overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАСТАВЉЕНЕ КОНСТИТУТИВНЕ СЕДНИЦЕ ВОЈВОЂАНСКИХ ГРАДОВА И ОПШТИНА Промене на челу Инђије, Максимовић по трећи пут води Нови Бечеј

13.07.2024. 11:12 12:23
Пише:
Извор: Локалне општине

Уместо Владимира Гака наредне четири године Инђију ће водити Марко Гашић, његов заменик ће бити Милан Кончаревић, а Ђорђе Димић са листе „Александар Вучић –Инђија сутра” изабран је за председника СО Инђија.

Након што је Гак поднео оставку на одборнички мандат рекао је да је уверен да ће, без обзира на будућу функцију, уколико је буде имао, наставити да ради у интересу грађана Инђије.  Дневни ред јучерашње конститутивне седнице Општине Инђија допуњен предлогом о разрешењу и имеовању нових в.д.директора „Инђија пута”, „Комуналца” и Туристичке организације.

Владимир Гак поднео је јуче оставку на одборнички мандат

Гашић је до ступања на функцију в.д.  директора ЈП „Инђија пут“, од  2006.године био је директор привредног друштва, а од 2016.године, постављен је на  место помоћника председника општине, за област међународне сарадње и пројекте. Током обављања послова помоћника председника општине, учествовао је као менаџер пројекта у реализацији  низа пројеката од значаја за локалну самоуправу, међу којима је европски пројекат ,,Подршка деци са сметњама у развоју и њиховим породицама у Општини Инђија“, као и европски пројекат ,,Социјална интеграција кроз параспорт“.       

Ратковић градоначелник Сомбора  

У до сада најтоплијем овогодишњем дану лета административно седиште Западне Бачке је, конституисањем градске Скупштине и избором градоначелника као и Градског већа, као резултат одржаних избора, добило нове органе власти. Потврђена је доминација Српске напредне странке и њених коалиционих партнера окупљених на изборној листи „Александар Вучић - Сомбор  сутра“ па су тако за председника варошког парламента изабран Владислав Живановић, а за градоначелника Антонио Ратковић, обојица припадници СНС, од којих је Ратковић и у prеthodnе четири године био на челу извршне власти.

Седницом је до избора новог руководства председавала најстарија одборница Славица Грба, којој је у овом послу помагала Вања Лађаревић, најмлађа представница народне воље Сомбораца и Сомборки ( обе чланице СНС), а у овом мандату нешто бројнија опозиција је, мада понашајући се у суштини конструктивно, већ својим првим наступима показала да се будуће сесије новог састава асемблеје неће одвијати као протекле четири године, у потпуном одсуству критике њених, номинално, 13 одборника. Наиме, од 61 изабраног одборника, поред најбројније листе „Александар Вучић – Сомбор сутра“ и њихових коалиционих партнера из Савеза војвођанских Мађара и Демократског савеза Хрвата у Војводини, овај сазив чине и 11 одборника и одборница листе „Бирам Сомбор без насиља“, као и два одборника листе „Грађански фронт- стоп лудилу“ која је себе у предизборној кампањи представљала као опозициону.

Како је гласање за законодавне и извршне органе власти, по пословнику, било тајно, при чему је седници присуствовало 55 одборника, тешко је утврдити да ли је и колико „опозиционих“ одборника дало свој глас предлозима владајуће колаиције, пошто је, на пример, Владислав Живановић предложен за волонтерског спикера парламента добио 46 гласова, што је математички доказ да су и поједини опозициони одборници гласали за његов избор, док је за његовог страначког колегу Синишу Милића, као заменика председника и то на сталном раду у Скупштини, гласало свега њих 43. С друге стране, новом (старом) градоначелнику Ратковићу је своје поверење током тајног гласања дало чак 48 одборника. Ратковићев заменик је заменика Милан Стакић, а изабрани су и остали чланови Градског већа. 

Сремски Карловци: Дражен Ђурђић нови председник

Дипломирани менаџер Дражен Ђурђић, носилац коалиционе листе Српске напредне странке на изборима одржаним 2. јуна, изабран је за новог председника општине Сремски Карловци на јучерашњој конститутивној седници локалног парламента. Његов заменик у наредном четворогодишњем мандату биће Владислав Кристић, дугогодишњи службеник Општинске управе, док су чланови Општинског већа Гордана Грабовац за привреду и финансије, Бобан Петковић за комуналне делатности, саобраћај, грађевинско земљиште и јавну својину, Живана Живановић за туризам и инвестиције, Филип Савић за спорт, омладину и социјалну заштиту и Мирко Димић за културу и образовање. 

Председник Скупштине општине Сремски Карловци је др Миладин Калинић, који је на челу општине био од 1992. до 2000. године.

