Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Partnerski odnos Pokrajine daje gas razvoju

10.08.2017. 10:29 10:40
Piše:
Izvor: Dnevnik (Branko Lučić)

Sremska Mitrovica se ubrzano razvija. Gradi se podvožnjak, trenutno najveće gradilište u Sremskoj Mitrovici, čija izgradnja bi trebalo da bude završena u novembru, pri kraju je i izgradnja gradskog bazena, a za nekoliko dana počinje rekonstrukcija Žitnog trga...

Ubrzanom razvoju grada, kako je to za „Dnevnik” juče naveo gradonačelnik Vladimir Sanader, u velikoj meri doprinose politička stabilnost, partnerski odnos koji s lokalnim samoupravama gradi Pokrajinska vlada i povoljni uslovi, stvoreni u proteklom periodu kada je grad vodio Branislav Nedimović, sadašnji ministar poljoprivrede.

Nedimović i sada često odlazi u Gradsku kuću. On je i juče imao sastanak sa Sanaderom. Kako nam  je Sanader rekao, Nadimoviću je veoma stalo do toga da se Sremska Mitrovica razvija, i od sedam dana u nedelji, pet iskoristi da ih poseti, da im da podršku i savete, ali i da ih kritikuje.  

"Nedimović je započeo sve ovo. On je stvorio preduslove za razvoj Sremske Mitrovice u prethodnim godinama i što se tiče privrede i infrastrukture",  kaže Sanader i dodaje da je u njegovo vreme završeno dosta infrastrukturnih projekta i formirane su privredne zone, tako da su bili stvoreni preduslovi koji im sad olakšavaju posao.

"Moramo da nastavimo u tom pravcu koji je započeo bivši gradonačelnik", kaže Sanader.

Sanader smatra da je za godinu dosta urađeno i da se pripremaju i za nove projekte u narednoj godini, poput obnove škole „Jovan Popović” i vrtića u Maloj Bosni, kao i rekonstrukcije Ulice Vuka Karayića. Ti projekti treba da se realizuju s Pokrajinskom vladom. 

"Pokrajinska vlada gradi partnerski odnos s lokalnim samoupravama. Kad to kažem, u našem slučaju pre svega mislim na izgradnju podvožnjaka, koji smo nedavno obišli s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem",  navodi Sanader. 

"U taj projekat će do kraja biti uloženo pet i po do šest miliona evra. Pokrajinska vlada je u razgovoru s nama shvatila značaj nadvožnjaka i dodelila nam je 80 miliona dinara za poslednju fazu projekta. To nam je umnogome olakšalo završetak radova", kaže Sanader.

Smatra da je dobro što pokrajinska administracija finansira kapitalne projekte i što lokalne samouprave znaju da na taj način mogu doći do tog novca. To opštine i gradove podstiče na izradu novih projekata, za koje znaju da će moći da zažive, jer lokalne samouprave ne bi mogle sopstvenim parama da isfinansiraju kapitalne projekte u nekom kraćem periodu.

Sanader ističe da imaju dobru saradnju sa svim pokrajinskim sekretarijatima i javnim preduzećima, posebno sa Sekretarijatom za poljoprivredu i JP „Vode Vojvodine”, kao i JP „Putevi Srbije.” 

Zahvaljujući toj dobroj saradnji i finansijskoj podršci Pokrajinske vlade, u Sremskoj Mitrovici su gotovo očišćeni svi kanali, dosta je urađeno i na ojačanju nasipa posle poplave u 2014. godini i velikim delom uređeni atarski putevi, dok su „Putevi Srbije” rekonstruisali put kroz Laćarak.  


Kao aktivna lokalna samouprava, Sremska Mitrovica ima dobru saradnju i s ministarstvima. Prati sve konkurse koje objavljuju, a poslednji put je dobila od Ministarstva kulture i informisanja novac za rekonstrukciju Žitnog trga.

"Imamo dobru saradnju i s ministarstvom privrede. Oni su takođe učestvovali u izgradnji podvožnjaka i saobraćajnica oko podvožnjaka, dok smo ove godine dobili novac za rekonstrukciju škole u Mačvanskoj Mitrovici", ističe Sanader. 

Kaže da je u odnosu na na ranije godine novina da sad lokalne samouprave dosta brzo dobijaju građevinsku dozvolu kroz objedinjenu proceduru.

Rokovi su sad kratki, tako da se na neku dozvolu na koju se ranije čekalo po šest meseci pa i godinu, sad ne čeka više od 15 dana, a kad se radio o odobravanju planova detaljne regulacije, rokovi za dobijanje dozvole budu do 60 dana.

"To jeste partnerski odnos koji dovodi do bržeg razvoja opština i gradova", naglašava Sanader.

Stabilna politička situacija

Razvoju Sremske Mitrovice doprinosi i stabilna politička situacija u gradu. Sanader podseća na to da je na izborima 2016. godine SNS u gradskom parlamentu osvojio 35 odborničkih mandata od 61, i da je prilikom formiranja gradske vlasti postignut širok konsenzus.

"Predizborni program koji smo predstavljali građanima jesu te tri velike investicije, i novi projekti koji ćemo relizovati do 2020. Mislim da smo naišli na veliku podršku ne samo naroda i stranaka koje participiraju u lokalnoj vlasti nego i dela opozicije. Naravno, uvek ima nekoga ko je protiv, ali to je možda samo troje od 61 odbornika",  zaključio je Sanader.

Eržebet Marjanov

(Tekst je deo projekta koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica- Gradska uprava za kulturu, sport i omladinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada.)

Autor:
Pošaljite komentar