Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Otvorena birališta, građani glasaju za novu vlast na svim nivoima

21.06.2020. 08:20 09:16
Piše:
Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

Biračka mesta otvorena su u nedelju u sedam sati, a građani sve do 20 časova mogu da glasaju na 8.386 biračkih mesta.

Danas se nakon četvorogodišnjeg mandata održavaju redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji. Republička izborna komisija objavila je konačan broj birača, a pravo glasa ima 6.584.376 građana. Izbori se održavaju i na Kosovu i Metohiji gde treba da bude otvoreno 90 biračkih mesta. Oni koji žive u inostranstvu glasačko pravo mogu iskoristiti na jednom od više od 40 biračkih mesta van Srbije, ali oni mogu da glasaju samo za poslanike republičkog parlamenta.

Za 250 mesta u republičkom parlamentu nadmeće se 21 lista, na kojima su politički takmaci predložili 3.419 kandidata. Prva na glasačkom listiću je lista “Aleksandar Vučić - Za našu decu”, pod rednim brojem dva je “Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma”, a zatim slede, “Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka”, “Savez vojvodanskih Mađara - Ištvan Pastor”, “Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju”. Za njima će pred biračima biti liste “Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković“, “Ujedinjena demokratska Srbija”, “Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca”, “Metla 2020”. Deseti na glasačkom listiću naći će se “Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija”, zatim sledi “SDA Sanyaka - dr Sulejman Ugljanin”, “Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici”. Slede liste “Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović“, “Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana”, “Suverenisti”, “Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina”, “Grupa građana: 1 od 5 miliona”, “Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka”, “Ruska stranka - Slobodan Nikolić“, “Čedomir Jovanović - Koalicija za mir”, i “Pokret Levijatan - Živim za Srbiju”.

Postoji utvrđena procedura glasanja, te Republička izborna komisija podseća građane na pravila tokom izbornog dana. Građani Srbije dobili su obaveštenja sa adresom biračkog mesta na kojem će moći da glasaju. No, na glasanje možete doći i bez pozivnog listića, ali je važno da ponesete važeći identifikacioni dokument - ličnu kartu ili pasoš. Na ovim izborima građani će prvi put glasati pod zaštitnim maskama, a članovi biračkih odbora moraće da nose osim maski i rukavice. Svi će morati zbog opasnosti od prenošenja koronavirusa da drže obaveznu distancu od jednog metra.


Bez kamera i mobilnih telefona

Na biračkom mestu je zabranjeno da se, van službene evidencije u izvodima iz biračkog spiska, prave spiskovi birača koji su izašli na glasanje. Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera. Pripadnici policije na dužnosti mogu ući na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.


Prema ustaljenoj proceduri, svim biračima će se po ulasku na glasačko mestu UV lampom proveriti da li ste već glasali na drugom biračkom mestu, a pre glasanja biraču će biti sprejom obeležen kažiprst. Nakon pronalaska imena birača u biračkom spisku, potrebno je potpisati se pored imena, a potom se može pristupiti glasanju. Birač glasa na mestima predviđenim za to, ograđenim barijerom kako bi se obezbedila privatnost i glasanje u tajnosti. Nakon glasanja, listić treba presaviti i ubaciti u glasačku kutiju.

U Pokrajini će birači dobijati tri glasačka listića, koliko će biti i glasačkih kutija, a samo u Kuli dva jer se jedino u ovoj vojvođanskoj opštini danas ne održavaju i lokalni izbori.

Građani koji ne mogu sami da popune glasački listić - osobe sa invaliditetom, slepi ili slabovidi, nepismeni, imaju pravo da na biračko mesto povedu onoga ko će im u tome pomoći i glasati na onaj način kako birač odredi. Takođe, glasati možete i uz pomoć psa vodiča. Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da fizički izađete na biračko mesto, danas do 11 časova možete da se prijavite da glasate od kuće. Ova mogućnost odnosi se na stara i nemoćna lica i ona kojima zdravstveno stanje ne dozvoljava odlazak na biralište.

Važeći glasački listić je onaj na kome je  zaokružen, odnosno podvučen jedan kandidat, redni broj ili izborna lista. Takođe to je  listić popunjen na način iz koga se može pouzdano utvrditi za koga je birač glasao, ali i ako docrtate ili dopišete neku poruku, pri čemu ste  jasno zaokružili, ili podvukli kandidata koga ste podržali. Nevažeći je prazan glasački listić, kao i onaj na kome je zaokruženo, ili  podvučen više od jednog kandidata, odnosno rednog broja ili nosioca izborne liste.

Kako bi se izbori odvijali u što nepristrasnijoj političkoj atmosferi, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Nije dozvoljeno zadržavanje na biračkom mestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora. Što se tiče medija, predstavnici sredstava javnog informisanja mogu da budu prisutni na biračkom mestu samo radi pripreme izveštaja o toku glasanja.

Izbore će ove godine pratiti 3. 341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Konačni rezultati do 25. juna

Konačni rezultati parlamentarnih izbora trebalo bi, ukoliko ne bude nekih značajnijih nepravilnosti, da se potvrde do 25. juna. Naime, RIK ima 96 sati da proglasi njihove konačne rezultate. Potom, sednica skupštine trebalo bi da se održi u roku od 30 dana.  Samim tim, novi saziv Skupštine Srbije trebalo bi da bude poznat do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Nakon konstitutivne sednice, konačno prestaje mandat sada već bivšem sazivu Skupštine Srbije.

 Svetlana Stanković

Autor:
Pošaljite komentar