Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Bahato trošenje novca zakinulo građane Vojvodine

31.07.2018. 08:25 09:03
Piše:
Izvor: Pokrajinsak vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je prosto neverovatno da u ranijim mandatima Pokrajinske vlade zdravstvo nije nikad bilo u vrhu prioriteta, kao ni u ranijim mandatima Vlade Republike Srbije sve do 2012. i 2013. godine. 

Kada su novinari prilikom obilaska Specijalne bolnice za plućne bolesti u Beloj Crkvi, čije renoviranje će biti završeno do sredine septembra, pitali predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića kako je njegova administracija uspela da obezbedi toliko novca za obnovu zdravstvenog sistema u Vojvodini nasleđenog u katastrofalnom stanju, on je odgovorio da je ključ u štednji, određivanju prioriteta, zajedničkom radu i dobroj koordinaciji. Izjavio je da je prosto neverovatno da u ranijim mandatima Pokrajinske vlade zdravstvo nije nikad bilo u vrhu prioriteta, kao ni u ranijim mandatima Vlade Republike Srbije sve do 2012. i 2013. godine. 

Za čuveni fond za takozvane nove tehnologije policija i nadležna tužilaštva vodili su istragu protiv 101 kompanije

– Da je bilo, već sada bismo imali nove kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu… – naveo je Mirović. – U Nišu već imamo. Taj kredit je obezbeđen pre deset ili 12 godina, ali je neverovatno da ni na pokrajinskom nivou nismo imali zajednički rad lokalnih samouprava, uprava bolnica, Pokrajinske vlade i Sekretarijata na tome da se stvari pomere. Nije to tako teško i nedostižno. Reč je samo o boljoj koordinaciji, utvrđivanju prioriteta i štednji da se novac ne troši uludo na razne promašene projekte, kojih još u Vojvodini, nažalost, ima. Repova promašenih projekata ima i u južnom Banatu kao i celom Banatu.

Kako je naveo, moguće je i bahatim, nemoralnim odnosom voditi politiku prema javnim sredstvima, ali je ona osuđena na krah, kao što je i bila osuđena.

– Vidite da protagonsiti takve politike nikako ne mogu da se povrate zato što građani, upoređujući sadašnje stanje i ono odranije, osećaju da može i više i bolje i angažovanije da se radi na rešavanju tih stvari. U tome je tajna, a ne u nekom specijalnom odnosu – istakao je Mirović. 

On je ponovio da su prioriteti njegove vlade zdravstvo i obrazovanje, u koje se ulaže mnogo. Veliki broj nasleđenih problema iz prošlosti opterećuje zravstveni sistem u Vojvodini. Nedostatak novca, njegova pogrešna upotreba, ali i naizgled njegov nedostatak za obnovu dijagnostičkih aparata. Jer, kako je naveo Mirović, ne može drugačije da objasni kako Vojvodina godinama nije uspela da obezbedi milion evra – što za nju nije ništa – za tri angio-sale.

– Nije svejedno kada pacijent s infarktom, recimo, iz Subotice ili iz srednjeg Banata, treba da putuje sat i po do Sremske Kamenice. Sad u ovom komfornom modelu može računati da će do angio-sale stići za 20 minuta ili pola sata, ali i mnogo brže kad je reč o Subotičanima ili Somborcima, koji mogu za mnogo kraće vreme doći do najsavremenijih dijagnostike i intervencije. Tako da ima dosta nasleđenih problema, ali sam obećeo, i to će i biti, da ćemo nasleđene tačke napustiti i kada je reč o Ginekološko-akušerskoj klinici u Novom Sadu, i o Heterlendu, i o ovoj specijalnoj bolnici „Dr Budisav Babić” u Beloj Crkvi i mnogim drugim projektima koji su iz raznoraznih razloga, zloupotreba, nemara, generalno bahatog odnosa, padali u vodu, a građani su bili jedini koji su trpeli dok je takvo stanje trajalo.

Na pitanje novinara kako komentariše raniju zloupotrebu novca u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Beloj Crkvi, predsednik Pokrajinske vlade je odgovorio da se sudski procesi vode ne samo u slučaju bolnice u Beloj Crkvi nego i u slučaju Ginekološko-akušerske klinike u Novom Sadu, gde nedostaje oko 400 miliona dinara.

Veliki broj nasleđenih problema iz prošlosti opterećuje zravstveni sistem u Vojvodini

– Nema ni radova, nema ni novca. Ovde u Beloj Crkvi je ta suma nešto manja. Vode se sudski procesi i u drugim sferama društvenog života – istakao je on, navodeći primer Heterlenda, ali i zloupotrebu nekadašnjeg Fonda za nove tehnologije Vojvodine.

Policija i Tužilaštva su vodili istragu protiv 101 kompanije koje su konkurisale i dobile novac iz tog fonda koji su tadašnji poslanici opozicije u Skupštini Vojvodine oštro kritikovali i nazivali fondom bivšeg funkcionera Demokratske stranke Dragoslava Petrovića, koji je vedrio i oblačio u prošlom mandatu Pokrajinske vlade i koji je vodio poslove oko Fonda. 


Uspostavljeni model sprečava zloupotrebe



Predsednik Pokrajinske vlade je naveo da je uvek spreman da odgovara na svako pitanje o radu Pokrajinske vlade i uvek je spreman da kaže šta je tačno, a šta nije, ali takvih pitanja nema jer je njegova administracija uspostavila takav model da se slučajevi poput nekadašnjeg Fonda za uvođenje novih tehnologija i otvaranje novih radnih mesta ne mogu ponoviti.– Mi smo ceo taj model promenili i sada novo zapošljavanje funkcioniše preko Razvojne agencije Vojvodine uz garancije poslovnih banaka za svako novo radno mesto. Dakle, garancije koju kompanija mora da obezbedi za svako novo radno mesto u određenom vremenskom trajanju – istakao je Mirović.


– Daću vam jedan podatak, koji mislim da još nigde nisam objavio. Za čuveni fond za takozvane nove tehnologije policija i nadležna tužilaštva vodili su istragu protiv 101 kompanije. Zamislite 101 krivičnu prijavu protiv preduzeća koji su konkurisali za novac kod Fonda, koji je manje-više služio za pranje para – čast izuzecima – a ne zaista za upotrebu novih tehnologija i novo zapošljavanje – naveo je Mirović. – Od te 101 krivične prijave samo je jedno preduzeće, odnosno jedno odgovorno lice, u ovom trenutku u fazi sudskog postupka. Možete onda zamisliti kakvo je stanje u tim veoma zamršenim odnosima na relaciji policija–Tužilaštvo–sud sa zaista neverovatno lošim rezultatima kada je reč o pravdi i utvrđivanju činjanica i kada je reč o zaštiti imovine i novca. To je novac svih nas, a ne novac pojedinaca koji je tako uludo trošen, bez procedure, bez jasnih pravila, zaštite i transparentnosti.

Eržebet Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović obišao radove na revitalizaciji kanala Vrbas-Bezdan

Mirović obišao radove na revitalizaciji kanala Vrbas-Bezdan

26.07.2018. 12:54 12:57
Mirović: Unapređujemo zdravstveni sistem

Mirović: Unapređujemo zdravstveni sistem

23.07.2018. 12:50 21:28
Mirović obišao regionalni košarkaški kamp „I came to play“

Mirović obišao regionalni košarkaški kamp „I came to play“

20.07.2018. 15:39 11:00