overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Организатор турнира о инциденту на фудбалском јуниор купу у Сарајеву

16.01.2023. 15:53 15:55
Пише:
Извор: pixabay.com, ilustracija

САРАЈЕВО: О инциденту који се у суботу догодио у оквиру турнира „Шампион Јуниор Куп“ у Сарајеву, када је родитељ од једног учесника из Београда избоден ножем, а учесници из Сплита скандирали "убиј Србина“, огласио се организатор саопштењем у којем стоји да су “поносни на организацију великог турнира” и да “осуђују изгреде неодговорних појединаца”.

У веома опширном саопштењу организатора се најпре износе похвале за организацију турнира, па осуде неодговорних поступака појединаца, уз констатацију да је "цео случај политизован", што такође осуђују.

Они кажу да жале и да су разочарани што су ове године у јавности у први план истакнути неодговорни поступци групе хулигана и појединаца уместо дружења и лепе спортске приче која је, како тврде, послата из Сарајева и БиХ. Кажу и да нису хтели да се оглашавају током трајања турнира, али да сада имају обавезу према јавности да појасне дешавања.

Наводе да су у питању два одвојена догађаја - скандирање групе учесника из Сплита "убиј Србина" и напада на представнике Ф.К. Звездара из Београда.

"Као организатор овим осуђујемо такве врсте скандирања којима ни на који начин није место на спортским или било којим догађајима и желимо да верујемо да су ти дечаци научили лекцију те да сличне испаде неће понављати у будућности", наводе организатори. Похваљују, кажу, експресну реакцију тренера и особља екипе из Сплита које је брзо зауставило таква скандирања те са речима осуде утицало на полазнике своје школе фудбала.

"Управо из тог разлога не желимо истицати о којој се школи фудбала ради, јер смо из Сплита имали неколико различитих клубова, а брза и професионална реакција тренера је разлог због чега не желимо етикетирати комплетан клуб”, навели су.

За догађај у коме су физички нападнути поједини родитељи и представници Ф.К. Звездара из Београда од неколико хулигана који су упали у хотел, казали су да изражавају посебне осуде, али и захвалност МУП-у КС на брзој и професионалној реакцији. “Драго нам је да су припадници МУП-а у кратком времену идентификовали нападаче и лишили их слободе. Искрено се надамо и верујемо да ће правосудне институције озбиљно приступити овом случају и казнити изгреднике немилих догађаја", навели су.

Додају да је према сазнањима до којих су дошли, одређена група хулигана покушала да отуђи заставу ФК Звездара која је била истакнута у дворани где су наступали дечаци из поменуте школе фудбала, која је, како кажу, била лако уочљива великом броју учесника али и осталих гледалаца у дворани.

"Наиме, застава ФК Звездара их је због сличног назива клуба, боја али и ћириличног писма очито подсетила на заставе београдског клуба са Маракане. Наравно, то ни у ком случају није нити оправдање нити разлог за било какав хулигански екцес, поготово не на дечијем турниру. Када је група хулигана покушала отуђити наведену заставу, група родитеља је храбро стала у њену одбрану не дозволивши хулиганима да исту однесу након чега је дошло до међусобног кошкања и напада на родитеље деце из Ф.К. Звездара", навели су.

Они демантују да је дошло до употребе сузавца како је наведено у одређеним медијима, већ је, кажу, приликом међусобног нагуравања, један од родитеља у самоодбрани употребио пепер спреј за самоодбрану.

Наводе и да, како кажу, осуђују “политизирање комплетног случаја”. “Овим путем најоштрије осуђујемо политизирање комплетног случаја. Немили догађај који је покушао бацити љагу на цели турнир, одређене политичке опције и струје су нажалост покушале искористити у своју корист и на основу тога прикупити јефтине политичке поене али и унети дозу несигурности стварајући осећаје панике и страха. И док се једни згражају количином подршке која је пружена нападнутим родитељима, други покушавају наметнути причу да Сарајево није сигурно за припаднике одређеног народа. Оваквим причама и злонамерним инсинуацијама овде никако не сме бити места...", наводи, између осталог, организатор.

Аутор:
Пошаљите коментар