- Моја визија је да су Сремски Карловци Српски Сион, престоница духа и славе нашег народа. Мисија Сремских Карловаца је да будемо и бићемо туристички, духовни и културолошки бисер, да људе овде напајамо духом, вером, историјом и образовањем, инска престоница Србије са богатом гастрономском понудом, град једниствен на мапи, где ће његови становници бити поносни што у њему живе и где ће имати све услове достојанственог живота- рекао је Ђурђић.

Од гласања за извршне органе власти уздржали су се одборници Српске радикалне странке, која је у Сремским Карловцима по одлуци страначког Општинског одбора опозициона партија, као и већина присутних чланова Групе грађана „Карловачка листа“ - др Иван Стијеповић, која је освојила седам одборничких мандата на изборима 2. јуна. 

Пећинци: Ђокићу други мандат 

По други пут на чело пећиначке општине изабран је Синиша Ђокић, а за заменика председника општине изабран је Зоран Војкић. За председника СО је изабрана Дубравка Ковачевић Суботички, лекар специјалиста којој је ово трећи мандат, док је за њеног заменика изабран Александар Јовичић. На конститутивној седници Општине Пећинци верификовани су мандати 30 одборника и изабрани органи локалне власти. Скупштинску већину и овога пута има СНС, са коалиционим партнерима. Када је реч о мандатима Листа „Александар Вучић –Пећинци сутра” има 27 одборника, листа „Пећинци против насиља” два мандата и листа „За наше село народни покрет Србије Мирослав Алексић”.

Темерин: Поново поверење Младену Зецу

Након четири године на челу општине Темерин, Младен Зец је јуче, на конститутивној седници Општине Темерин, поново изабран за председника општине.

- Као најмлађи кандидат за председника општине Темерин, окупио сам око себе тим младих, вредних, амбициозних и поштених људи са истом визијом и истим циљем. Сви ми предано ћемо радити, свако у свом ресору, у служби грађана, јер смо ту захваљујући њима. Сви они препознати су у друштву као марљиви, радни и способни људи - казао је Зец.

Према његовим речима Општина Темерин је данас на путу развитка, напретка, просперитета и квалитетнијег живота свих њених грађана.

- Она је развијена, стабилна и јака општина са јасно зацртаним циљевима ка будућности. Зато и у будућности желим да завршимо све што смо започели - фабрику воде, канализацију, вртиће и школе, улице, тротоаре, паркинге, паркове, дечија игралишта, обилазницу и дуплу траку до Новог Сада. Желим да уместо свих нас говоре дела, а не речи - поручио је Зец. 

Рума: Душан Љубишић председник општине 

За новог председника Општине Рума на јучерашњој конститутивној седници изабран је дипл. правник из Душан Љубишић, а његов заменик биће Биљана Поповић Јовановић. Срђан Јовановић нови је председник СО Рума, док ће Владимир Малетић бити његов заменик. Формиране су и  одборничке групе. 

У првом обраћању Љубишић је истакао да ће са својим тимом напорно радити како би се остварили амбициозни планови развоја и подизања квалитета живота. Он је рекао да се напредак општине најбоље види ако се хронолошки посматра последња декада, напоменувши да је у децембру 2013. године, када је СНС дошла на власт у Руми затечен буџет од 900 милиона динара, уз општинска дуговања која су износила више од 400 милиона динара, а да данас Рума нема дуговања, те да је реалан буџет планиран на четири милијарде динара. У експозеу Љубишић је говорио и о куповини румске касарне, где ће у складу са просторним плановима бити изграђено модерно насеље са вртићем и свим неопходним садражајима, о коначној реализацији изградње пута Кленак - Грабовци, новим улагањима у заштиту животне средине, изградњи вртића у Хртковцима...

- Уместо 7.000 незапослених људи у општини 2013. године, сада је на евиденцији Националне службе за запошљавање 1.500 грађана. - поручио је Љубишић.

Подсетимо, на челу Руме је донедаво била Александра Ћирић Бошковић која од маја ове године обавља дужност покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.  

Нови Бечеј: Саши Максимовићу трећи мандат 

Саша Максимовић из Српске напредне странке и наредне четири године водиће новобечејску општину, одлучено је на конститутивној седници СО Нови Бечеј. Максимовићу је ово трећи мандат на тој функцији. 

Рођен је 1976. године у Зрењанину. Основну школу је завршио у Новом Бечеју, потом средњу школу у Зрењанину. Инжењер је прехрамбене технологије. У три мандата је обављао функцију народног посланика у Скупштини Србије. Био је и на челу Скупштине општине Нови Бечеј у периоду од 31. маја 2013. до 1. октобра 2014. године. Изабран је за председника општине Нови Бечеј 25. маја 2016. године. Члан је Српске напредне странке од њеног оснивања.

