light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Кфор: Нема доказа о наводном шверцу оружја у цркве на КиМ преко прелаза

05.07.2023. 10:12 10:15
Пише:
Извор: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

ПРИШТИНА: Кфор је данас саопштио да не постоје никакви докази о наводном кријумчарењу оружја у православне цркве на Косову и Метохији возилима хитне помоћи, а преко административних прелаза у покрајини.

Догађај који помиње посланица британског парламента Алиша Кернс, односи се на 2022 годину, кад је Краљевски пешадијски батаљон био укључен на северу КиМ, као подршка Кфору, наводи се у саопштењу мисије НАТО у покрајини.

"Наводно присуство илегалног оружја пријављено је Главном штабу Кфора, али након даље истраге како би се пронашла потврда за то, нису се појавили докази о ономе што је пријављено. Не постоје докази такође ни о наводном кријумчарењу (оружја) преко административне граничне линије између Косова и Србије у православне цркве колима хитне помоћи”, навели су из Кфора.

Кфор је за додатне информације упутио на тзв. косовске безбедносне организације.

Британска посланица и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс, оптужила је Српску православну цркву да учествује у шверцовању оружја из централне Србије на КиМ.

Епархија рашко-призренска СПЦ-а упозорила је на веома опасне оптужбе која криминализује Српску православну цркву и коју поједини приштински медији већ користе са циљем ширења верске и етничке мржње, што директно угрожава српско свештенство, монаштво и верске објекте.

''Епархија рашко-призренска Српске православне цркве је својим деловањем и изјавама у последњих 30 година, пре и после оружаног конфликта на Косову и Метохији, веома јасно била и остала против било каквог насиља, јер је оно супротно основним еванђелским принципима и мисији Цркве. Зато и овим поводом жели да поступи са пуном озбиљношћу и одговорношћу'', наводи се у саопштењу.

Додаје се да Епархија инсистира да се оптужбе Кернс хитно провере.

''Зато тражимо овим саопштењем јавно од мисије КФОР-а при којој је била поменута британска јединица (Royal фусилиерс) да јавности саопште да ли могу да потврде наводе британске посланице, јер је немогуће да британски војници КФОР-а имају ове информације, а не саопште их својим надређеним структурама у команди КФОР-а. Уколико би се ове тврдње показале као истините, црквена лица за која се докаже да су евентуално умешана у злоупотребу објеката СПЦ и црквене службе за наводно преношење или складиштење оружја, сносиће најстрожије црквене казне и неће моћи да наставе своју јавну службу'', наводи се у саопштењу.

У случају да КФОР, како се додаје, не може да потврди истинитост ових тврдњи, Епархија рашко-призренска тражиће преко британске амбасаде у Приштини извињење поменуте посланице због запаљиве и нетачне изјаве која има озбиљне последице.

''Епархија рашко-призренска не жели на било који начин да ове тврдње гђе. Алише Кернс о СПЦ на Косову и Метохији остану на нивоу клевета и постану средство за наметање колективне кривице нашој Цркви, и зато оне што пре морају бити испитане и одговорни за евентуална кривична дела или ширење лажних информација јавно именовани, а јавност о свему буде обавештена, јер поменуте оптужбе у протовном представљају акт ширења верске нетрпељивости, и представљају директан позив за насиље против наше Цркве која је годинама изложена физичким нападима, разним клеветама и другим облицима дискриминације на Косову и Метохији'', каже се у саопштењу.

Приштински медији су у среду објавили и да се Кернс недавно у Лондону састала са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Аутор:
Пошаљите коментар
Епархија: СПЦ НЕ ШВЕРЦУЈЕ ОРУЖЈЕ, опасне изјаве УГРОЖАВАЈУ СРБЕ НА КИМ

Епархија: СПЦ НЕ ШВЕРЦУЈЕ ОРУЖЈЕ, опасне изјаве УГРОЖАВАЈУ СРБЕ НА КИМ

04.07.2023. 23:28 23:30