overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Неприхватљиво формирање војске Косова

12.02.2017. 21:50 13:52
Пише:

Ивица Дачић поручио је  да је то неприхватљиво.

– Војска Косова је апсолутно супротна Резолуцији УН 1244, једине оружане снаге на КиМ могу да буду Кфор, никакве друге – рекао је Дачић.

Навео је да постоје земље које су билатерално признале Косово и које подржавају такве захтеве.

– Ми смо јасно ставили до знања свима, укључујући НАТО и ЕУ, да је за нас то неприхватљиво. У случају да се формирају оружане снаге Косова, ступа на снагу механизам да они не могу долазити на територију где већинско становништво чине Срби без сагласности Кфора – рекао је министар.

Срби, каже, сигурно неће гласати за формирање косовске војске, наводећи да би то био фактор даље нестабилности.

– Полиција и војска треба да одражавају структуру становништва. Ако постоје полицијске снаге на Косову, где су полицијске снаге у којима су Срби учествовали? Колико има Срба који су у специјалним снагама? – упитао је Дачић, одговарајући на питање о Тачијевој изјави да треба учинити последњи напор да се представници Српске листе убеде да подрже формирање војске Косова.

Дачић сматра и да би евентуална ревизија тужбе БиХ против Србије изазвала велике последице по односе двеју земаља.

– Тужба је већ била, донета је пресуда, нема никаквих нових детаља – рекао је Дачић на конференцији за новинаре, додавши да се о томе сада води велика полемика у БиХ.

Ако ће тако да се ради, каже Дачић, онда ће он сваки дан само да чита шта је ко рекао и да смишља како ће да тужи Хрватску и БиХ за ратну одштету јер су 1914. напале Србију.

– Јесу ли икад платили ратну одштету за то? Да ли је икад НДХ платио ратну одштету за оно што је учинио Србима? Да ли је БиХ била под Аустрогуарском и под НДХ? – упитао је Дачић, и додао да је Србија 1918. платила одштету савезницима за ослобађање Хрватске и Словеније.

Свака земљакоја је ослобођена, како је рекао,  није ослобођена за yабе, него је морала да плати савезницима.

– Ми смо платили за њих. Да ли је то икад неко смео да спомене у бившој Југославији? – упитао је Дачић.

Србија је за дијалог с Хрватском, али Хрватска не треба да очекује да ће у Србији аплаудирати подизању споменика Алојзију Степинцу и рехабилитовању усташтва, поручио је шеф српске дипломатије.

Дачић је истакао да је немогуће посматрати Павелића и Степинца као хероје мира.

– Ако је то услов да водимо дијалог с Хрватском, никога за то неће наћи у Србији – рекао је он.

Наводећи да су наша врата отворена и да желимо разговор с Хрватском, министар спољних послова је истакао да сви треба да се усредсредимо на заједништво, али да нас рехабилитација повезана са злочинцима и геноцидом сигурно не може водити ка томе.

– Степинац анђео мира? Немојте, молим вас! То је увреда за све који су страдали у НДХ – рекао је Дачић, и додао да Хрватска може да „подиже и споменике Хитлеру, Химлеру, Гебелсу..., али нека Србију не терају да томе аплаудира”.

Дачић је истакао да је Србија пружила руку и навео да не жели да полемише с хрватским званичницима, те да је обавеза Србије да реагује на рехабилитацију усташтва у Хрватској што је, додаје, и обавеза Хрватске као чланице ЕУ.

С. Ст.

 

Очекујемо отварање нових поглавља

Дачић је рекао да још није потврђен датум одржавања Међувладине конференције, али да Србија очекује да крајем фебруара отвори још нека нова поглавља у преговорима о чланству у ЕУ.

– Као датум Међувладине конференције помињао се 27. фебруар, али се још чека потврда – казао је Дачић, наводећи да је сигурно да ће бити отворено поглавље 26, а да се ради и на отварању још два поглавља – 20 и 29.

 

Харадинај за нас остаје ратни злочинац

Говорећи о случају Рамуша Харадинаја, шеф српске дипломатије је навео да Харадинај може бити и пуштен, али да је ратни злочинац.

– Рамушу Харадинају не суди се као политичару, већ га Србија тужи зато што је починио ратни злочин и убио цивилно становништво – изјавио је Дачић.

 

У понедељак у Новом Саду о Степинцу

Дачић је навео да се противи рехабилитацији ратних злочинаца и сарадника окупатора у Србији, али још више рехабилитацији НДХ, истичући да је данас постало нормално рехабилитовати НДХ и злочине против Срба и Јевреја, а проглашавати за ратно хушкање када се неко томе успротиви.

– Нисам чуо од њих осуду злочина против Срба, као што је Србија хапсила и кажњавала све који су починили злочине – додаје шеф српске дипломатије.

Дачић је навео и да ће у понедељак у Новом Саду заседати комисија која се бави Степинчевом улогом.

Аутор:
Пошаљите коментар