overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мировић: Бахато трошење новца закинуло грађане Војводине

31.07.2018. 08:25 09:03
Пише:
Извор: Покрајинсак влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је просто невероватно да у ранијим мандатима Покрајинске владе здравство није никад било у врху приоритета, као ни у ранијим мандатима Владе Републике Србије све до 2012. и 2013. године. 

Када су новинари приликом обиласка Специјалне болнице за плућне болести у Белој Цркви, чије реновирање ће бити завршено до средине септембра, питали председника Покрајинске владе Игора Мировића како је његова администрација успела да обезбеди толико новца за обнову здравственог система у Војводини наслеђеног у катастрофалном стању, он је одговорио да је кључ у штедњи, одређивању приоритета, заједничком раду и доброј координацији. Изјавио је да је просто невероватно да у ранијим мандатима Покрајинске владе здравство није никад било у врху приоритета, као ни у ранијим мандатима Владе Републике Србије све до 2012. и 2013. године. 

За чувени фонд за такозване нове технологије полиција и надлежна тужилаштва водили су истрагу против 101 компаније

– Да је било, већ сада бисмо имали нове клиничке центре у Београду, Новом Саду, Крагујевцу… – навео је Мировић. – У Нишу већ имамо. Тај кредит је обезбеђен пре десет или 12 година, али је невероватно да ни на покрајинском нивоу нисмо имали заједнички рад локалних самоуправа, управа болница, Покрајинске владе и Секретаријата на томе да се ствари помере. Није то тако тешко и недостижно. Реч је само о бољој координацији, утврђивању приоритета и штедњи да се новац не троши улудо на разне промашене пројекте, којих још у Војводини, нажалост, има. Репова промашених пројеката има и у јужном Банату као и целом Банату.

Како је навео, могуће је и бахатим, неморалним односом водити политику према јавним средствима, али је она осуђена на крах, као што је и била осуђена.

– Видите да протагонсити такве политике никако не могу да се поврате зато што грађани, упоређујући садашње стање и оно одраније, осећају да може и више и боље и ангажованије да се ради на решавању тих ствари. У томе је тајна, а не у неком специјалном односу – истакао је Мировић. 

Он је поновио да су приоритети његове владе здравство и образовање, у које се улаже много. Велики број наслеђених проблема из прошлости оптерећује зравствени систем у Војводини. Недостатак новца, његова погрешна употреба, али и наизглед његов недостатак за обнову дијагностичких апарата. Јер, како је навео Мировић, не може другачије да објасни како Војводина годинама није успела да обезбеди милион евра – што за њу није ништа – за три ангио-сале.

– Није свеједно када пацијент с инфарктом, рецимо, из Суботице или из средњег Баната, треба да путује сат и по до Сремске Каменице. Сад у овом комфорном моделу може рачунати да ће до ангио-сале стићи за 20 минута или пола сата, али и много брже кад је реч о Суботичанима или Сомборцима, који могу за много краће време доћи до најсавременијих дијагностике и интервенције. Тако да има доста наслеђених проблема, али сам обећео, и то ће и бити, да ћемо наслеђене тачке напустити и када је реч о Гинеколошко-акушерској клиници у Новом Саду, и о Хетерленду, и о овој специјалној болници „Др Будисав Бабић” у Белој Цркви и многим другим пројектима који су из разноразних разлога, злоупотреба, немара, генерално бахатог односа, падали у воду, а грађани су били једини који су трпели док је такво стање трајало.

На питање новинара како коментарише ранију злоупотребу новца у Специјалној болници за плућне болести у Белој Цркви, председник Покрајинске владе је одговорио да се судски процеси воде не само у случају болнице у Белој Цркви него и у случају Гинеколошко-акушерске клинике у Новом Саду, где недостаје око 400 милиона динара.

Велики број наслеђених проблема из прошлости оптерећује зравствени систем у Војводини

– Нема ни радова, нема ни новца. Овде у Белој Цркви је та сума нешто мања. Воде се судски процеси и у другим сферама друштвеног живота – истакао је он, наводећи пример Хетерленда, али и злоупотребу некадашњег Фонда за нове технологије Војводине.

Полиција и Тужилаштва су водили истрагу против 101 компаније које су конкурисале и добиле новац из тог фонда који су тадашњи посланици опозиције у Скупштини Војводине оштро критиковали и називали фондом бившег функционера Демократске странке Драгослава Петровића, који је ведрио и облачио у прошлом мандату Покрајинске владе и који је водио послове око Фонда. 


Успостављени модел спречава злоупотребе



Председник Покрајинске владе је навео да је увек спреман да одговара на свако питање о раду Покрајинске владе и увек је спреман да каже шта је тачно, а шта није, али таквих питања нема јер је његова администрација успоставила такав модел да се случајеви попут некадашњег Фонда за увођење нових технологија и отварање нових радних места не могу поновити.– Ми смо цео тај модел променили и сада ново запошљавање функционише преко Развојне агенције Војводине уз гаранције пословних банака за свако ново радно место. Дакле, гаранције коју компанија мора да обезбеди за свако ново радно место у одређеном временском трајању – истакао је Мировић.


– Даћу вам један податак, који мислим да још нигде нисам објавио. За чувени фонд за такозване нове технологије полиција и надлежна тужилаштва водили су истрагу против 101 компаније. Замислите 101 кривичну пријаву против предузећа који су конкурисали за новац код Фонда, који је мање-више служио за прање пара – част изузецима – а не заиста за употребу нових технологија и ново запошљавање – навео је Мировић. – Од те 101 кривичне пријаве само је једно предузеће, односно једно одговорно лице, у овом тренутку у фази судског поступка. Можете онда замислити какво је стање у тим веома замршеним односима на релацији полиција–Тужилаштво–суд са заиста невероватно лошим резултатима када је реч о правди и утврђивању чињаница и када је реч о заштити имовине и новца. То је новац свих нас, а не новац појединаца који је тако улудо трошен, без процедуре, без јасних правила, заштите и транспарентности.

Ержебет Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар
Мировић обишао радове на ревитализацији канала Врбас-Бeздан

Мировић обишао радове на ревитализацији канала Врбас-Бeздан

26.07.2018. 12:54 12:57
Мировић: Унапређујемо здравствени систем

Мировић: Унапређујемо здравствени систем

23.07.2018. 12:50 21:28
Мировић обишао регионални кошаркашки камп „I came to play“

Мировић обишао регионални кошаркашки камп „I came to play“

20.07.2018. 15:39 11:00