Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Neprihvatljivo formiranje vojske Kosova

12.02.2017. 21:50 13:52
Piše:

Ivica Dačić poručio je  da je to neprihvatljivo.

– Vojska Kosova je apsolutno suprotna Rezoluciji UN 1244, jedine oružane snage na KiM mogu da budu Kfor, nikakve druge – rekao je Dačić.

Naveo je da postoje zemlje koje su bilateralno priznale Kosovo i koje podržavaju takve zahteve.

– Mi smo jasno stavili do znanja svima, uključujući NATO i EU, da je za nas to neprihvatljivo. U slučaju da se formiraju oružane snage Kosova, stupa na snagu mehanizam da oni ne mogu dolaziti na teritoriju gde većinsko stanovništvo čine Srbi bez saglasnosti Kfora – rekao je ministar.

Srbi, kaže, sigurno neće glasati za formiranje kosovske vojske, navodeći da bi to bio faktor dalje nestabilnosti.

– Policija i vojska treba da odražavaju strukturu stanovništva. Ako postoje policijske snage na Kosovu, gde su policijske snage u kojima su Srbi učestvovali? Koliko ima Srba koji su u specijalnim snagama? – upitao je Dačić, odgovarajući na pitanje o Tačijevoj izjavi da treba učiniti poslednji napor da se predstavnici Srpske liste ubede da podrže formiranje vojske Kosova.

Dačić smatra i da bi eventualna revizija tužbe BiH protiv Srbije izazvala velike posledice po odnose dveju zemalja.

– Tužba je već bila, doneta je presuda, nema nikakvih novih detalja – rekao je Dačić na konferenciji za novinare, dodavši da se o tome sada vodi velika polemika u BiH.

Ako će tako da se radi, kaže Dačić, onda će on svaki dan samo da čita šta je ko rekao i da smišlja kako će da tuži Hrvatsku i BiH za ratnu odštetu jer su 1914. napale Srbiju.

– Jesu li ikad platili ratnu odštetu za to? Da li je ikad NDH platio ratnu odštetu za ono što je učinio Srbima? Da li je BiH bila pod Austroguarskom i pod NDH? – upitao je Dačić, i dodao da je Srbija 1918. platila odštetu saveznicima za oslobađanje Hrvatske i Slovenije.

Svaka zemljakoja je oslobođena, kako je rekao,  nije oslobođena za yabe, nego je morala da plati saveznicima.

– Mi smo platili za njih. Da li je to ikad neko smeo da spomene u bivšoj Jugoslaviji? – upitao je Dačić.

Srbija je za dijalog s Hrvatskom, ali Hrvatska ne treba da očekuje da će u Srbiji aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustaštva, poručio je šef srpske diplomatije.

Dačić je istakao da je nemoguće posmatrati Pavelića i Stepinca kao heroje mira.

– Ako je to uslov da vodimo dijalog s Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji – rekao je on.

Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor s Hrvatskom, ministar spoljnih poslova je istakao da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

– Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas! To je uvreda za sve koji su stradali u NDH – rekao je Dačić, i dodao da Hrvatska može da „podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka Srbiju ne teraju da tome aplaudira”.

Dačić je istakao da je Srbija pružila ruku i naveo da ne želi da polemiše s hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

S. St.

 

Očekujemo otvaranje novih poglavlja

Dačić je rekao da još nije potvrđen datum održavanja Međuvladine konferencije, ali da Srbija očekuje da krajem februara otvori još neka nova poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

– Kao datum Međuvladine konferencije pominjao se 27. februar, ali se još čeka potvrda – kazao je Dačić, navodeći da je sigurno da će biti otvoreno poglavlje 26, a da se radi i na otvaranju još dva poglavlja – 20 i 29.

 

Haradinaj za nas ostaje ratni zločinac

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja, šef srpske diplomatije je naveo da Haradinaj može biti i pušten, ali da je ratni zločinac.

– Ramušu Haradinaju ne sudi se kao političaru, već ga Srbija tuži zato što je počinio ratni zločin i ubio civilno stanovništvo – izjavio je Dačić.

 

U ponedeljak u Novom Sadu o Stepincu

Dačić je naveo da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, ističući da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

– Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine – dodaje šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo i da će u ponedeljak u Novom Sadu zasedati komisija koja se bavi Stepinčevom ulogom.

Autor:
Pošaljite komentar