clear sky
25°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Карађорђевићи траже да им се врати и спа-центар у Милочеру

08.07.2019. 18:24 18:35
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

ПОДГОРИЦА: Принчевски пар, Александар Карађорђевић и његова супруга Катарина Карађорђевић де Силва, на листу некретнина које потражују да им се врате уписали су и велики спа-центар у Милочерском парку, на самој Краљичиној плажи, пишу подгоричке Вијести. 

Иако је спа-центар изграђен пре седам година, забелешка реституције на објекат од 1.655 квадрата уписана је 1. јула у катастарску евиденцију Управе за некретнине.



Карађорђевићи траже да спа-центар и помоћну зграду од 61 квадрат и две парцеле од око 4.800 метара квадратних у самом парку, а које се воде као воћњак и природно неплодно тле.



Реч је о спа-центру који је саставни део понуде ексклузивног хотелског комплекса Свети Стефан - Милочер, који је на четири деценије закупила компанија “Адраитиц пропертиес“ грчког бизнисмена Петроса Статиса.



Тиме је проширен списак некретнина које се налазе на најатрактивнијем делу обале, а које потражују Карађорђевићи.



Реституцијом су обухватили вилу “Милочер”, готово комплетан Милочерски парк, те парцелу у Пржну на којој се налазио недавно порушени хотел “Краљичина плажа“, али и оне на којима се планира изградња депаданса са апартманима за продају.



Вијести пишу да "српска династија"потражује и земљу на острву Свети Стефан. Управо на двориште од 13.293 квадрата тог луксузног град-хотела уписана је такође забелешка реституције.



Александар и Катарина Карађорђевић и остали наследници су преко адвоката још 7. априла 2005. поднели захтев да им се врати целокупна имовина у Црној Гори. Предмет је, како пише у катастру, предат Комисији за повраћај и обештећење у Бару.



Медији су у више наврата објављивали да Карађорђевићи у Црној Гори потражују летњиковац - садашњу вилу “Милочер”, помоћне објекте, земљиште у Милочеру, земљиште са родном кућом краља Александра на Цетињу и дворац “Љесковац” на Ријеци Црнојевића.



Комисија за повраћај и обештећење Општине Будва је 2007. одбила захтев Карађорђевића, а потом је, након пребацивања надлежности на Регионалну комисију за повраћај у Бару, поновљена одлука.



Обе комисије су имале исто становиште - да уопште не постоји акт о одузимању, односно да не постоји црногорски акт којим је имовина одузета српској краљевској породици.



Карађорђевићи су уложили жалбу другостепеном органу - Министарству финансија.



Карађорђевићима је имовина одузета 8. марта 1947. године, одлуком тадашње Народне скупштине ФНРЈ.



Они су раних тридесетих година прошлог века купили земљу у Милочерском парку од староседеоца.



Краљица Марија Карађорђевић је у дворац (вилу “Милочер”) уложила 4,5 милиона тадашњих динара, а изградња је финансирана из краљевске благајне. Краљица је изградила и вилу “Топлиш”, коју годинама уназад за одмор користи влада.



Марија Карађорђевић је изградила и цркву Светог Александра Невског на Светом Стефану, која је била порушена након што је претворен у луксузни хотел. Мештани су је потпуно реконструисали пре неколико година.



Реституцијом је обухваћен и земљишни комплекс од готово 5.000 квадрата изнад Милочерског парка, који је тренутно укњижен на Прву банку.



Банка Аца Ђукановића, брата председника Мила Ђукановића, земљу је запленила након што фирма “Сан инвестментс”, иза које стоји српски бизнисмен Станко Суботић Цане, није вратила кредит.



На списку је и велики земљишни комплекс од 22.000 квадрата укњижен на Општину, изнад пута кроз Милочерски парк. Реч је о земљишту којим је некада управљала угашена општинска фирма Будва холдинг. 



Фирма је за ту парцелу пре девет година расписала и тендер за избор стратешког партнера за градњу резиднецијалног комплекса од 20 вила. На тендер се тада јавила фирма “Адриатиц пропертиес ИИ”, грчког бизнисмена Петроса Статиса, али до реализације посла није дошло јер није достављена банкарска гаранција да ће пројекта бити реализован.



Градски менаџер Мило Божовић (Нова српска демократија) раније је за “Вијести“ казао да та партија има јасан став од самога почетка - сви којима је земља неправедно одузета требају да буду обештећени.



“Сви који докажу да им је имовина неправедно одузета, а то се односи не само на српску династију, него и за све остале грађане, сматрам да треба да буду обештећени“.

Аутор:
Пошаљите коментар
Прича о Карађорђевићима и њиховом новцу

Прича о Карађорђевићима и њиховом новцу

27.06.2019. 12:46 12:48