broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Партнерски однос Покрајине даје гас развоју

10.08.2017. 10:29 10:40
Пише:
Извор: Дневник (Бранко Лучић)

Сремска Митровица се убрзано развија. Гради се подвожњак, тренутно највеће градилиште у Сремској Митровици, чија изградња би требало да буде завршена у новембру, при крају је и изградња градског базена, а за неколико дана почиње реконструкција Житног трга...

Убрзаном развоју града, како је то за „Дневник” јуче навео градоначелник Владимир Санадер, у великој мери доприносе политичка стабилност, партнерски однос који с локалним самоуправама гради Покрајинска влада и повољни услови, створени у протеклом периоду када је град водио Бранислав Недимовић, садашњи министар пољопривреде.

Недимовић и сада често одлази у Градску кућу. Он је и јуче имао састанак са Санадером. Како нам  је Санадер рекао, Надимовићу је веома стало до тога да се Сремска Митровица развија, и од седам дана у недељи, пет искористи да их посети, да им да подршку и савете, али и да их критикује.  

"Недимовић је започео све ово. Он је створио предуслове за развој Сремске Митровице у prеthodnim годинама и што се тиче привреде и инфраструктуре",  каже Санадер и додаје да је у његово време завршено доста инфраструктурних пројекта и формиране су привредне зоне, тако да су били створени предуслови који им сад олакшавају посао.

"Морамо да наставимо у том правцу који је започео бивши градоначелник", каже Санадер.

Санадер сматра да је за годину доста урађено и да се припремају и за нове пројекте у наредној години, попут обнове школе „Јован Поповић” и вртића у Малој Босни, као и реконструкције Улице Вука Karayića. Ти пројекти треба да се реализују с Покрајинском владом. 

"Покрајинска влада гради партнерски однос с локалним самоуправама. Кад то кажем, у нашем случају пре свега мислим на изградњу подвожњака, који смо недавно обишли с председником Покрајинске владе Игором Мировићем",  наводи Санадер. 

"У тај пројекат ће до краја бити уложено пет и по до шест милиона евра. Покрајинска влада је у разговору с нама схватила значај надвожњака и доделила нам је 80 милиона динара за последњу фазу пројекта. То нам је умногоме олакшало завршетак радова", каже Санадер.

Сматра да је добро што покрајинска администрација финансира капиталне пројекте и што локалне самоуправе знају да на тај начин могу доћи до тог новца. То општине и градове подстиче на израду нових пројеката, за које знају да ће моћи да заживе, јер локалне самоуправе не би могле сопственим парама да исфинансирају капиталне пројекте у неком краћем периоду.

Санадер истиче да имају добру сарадњу са свим покрајинским секретаријатима и јавним предузећима, посебно са Секретаријатом за пољопривреду и ЈП „Воде Војводине”, као и ЈП „Путеви Србије.” 

Захваљујући тој доброј сарадњи и финансијској подршци Покрајинске владе, у Сремској Митровици су готово очишћени сви канали, доста је урађено и на ојачању насипа после поплаве у 2014. години и великим делом уређени атарски путеви, док су „Путеви Србије” реконструисали пут кроз Лаћарак.  


Као активна локална самоуправа, Сремска Митровица има добру сарадњу и с министарствима. Прати све конкурсе које објављују, а последњи пут је добила од Министарства културе и информисања новац за реконструкцију Житног трга.

"Имамо добру сарадњу и с министарством привреде. Они су такође учествовали у изградњи подвожњака и саобраћајница око подвожњака, док смо ове године добили новац за реконструкцију школе у Мачванској Митровици", истиче Санадер. 

Каже да је у односу на на раније године новина да сад локалне самоуправе доста брзо добијају грађевинску дозволу кроз обједињену процедуру.

Рокови су сад кратки, тако да се на неку дозволу на коју се раније чекало по шест месеци па и годину, сад не чека више од 15 дана, а кад се радио о одобравању планова детаљне регулације, рокови за добијање дозволе буду до 60 дана.

"То јесте партнерски однос који доводи до бржег развоја општина и градова", наглашава Санадер.

Стабилна политичка ситуација

Развоју Сремске Митровице доприноси и стабилна политичка ситуација у граду. Санадер подсећа на то да је на изборима 2016. године СНС у градском парламенту освојио 35 одборничких мандата од 61, и да је приликом формирања градске власти постигнут широк консензус.

"Предизборни програм који смо представљали грађанима јесу те три велике инвестиције, и нови пројекти који ћемо релизовати до 2020. Мислим да смо наишли на велику подршку не само народа и странака које партиципирају у локалној власти него и дела опозиције. Наравно, увек има некога ко је против, али то је можда само троје од 61 одборника",  закључио је Санадер.

Ержебет Марјанов

(Текст је део пројекта који се финансира из буџета Града Сремска Митровица- Градска управа за културу, спорт и омладину. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

Аутор:
Пошаљите коментар