За заменика председника општине изабран је Дамир Овчина, а за председника СО Нови Бечеј Миленко Гарчев.

Нови чланови Општинског већа су Марија Цуцин, задужена за област комуналне делатности и заштиту животне средине, Милан Будаков, за област безбедности, Радован Милашиновић, за област привреде и предузетништва, Радослав Шећеров, за област сарадње са месним заједницама, Душко Арсенов, за област туризма и угоститељства, Силвестер Бечеи, за област образовања и просвете, и Маја Радишић, задужена за област родне равноправности. 

Зрењанин: Салапура поново градоначелник

Симо Салапура ће и у другом мандату бити градоначелник Зрењанина, одлучено је на конститутивној седници Скупштине града. Саша Сантовац  остаје заменик градоначелника. За председника Скупштине града и у овом мандату изабран је Чедомир Јањић. Приликом обраћања са скупштинске говорнице, Салапура се захвалио грађанима Зрењанина и свих околних села што су обавили своју грађанску дужност и што су омогућили конституисање локалног парламента.

„Зрењанин поновно постаје индустријски  град, као некада, када су се Зрењанинци поносили његовом економском снагом”, рекао је Симо Салапура 

- На свима нама је да оправдамо њихову веру у нас и да поштено служимо нашем Зрењанину. Поново стојим данас пред вама, а четири године су иза нас. Поднели смо рачун грађанима за протекле четири године и они су оценили наш рад. Задовољан сам изборима и резултатима истих – рекао је Салапура. 

- Зрењанин поновно постаје индустријски град, као некада, када су се Зрењанинци поносили његовом економском снагом. Велике инвестиције, изградња ауто пута БГ-ЗР-НС обезбедиће да Зрењанин настави да живи, развија се и напредује. Највећа инвестиција у граду, изградња фабрике пнеуматика кинеске компаније Линг Лонг већ даје резултате. А шта та инвестиција значи за нас? Инвестирано је милијарду долара у привреду Србије и града Зрењанина, инвестиција која ће донети милијарду динара Граду у наредне четри године, а ту мислим и на буџет Града. То је инвестиција која је већ сада омогућила посао за 1.000 радника и створила егзистенцију за 1.000 породица у нашем Граду и насељеним местима- рекао је Салапура. 

Житиште: Ивана Петрић прва жена на челу општине

Тридесетчетворогодишња Ивана Петрић из Банатског Карађорђева нова је председница општине Житиште. Она је прва жена на челу ове средњобанатске општине. Ивана Петрић је на том месту наследила свог страначког колегу из Српске напредне странке Митра Вучуревића.  Петрић је по занимању дипломирана политиколошкиња за међународне односе и на јунским локалним изборима је била прва на изборној листи “Александар Вучић – Житиште сутра”. У prеthodnom мандату је обављала функцију председнице Скупштине општине Житиште.

- Свесна сам тога да је ово изузетно велика одговорност, али сам такође свесна да радом, трудом и вољом коју имам, а заједно са својим сарадницима, могу да постигнем велике резултате и да оправдам указано поверење – поручила је у првом обраћању Ивана Петрић. На конститутивној седници СО Житиште, за заменика председника општине је изабран Ђорђе Жужа из Равног Тополовца, који се и до сада налазио на тој функцији. За председницу Скупштине општине Житиште изабрана је Лаура Петровић из Торка, док ће њена заменица бити Светлана Бабић из Житишта. 

Нова Црња: Даничић уместо Бракуса

Досадашњи заменик председника општине Нова Црња Драган Даничић нови је челник те пограничне средњобанатске општине. 

Политиколог Драган Даничић из Српске Црње, други на изборној листи “Александар Вучић – Нова Црња сутра”, на челу новоцрњанске општине заменио је свог страначког колегу из Српске напредне странке Владимира Бракуса. Бракус ће у наредном периоду обављати функцију председника Скупштине општине.

На конститутивној седници локалног парламента, за заменика председника општине Нова Црња изабран је привредник Дејан Стојановић, а за заменика председника СО виши физиотерапеут Милан Кончар, обојица из Српске напредне странке. Нова секретарка СО Нова Црња биће Јелена Чолак Тица.

Дневник

Аутор:
Пошаљите коментар
ВОЈВОЂАНСКИ ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УОЧИ ИЗБОРА: Рума и Ириг

ВОЈВОЂАНСКИ ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УОЧИ ИЗБОРА: Рума и Ириг

03.03.2020. 10:54 11:04
ВОЈВОЂАНСКИ ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УОЧИ ИЗБОРА: Сремска Митровица и Инђија

ВОЈВОЂАНСКИ ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УОЧИ ИЗБОРА: Сремска Митровица и Инђија

02.03.2020. 12:42 13:07