overcast clouds
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Министарка Јелена Жарић Ковачевић за Поредак: Свеобухватни развој Србије јесте Вучићев пројекат

19.08.2024. 16:24 16:44
Пише:
Извор: Poredak

Интервју са министарком државне управе и локалне самоуправе, Јеленом Жарић Ковачевић, за лист "Поредак", преносимо у целости:

Бавите се политиком читаву једну деценију, били сте посланица у три сазива Скупштине Србије, награђивани сте као најактивнија посланица са југоистока Србије, однедавно сте и министарка. Како се сналазите у новој улози?

Од 2012.год сам најпре била у скупштини града Ниша, а онда из четвртог посланичког мандата одлазим на место министра. Како се сналазим на новој функцији зависи од тога да ли имам визију и да ли сам спремна на нове изазове, а имам и јесам. Разлог томе је лидер кога пратим, а то је Александар Вучић, и политика коју он креира заједно са Милошем Вучевићем, али и Српском напредном странком, која је окосница власти у Србији од 2012.године.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је специфично по томе што уређује, унапређује и приближава грађанима рад државних органа и услуге чини доступнијим, а са друге стране бави се сваком од локалних самоуправа, што појединачно, што кроз рад управних округа. Има ту још много важних ствари, као што су међуопштинска сарадња, сектор за међународне односе, инспекцијски послови, стручно усавршавање и сарадња са универзитетима и незаобилазна законодавна активност, као и праћење циљева јавних политика и тако даље.

Да би министарство радило у пуном капацитету потребно је истовремено ангажовање на свим аспектима наше надлежности. То се доста разликује од законодавне функције коју сам до сада обављала, али са собом носи нове изазове, па и нове успехе.

Ви сте један од двоје министара са југа Србије, а прва сте министарка која долази из Ниша. Како су Ваши суграђани дочекали вест да је Нишлијка постала министарка?

Поносна сам на своје порекло. Потичем из старе нишке породице и волела бих да моји суграђани буду такође поносни на мене. Дуго Ниш није имао министра у влади, што мени чини још већу част и појачава осећај одговорности.

Моје Нишлије су навикле да самном разговарају на пријемима грађана, али и да комуницирају путем друштвених мрежа и то се неће променити. Напротив, доступна сам за одговоре на сва питања, али и да дочекам у министарству грађане заинтересоване за различите теме или актуелна питања. 

Верујем да смо сагласни како је патриотизам једна од највиших вредности када је у питању служење држави. Колико је важан локалпатриотизам?

Служење држави је служење грађанима, а ми смо зато ту. То подразумева и локалпатриотизам - да грађани буду задовољни и да им обезбеђујемо боље услове за живот, јер су нам дали легитимитет за вршење власти. Заправо је врло једноставно ако сте спремни на рад, дисциплину, ако сте доследни политици због које сте ту и принципима које сте себи поставили и ако примењујете државне мере економског развоја, привредног раста, финансијске стабилности и бољег животног стандарда и на локалу. 

Који задаци Вас очекују и који су најбитнији пројекти које ће реализовати Ваше министарство?

Један од приоритета рада владе и министарства је дигитализација и модернизација управе. Уколико желимо да грађанима и привреди пружимо квалитетне услуге на ефикасан начин, морамо да предузимамо иновативне кораке, јер смо увелико у ери дигиталне трансформације.

Грађани и привредни субјекти неће више морати да чекају у редовима, већ могу онлајн, посредством Портала еУправа да заврше послове које имају са државом и то захваљујући увођењу модерног електронског канцеларијског пословања у органе јавне управе.

Нова електронска услуга “еПисарница” званично је покренута и представљена најпре грађанима на општини Нови Београд, који су дошли да на уобичајени начин поднесу захтеве на шалтерима.

