broken clouds
14°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Отворена биралишта, грађани гласају за нову власт на свим нивоима

21.06.2020. 08:20 09:16
Пише:
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Бирачка места отворена су у недељу у седам сати, а грађани све до 20 часова могу да гласају на 8.386 бирачких места.

Данас се након четворогодишњег мандата одржавају редовни парламентарни, покрајински и локални избори у Србији. Републичка изборна комисија објавила је коначан број бирача, а право гласа има 6.584.376 грађана. Избори се одржавају и на Косову и Метохији где треба да буде отворено 90 бирачких места. Они који живе у иностранству гласачко право могу искористити на једном од више од 40 бирачких места ван Србије, али они могу да гласају само за посланике републичког парламента.

За 250 места у републичком парламенту надмеће се 21 листа, на којима су политички такмаци предложили 3.419 кандидата. Прва на гласачком листићу је листа “Александар Вучић - За нашу децу”, под редним бројем два је “Ивица Дачић - СПС - ЈС - Драган Марковић Палма”, а затим следе, “Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка”, “Савез војводанских Мађара - Иштван Пастор”, “Александар Шапић - Победа за Србију”. За њима ће пред бирачима бити листе “За Краљевину Србију - Жика Гојковић“, “Уједињена демократска Србија”, “Академик Муамер Зукорлић - Само право - Странка правде и помирења - Демократска партија Македонаца”, “Метла 2020”. Десети на гласачком листићу наћи ће се “Милан Стаматовић - Здраво до победе - Драган Јовановић - Боља Србија - Здрава Србија”, затим следи “СДА Sanyaka - др Сулејман Угљанин”, “Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници”. Следе листе “Народни блок - Велимир Илић - генерал Момир Стојановић“, “Сергеј Трифуновић - Покрет слободних грађана”, “Суверенисти”, “Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина”, “Група грађана: 1 од 5 милиона”, “Нек маске падну - Зелена странка - Нова странка”, “Руска странка - Слободан Николић“, “Чедомир Јовановић - Коалиција за мир”, и “Покрет Левијатан - Живим за Србију”.

Постоји утврђена процедура гласања, те Републичка изборна комисија подсећа грађане на правила током изборног дана. Грађани Србије добили су обавештења са адресом бирачког места на којем ће моћи да гласају. Но, на гласање можете доћи и без позивног листића, али је важно да понесете важећи идентификациони документ - личну карту или пасош. На овим изборима грађани ће први пут гласати под заштитним маскама, а чланови бирачких одбора мораће да носе осим маски и рукавице. Сви ће морати због опасности од преношења коронавируса да држе обавезну дистанцу од једног метра.


Без камера и мобилних телефона

На бирачком месту је забрањено да се, ван службене евиденције у изводима из бирачког списка, праве спискови бирача који су изашли на гласање. Забрањено је коришћење мобилних телефона и других средстава веза и комуникација, као и фото-апарата и камера. Припадници полиције на дужности могу ући на бирачко место само ако су на бирачком месту нарушени ред и мир, на позив председника бирачког одбора.


Према устаљеној процедури, свим бирачима ће се по уласку на гласачко месту УВ лампом проверити да ли сте већ гласали на другом бирачком месту, а пре гласања бирачу ће бити спрејом обележен кажипрст. Након проналаска имена бирача у бирачком списку, потребно је потписати се поред имена, а потом се може приступити гласању. Бирач гласа на местима предвиђеним за то, ограђеним баријером како би се обезбедила приватност и гласање у тајности. Након гласања, листић треба пресавити и убацити у гласачку кутију.

У Покрајини ће бирачи добијати три гласачка листића, колико ће бити и гласачких кутија, а само у Кули два јер се једино у овој војвођанској општини данас не одржавају и локални избори.

Грађани који не могу сами да попуне гласачки листић - особе са инвалидитетом, слепи или слабовиди, неписмени, имају право да на бирачко место поведу онога ко ће им у томе помоћи и гласати на онај начин како бирач одреди. Такође, гласати можете и уз помоћ пса водича. Уколико из неког разлога нисте у могућности да физички изађете на бирачко место, данас до 11 часова можете да се пријавите да гласате од куће. Ова могућност односи се на стара и немоћна лица и она којима здравствено стање не дозвољава одлазак на биралиште.

Важећи гласачки листић је онај на коме је  заокружен, односно подвучен један кандидат, редни број или изборна листа. Такође то је  листић попуњен на начин из кога се може поуздано утврдити за кога је бирач гласао, али и ако доцртате или допишете неку поруку, при чему сте  јасно заокружили, или подвукли кандидата кога сте подржали. Неважећи је празан гласачки листић, као и онај на коме је заокружено, или  подвучен више од једног кандидата, односно редног броја или носиоца изборне листе.

Како би се избори одвијали у што непристраснијој политичкој атмосфери, на бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала. Није дозвољено задржавање на бирачком месту свих лица која немају права и дужности у вези са спровођењем избора. Што се тиче медија, представници средстава јавног информисања могу да буду присутни на бирачком месту само ради припреме извештаја о току гласања.

Изборе ће ове године пратити 3. 341 домаћи и 111 страних посматрача.

Коначни резултати до 25. јуна

Коначни резултати парламентарних избора требало би, уколико не буде неких значајнијих неправилности, да се потврде до 25. јуна. Наиме, РИК има 96 сати да прогласи њихове коначне резултате. Потом, седница скупштине требало би да се одржи у року од 30 дана.  Самим тим, нови сазив Скупштине Србије требало би да буде познат до 25. јула, односно 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

Након конститутивне седнице, коначно престаје мандат сада већ бившем сазиву Скупштине Србије.

 Светлана Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар