила је данас да ће у области правосуђа доћи до тектонских промена које ће значајно утицати на јачање независности судства и самосталности јавног тужилаштва, а које суштински подразумевају искључење политике из избора судија и јавних тужилаца.

У уводном излагању на конференцији "Нови правосудни закони у интересу свих грађана - изазови и решења", коју је организовало Удржење судија и тжилца Србије, Поповић указала да је Венецијанска комисија похвалила Министарство правде за уложене напоре у припреми правосудних закона, за инклузивност и транспарентност тог процеса, и истакла да процес треба да настави у истом духу.



Подсећајући да је Србија први пут похваљена у области владавине права, министака је указала да су управо уставне промене довеле до отварања нових поглавља у приступним преговорима са Европском унијом.



Најавила је да ће од 23. до 25. новембра у Србији боравити известиоци Венецијанске комисије који ће одржати састанке на тему јавнотужилачких закона, а након добијања њиховог мишљења започеће јавна распарава, што се очекује да буде почетком децембра.



Председник Удружења судија и тужилаца Србије (УСТ) и Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић поручио је да законске норме ниједном судији и тузиоцу неће обезбедити професионални интегритет, јер се, како је истакао, интегритет развија и гради годинама и деценијама, а не сталним изменама закона.



Држава би, према речима Стефановића, због тога требало да се фокусира на континуиране обуке носилаца правосудних функција, да јача Правосудну академију, као институцију која је стожер обука судија, тузилаца и помоћника, као и на јачање њихове материјалне независности.



"Нажалост поједини чланови радних група мисле да ћемо, на пример, променом назива носилаца јавнотузилачке функције преко ноћи добити тужиоце од интегритета, а таква очекивања не бих даље коментарисао", рекао је Стефановић.



Што се тиче нацрта сета закона о судијама, УСТ нема пуно замерки, изузев, како је рекао, пропуштене шансе да се законски уреди материјални положај судија, док је на радне текстове Закона о јавном тужилаштву и Закона о Високом савету тужилаца, Удружење упутило велики број писаних примедби Министарству правде.



"За УСТ и јавно тужилаштво је најважније да се очувају и унапреде достигнути стандарди у овој области, имајући у виду да свако реформско решење треба, пре свега, да донесе напредак и побољшања, а не да буде корак уназад у односу на постојећи систем", поручио је Виши јавни тужилац у Београду.



Он је учесницима конференције представио ставове УСТ који се односе на предложена решења за нове тужилачке законе.



Сматра да је поред осталог потребно, да се јасно разграниче надлежности између Врховног јавног тужиоца и Високог савета тужилаца, те да се одлуке о поступању у конкретним предметима, укључујући приговор на обавезно упутство, доносе унутар јавног тужилаштва, а не у тужилачком савету.



Такође, према ставу Стефановића, битно је да се очува оперативност јавних тужилаштава и решавање хитних радних и организационих потреба путем института упућивања јавних тужилаца од стране Врховног јавног тужиоца. Употребу овог института, како је нагласио, треба свести на најнеопходнију, законом предвиђену меру, уз поштовање сагласности упућеног тужиоца, док се не стекну услови да се то питање трајно реши од стране Високог савета тужилаца.



Подсетио је да радни текст закона забрањује упућивање из нижег у више тужилаштво, што ће, како сматра, изазвати озбиљан проблем у пракси, те се залаже да актуело решење остане на снази.



Стефановић је истакао да ове године Удружење судија и тужилаца Србије обележава 10 година од оснивања, указијући да је проистекло из Удружења судијских и тужилачких помоћника Србије.



"Удружење је основано као одговор на катастрофалну реформу правосуђа из 2009. године и тежак положај судијских и тужилачких помоћника којима је било одузето право да под једнаким условима са полазницима Правосудне академје буду бирани за судије и тужиоце. Након интервенције Уставног суда, већина помоћника је изабрана за судије и тужиоце који данас у највећем броју чине чланове УСТ", нагласио је Стефановић.



Судија Прекршајног апелационог суда Горан Божић из Удружења судија прекршајних судова истакао је да ове промене представљају огроман корак ка независном и одговорном правосуђу.



Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре истакао је да су уставне реформе у области правосуђа пре свега, како то сугерише и назив данашње конференције, у интересу грађана Србије, за оне који траже одговоре од правосуђа за своје проблеме.



"Владавина права је примарна за ЕУ и јесте фундаментална вредност за наше друштво" нагласио је Жофре истичући важност мишљења и стручност Венецијанске комисије.



Конферецију "Нови правосудни закони у интересу свих грађана-изазови и решења" Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) организовало је у сарадњи са Правосудном академијом и Удружењем судија прекршајних судова (УСУДПРЕК).



У радном делу скупа помоћници министра правде и чланови радних група за израду нацрта правосудних закона, који се мењају у складу са уставним амандманима, представиће предлоге кључних новина, а учесницима ће се обратити и заменик члана Венецијанске комисије.



Реч је о предлозима нових закона - Закон о судијама, Закон о јавном тужилаштву, Закон о Високом савету судства, Закон о Високом савету тужилаца и Закон о уређењу судова.

Аутор:
Пошаљите коментар