broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Јоксимовић: Година разјашњења методологије и убрзање

13.02.2021. 10:53 13:56
Пише:
Извор: Ministarstvo za evropske integracije

БЕОГРАД: Србија је већ дубоко у процесу преговора о приступању ЕУ и не може да креће испочетка, те ЕК у оквиру примене нове методологије мора да пронађе начин исправног вредновања до сада постигнутог, каже министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која од Европске комисије очекује да покаже озбиљност по питању нове методологије, као и да објасни начин отварања кластера који су заменили досадашња поглавља.

"Ова година може да буде, пре свега, година разјашњења нове методологије и неких важних и конкретних корака са наше стране, посебно у домену владавине права, али ће истовремено и Европска унија морати да покаже да је била озбиљна око нове методологије", рекла је Јоксимовић на Пинку.

Она је истакла да треба видети како ће нова методологија служити основном интересу, а то је убрзање процеса европских интеграција.

"Од поцетка приче о новој методолохлгији је наглашавано да неће бити изменена насег преговарачког оквира, и да ће досадашњи резултати Србије у процесу приступања бити правилно валоризовани", повукла је Јоксимовић.

Јокисмовић је указала да нова методологија није до краја разређена, а један од разлога је што су све земље прошле године биле оптерећене пандемијом, међутим, сада очекује да Европска комисија до краја фербуара или почетком марта достави мапу пута која ће дефинисати начин отварања кластера, односно разјашнејње да ли ће ЕК рачунати да сва поглавља из кластера морају да буду отворена пре отварања кластера или ће постојати неки посебан критеријум за отварање целог кластера.

"То значи да би до краја португалског председавања, а то је крај јуна ове године, требало да се одржи висока политичка међувладина конференција, каква је иначе предвиђена по новој методологији, где бисмо се ми усагласлии и дефинитивно разумели начин примене нове методологије", рекла је Јоксимовић.

Она је подвукла да се реформски процеси раде у свим областима, односно кластерима којих има шест. У тих шест кластера груписано је досадашњих 35 поглавља.

Први кластер подразумева политичке критеријуме и владавину права, други унутрашње тржиште тј. конвергенцију нашег тржишта са ЕУ, монетарну и фискалну политику, трећи кластер се односи на конкурентност и инклузиван раст и значајан је за постковид опоравак, кластер четири чине водеће политике за нови економски раст - зелена агенда, дигитализаицја, транспортно повезивање, кластер пет су пољопривреда и кохезиона политика, а шести кластер су спољни односи, објаснила је Јоксимовић.

"Ми интензивно радимо на неколико кластера посебно кластер три, добри смо и у кластеру два који се тиче унутрашњег тржишта. Што се тиче кластера четири у којем је и енергетика, чини ми се да ћемо ту имати захтевне реформе које треба да спроведемо. У сваком случају радимо на зеленој агенди", рекла је министарка.

Упитана о доношењу закона о истополним браковима, Јоксимовић је казала да постоје праксе које су део "меког права" ЕУ и Савета Европе, те да сматра да је Србија већ показала да је зрело друштво.

"Наравно, постоје теме које ће поделити јавност. Тај предлог закона треба да буде инклузивно припремљен, да иде на јавну расправу и то ће отворити сигурно полемике. Сви имамо право на своје мишљење, али суштину предлога закона требало би лепо објаснити у ком смислу закон унапређује права једног дела наших грађана, тако да ја мислим да је то тема за сироку јавну дебату и то није само питање европских интеграција", рекла је Јоксимовић.

Србија кандидовала значајне пројекте кроз ЕИП

Србија је припремила и послала релевантне пројекте за финансирање из инвестиционог плана који је ЕУ припремила за Западни Балкан у укупном износу од девет милијарди евра за цео Западни Балкан, рекла је данас министарка за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоскимовић.

Она је, говорећи о европским интеграцијама и новој методологији, казала да је због важности процеса приступања ЕУ, на време приступила процесу реформисања Министараства за европске интеграције које, како каже, сада обједињује све преговарачке структуре.

"То је јако важно јер нова методологија тражи висок ниво политичке посвећености свих. То значи, ако се Влада Србије залаже за европске интеграције, свако има свој део обавеза и зато та методологија захтева снажну политичку посвећеност. Ми се боримо да задржимо тај европски пут, јер је добар за Србију, и због инвестиција, и због мира и безбедности али и због вредности које и даље постоје, без обзира на све проблеме које ЕУ има", рекла је Јоксимовић на Пинку.

Она је додала да је у Министарству за европске интеграције увела два нова сектора, један за владавину права и политичке критеријуме, а други за координацију реформи у односу на циљеве зелене агенде, дигитализације и транспортног повезивања.

"Сваки закон и свака уредба или било шта што доносемо на нивоу Владе Србије мора да прође код нас у Министарству контролу усклађености са прописима ЕУ, јер су то наше обавезе које смо преузели оног дана када смо почели процес европских интеграција И отворили преговоре", рекла је Јоксимовић.

Дијалог Београд-Приштина од почетка утиче на европске интеграције Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да дијалог Београда и Приштине од почетка утиче на процес европских интеграција и додаје да Србија јесте за компромисно решење, али да друга страна мора да испуни своје обавезе.

Она је додала да постоји питање постизања свеобухватног правно обавезујућег споразума, али је напоменула да је то очигледно врло тешко постићи, што показује и чињеница да је прошло скоро осам година од потписивања Бриселског споразума, а да кључни елемент, Заједница српских општина, још није формирана.

"Постоје друге бројне теме од имовинских питања, интерно расељених, питања заштите српског културно историјског наслеђа и многа друга која нису стигла на сто, а пре свега је требало да стигне Заједница српских општина", указала је Јоксимовић.

Наводећи да се сутра одржавају избори на Косову и Метохији, Јоксмовић је поручила да је важно да српски народ покаже посвећеност и одговорност, и да тиме додатно унапреди и ојача и своју и позицију Београда.

Она је приметила и да је специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак увео нови систем политичког извештавања, односно подигао га је на више политички ниво.

"Циљ европске администрације и Лајчака јесте да дођу у, по њима, разумном року до неког предлога свеоубухватног решења. Мислим да то није лако постићи. С наше стране опструкције се до сада се нису појављивале. Зна се с које стране стижу опструкције. Дијалог са Приштином је важно питање и свакако утиче на наш процес европских интеграција", рекла је она.

Упитана колико ће нова америчка администрација утицати на дијалог са Приштином, али и на проширење ЕУ, Јоксимовић подсећа на Лајчакове речи да се поново оснажује евро-атланско партнерство.

"Када је у питању и Западни Балкан и тема дијалога Београда и Приштине односи се враћају на нека времена пре администрације Доналда Трампа са којом је Србија коректно сарађивала по овом питању. Не треба због тога да будемо фрустрирани, јер смо ми били кореткна страна која је спремна за компромис, али за тај компромис је потребна и одговорност друга страна тј Приштине", навела је Јоксимовић.

Јоксимовић је истакла да је важно да се уз све проблеме који постоје у том дијалогу, интереси Србије поново узимају као легитимни интереси и поново су на столу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Јоксимовићева: Нова методологија за већи кредибилитет преговора

Јоксимовићева: Нова методологија за већи кредибилитет преговора

08.02.2021. 19:40 19:45
Мас: Услов за улазак Србије у ЕУ решавање косовског питања

Мас: Услов за улазак Србије у ЕУ решавање косовског питања

13.02.2021. 10:47 10:51