scattered clouds
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0614
usd
108.3501
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОБРЕ ДОЧЕКАЛЕ ПРЕДСЕДНИКА Вучић на приказу НАОРУЖАЊА у Нишу, ВОЈСКА ЈЕ МНОГО НАПРЕДОВАЛА

15.09.2023. 16:43 18:13
Пише:
Фото: Printscreen Pink/Ilustracija

НИШ: Председник Србије Александар Вучић присуствује данас приказу наоружања, војне опреме и дела способности Војске Србије у комплексу Нишке тврђаве, у оквиру обележавања Дана српског јединства.

Обиласку приказа наоружања присуствују и председник Републике Српске Милорад Додик, министар одбране Милош  Вучевић и министар полиције Братислав Гашић.

Изложена војна опрема и наоружање изазвали су велику пажњу грађана који су се у великом броју окупили на тврђави и разгледају приказану опрему.

У оквиру приказа биће изведен налет ваздухоплова и ратног  ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

На даншњем приказу биће изложен велик број борбених и неборбених система, бројно наоуружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Такође, приказ ће извести и припадници 63. падобранске бригаде.

Србија и Република Српска данас обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација биће одржана у Нишу, у 18 сати у спортској сали "Чаир".

Како је најављено, централној манифестацији ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, министри у Влади Србије,  председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић  премијер Српске Радован Вишковић, као и бројни други представници.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Празник је установљен 2020. године, а први пут је свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, у присуству званичника Србије и Републике Српске. Прошле године обележен је у Бијељини.

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе, да на кућама истакну народну заставу - "тробојку". На улицама Ниша окачене су заставе Србије.

Честитку поводом празника упутили су председници Вучић и Додик.

"Србијо, срећан Дан српског јединства, слободе и националне заставе", навео је председник на Инстаграм профилу "авуциц".

Војска Србије некад и сад су различити нивои, много је напредовала

Вучић је данас је, током обиласка приказа наоружања и способности Војске Србије у Нишу, рекао да није у могућности да пореди Војску Србије каква је данас и каква је некад била, јер су у питању различити нивои.

Према његовим речима, то би било поређење немогућих ствари. Како каже, ово нису исте војске, није иста снага, нити исти калибар.

"Србија је много напредовала по том питању. Мора наменска још много да напредује, морамо још много тога да купимо. Неке ствари нам стижу, не могу да говорим о томе. Ми то називамо играчкама, али играчке нису свакако. Важне су за опстанак Србије. У питању је нешто што суштински мења позицију Србије", истакао је Вучић.

Председник Србије обишао је и системе ПВО Мистрал, за нисколетеће авионе, хеликоптере и дронове.

Обилазећи приказ наоружања Вучић је рекао да је задовољан набавком транспарентних магацина за муницију.

"Тражили смо транспарентне магацине, војник мора да зна у сваком тренутку колико му је муниције остало у магацину. Безвезе је да не зна да ли има 8, 16 или 25 метака", истакао је Вучић.

Председник Србије похвалио је Заставин кундак са образима и истакао да је неопходно набавити још бољу опрему за ноћно извиђање и камуфлажу.

Током приказа војног наоружања Нишку тврђаву данас су надлетали "мигови 29" и "орлови", као и хеликоптери, а како је Вучић рекао треба да стигне још 11 или 12 нових хеликоптера.

Током обиласка приказан је и део опреме атомско биолошко хемијске службе ВС, а Вучић, је рекао да што пре треба набавити возила за нуклерано хемијско извиђање. Рекао је и да је недавно стигло 118 борбених возила америчке производње и да се на њих дуго чекало, а да су у питању возила која могу да зауставе тенкове.

Вучић је посматрао и вежбу обучених војних паса, као и вежбу гађања хладним оружјем припадника 63. падобранске бригаде.

Поред осталог обишао је и модернизовану јединицу за комуникације, извиђачки батаљон копнене војске, као и средства оклопних јединица, артиљерије, ратног ваздухопловства...

Истакао је да је ракетна артиљерија најважнија, док је обилазио ПВО систем "панцир", наводећи да је он најпогоднији за заштиту од дронова и нисколетећих хеликоптера и да панцирног оружја треба још.

Приказани су му и самоходна хаубица "Нора", модернизовани систем "Огањ", као и средства у развоју...

Приказу војног наоружања у Нишу присуствовао је и велики број грађана, а Вучић је оценио да ретко где као на југу Србије народ воли војску.

Србија је данас много снажнија и јача и наставиће да се развија

Председник Вучић изјавио је данас у Нишу, после приказа наоружања и војне опреме Војске Србије, да је Србија данас много снажнија и јача и да ће наставити да се развија.

"Србја је данас много снажнија и јача него што је до пре само неколико година била и наставиће да се развија, не само у војном смислу, већ и у привредном смислу и броју запослених и изграђених километара пута, пруга и нових болница и школа. То је оно чиме можемо да се дичимо", рекао је Вучић.

То је оно што нашој застави, слободи и нашем јединству даје смисао, додао је председник.

Честитао је празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе Србма широм света и поручио да ма колико граница да нас дели, нико не може да нам узме припадност истом роду и исти српски језик и српска тробојка.

Тога се никада нећемо одрећи и увек ћемо припадати истом народу и то са поносом истицати, поручио је Вучић.

Аутор:
Пошаљите коментар