broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Онуфрије у Подгорици: Црква је неудобна за грешног човека

28.02.2020. 15:12 15:14
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

ПОДГОРИЦА: Митрополит кијевски Украјинске православне цркве (УПЦ), Онуфрије, изјавио је данас у Подгорици да не ретко политичари подлежу искушењима да се мешају у црквени живот и да управљају црквом, али не треба дозолити да се то деси.

"Жеља једног човека да буде патријарх или жеља појединих политичара да имају своју цркву није озбиљан аргумент да би се и формирала таква црква", казао је Онуфрије, који је синоћ у Подгорици предводио литију против спорног Закона о слободи вероисповести.



Додао је да разуме да је, како је рекао, "црква неудобна за грешног човека, али није црква та која треба да се мења и да се прилагођава човековој грешној природи".



Он је, на заједничкој конференцији за новинаре са митрополитом Амфилохијем, рекао да су у УПЦ задивљени литијама у Црној Гори у којима, како је навео, учествује скоро половина становништва.



„За нас Украјинце ваш пример је охрабрујући", рекао је Онуфрије, пренео је портал РТЦГ.



Према његовим речима, украјински раскол је данас изашао ван граница Украјине и прети да подели цело православље.



Он није желео да коментарише саопштење украјинске Амбасаде у којем се наводи да је он митрополит Руске православне цркве у Кијиву, и да не представља аутокефалну УПЦ коју је признала Екуменска патријаршија.



„Ми смо дошли да бисмо учествовали у празнику. Саопштење Украјинске амбасаде коментарисећемо после празника", рекао је митрополит кијевски.



Рекао је да се у последње време црквени живот Украјине и Црне Горе налази у центру збивања православног света.



„Јасно схватамо ситуацију у којој се налази ваша православна црква, јер је и наша нешто слично преживела и преживљава. Уверен смо да Господ ни сада неће оставити своју цркву и да ће јој помоћи да одоли искушењима, и у Црној Гори и у Украјини", казао је Онуфрије.



Како је навео, без обзира на искушења која трпи, Украјинска правослвна црква не само да је преживела, него је постала јача.



У Црној Гори, казао је, већ постоји канонска православна црква и то је Митрополија црногорско приморска, те да би формирање неке нове канонске цркве могло да се догоди само ако би она упала у јерес.



Осим у том случају, неке паралелне групе нема потребе да постоје у Црној Гори.



"Митрополија црногорска је у своје време, с обзиром на то да је она стварала независну државу Црну Гору, словила да је у том смислу аутокефална, али је била црква, Митрополија Пећке патријаршије већ 800 година, и као таква била призната у читавом свету", казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.



Митрополит је поручио да није исто стварати цркву и оснивати партију.



"Срећом народ је у Црној Гори разуман и већински, без обзира на њихово национално опредељење, припада и зна шта је црква, што сведоче и ове литије", казао је Амфилохије.



Одговарајући на питања новинара он рекао да Црква у Црној Гори разговара са Европом и Америком о питању Закона о слободи вероисповести и, како је рекао, и они траже да се питање Закона о слободи вероисповести решава дијалогом.



Приметио је да се црногорска власт држи спорног закона као, како је рекао, "пијан плота" и не жели да га повуче.



Чуди га и то што влада још није сазвала седницу експертске комисијеи тимова, док истовремено владини представници оручују да неће повући закон.



Митрополит верује да још има наде за решење питања спорног Закона и истиче да је време да се насиље прекине и да, како је казао, "будемо демократска земља, а не демонократска”.



Долазак митрополита кијевског у Црну Гору оценио је веома значајним за утврђивања јединства проавославне цркве, јер, како каже, он предствља огромну већину православних Украјинаца.

Аутор:
Пошаљите коментар
Молебан и литија у Сремској Каменици за очување светиња у Црној Гори

Молебан и литија у Сремској Каменици за очување светиња у Црној Гори

23.02.2020. 20:12 20:18