Кампању смо назвали "Држава на дугме", јер грађани заслужују да им будемо доступни 365 дана у години, 7 дана недељно, 24 сата дневно и да непрекидно радимо на задовољењу њихових потреба. Они ће моћи да преко својих телефона и рачунара да прате ток поступака које воде и да у сваком тренутку буду упознати са тим где се њихов захтев налази. Запосленима ће бити лакше да обављају посао, а грађани и привредни субјекти неће губити време на шалтерима уз ону чувену "фали ти један папир".

Уочи недавно одржаног Свесрпског сабора сте разговарали са министарком управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенком Јујић. На који начин радите на унапређивању односа са Републиком Српском?

Први састанак је био конструктиван и довео је до потписивања Меморандума о сарадњи. Споразум је потписан у циљу јачања партнерства и успостављања оквира за сарадњу у области реформе јавне управе и локалне самоуправе, као и унапређења планирања и спровођења пројеката у локалним самоуправама, уз координацију и прибављање донаторске подршке за пројекте од локалног значаја.

Потписивање Споразума у данима Свесрпског сабора значи још један симбол заједништва Републике Србије и Републике Српске и учвршћивање нераскидивих веза.

Наша два министарства ће на основу овог споразума имати прилику да сарађују у области јавне управе, али и другим областима које прате нове токове, као што су дигитализација и усавршавање кадрова који раде у нашим управама.

Циљ потписаног Меморандума је размена добре праксе и нормативних решења, размена искустава и пружање експертске подршке у планирању, припреми и спровођењу пројеката, као и размена публикација и друге стручне литературе, укључујући и друге облике сарадње.

Само месец дана касније посетила сам Бања Луку, где смо усвојили Акциони план за спровођење Меморандума о сарадњи министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске за период 2024./2025. године, као и Одлуку о образовању радне групе за координацију активности у реализацији Меморандума о сарадњи. То нам даје могућност да сарађујемо на конкретним пројектима за добробит наших грађана.

Искористила сам прилику и да посетим спомен подручје Доњу Градину и одам почаст жртвама, манастир Моштаницу и бању Мљечаница.

Такође у циљу унапређења односа са Републиком Српском а поводом обележавања Дана општине Дрвар положила сам венац на Споменик борцима и жртвама палим у Народно-ослободилачкој борби током Другог Светског рата, а који су хрватске јединице порушиле након потписивања Дејтонског споразума. Као изасланик председника Републике Србије обратила сам се присутнима истичући значај слободарског духа и антифашистичке традиције.

Како коментаришете исход децембарских избора и недавних јунских избора?

Убедиљиву победу однела је Српска напредна странка са својим коалиционим партнерима - ништа неочекивано ако знамо са којим циљем излазимо пред грађане да им тражимо легитимитет за вршење власти - да представимо резултате и да оставимо народу да цени и суди, а ми ћемо народну вољу увек поштовати.

Са друге стране, опозициони ударци испод појаса, таргетирање породица, константна криминализација Александра Вучића, али и мржња свих нас који се боримо за исту политику показали су да немају утицаја када на другој страни у политичкој борби стоје рад и резултати. Сада је на нама да радимо, градимо и чувамо нашу земљу од напада и притисака и да обезбедимо грађанима све оно због чега су нас бирали.

Остаје нам да Вас замолимо да нам кажете шта за Вас представља појам ПОРЕДАК?

Државно уређење. Држава. Јака држава, каква је Србија - самостална и независна у доношењу одлука, своја и поносна. Држава која на челу има Александра Вучића да се бори, да је води у боље сутра и како доликује представља у свету, а ми смо ту да помогнемо колико можемо да се настави са развојем и напретком. 

Поредак/Вук Дамњановић

Аутор:
Пошаљите коментар
ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ У ВОЈВОДИНИ Маја Гојковић и Јелена Жарић Ковачевић: ЗАЈЕДНИЧКИ на унапређењу локалних самоуправа

ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ У ВОЈВОДИНИ Маја Гојковић и Јелена Жарић Ковачевић: ЗАЈЕДНИЧКИ на унапређењу локалних самоуправа

31.07.2024. 12:59 13:03