light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Израели: Бомбрадовање - добар план САД на лажним основама

18.03.2019. 17:30 17:32
Пише:
Извор: Дневник архива

БЕОГРАД: Професор доктор Рафаел Израели са Хебрејског универзитета у Јерусалиму каже да је његова претпоставка да бомбрадовање Југославије 1999. није био само "каприц САД" већ да је то био добро скован план који се заснивао на лажним основама.

Он је рекао да је туски ислам представљао модел по којем би једна исламска земља могла бити проамеричка, и, како каже, такав модел су желели да примене у БиХ, у земљама бивше ШСР, али да је реалност показала да се захваљући реланости такав план распао.



“Мислим да сад схватају да су имали лошу основу и да сад то хоће да исправе, али је мало касно за то”, рекао је Изреали.



Срби су, по његовим речима, били означени као лоши без обзира на ситуацију на терену и додао да многи Американци почињу да схватају грешке које су направили.



Израели је на панелу у оквиру конференције “Двадесет година од бомбрадовања Југославије” навео да је његова “романса” са Србијом почела после његовох чланка у “Јерусалим посту” 1999.године.



Он је тада написао да је бомбрадовање Југославије незаконита активност после чега је добио позив из САНУ, тачније од садашњег амбасадора Србије у Москви, Славенка Терзића.



О бомбаРдовању Југославије је говорио и председник Експертске групе Комисије за међународне активности генералног савета Председништва Јединствене Русије Алексеј Громико.



Он се на почетку обраћања “оградио” од најаве да се обележава “јубилеј”, те да се може рећи да се данас у Београду одржава скуп “у вези са”, јер, како истиче, реч је о драматичним и трагичним догађајима.



Оценио је и да су “натовска бомбрадовања” причинила непоправљиву штету безбедносним односима у Европи, наводехци да је то био један од удара на “архитектуру глобалне стабилности”.



“Упад у Југославију донео је велике људске патње, причинио велику материјалну и духовну штету. Интервенција је доприносила делегитимизацији међународног права. Ти догађаји су почели да разједају конструкцију међународног права попут рђе, порастао је правни нихилизам. Да није било тог догађаја, не би било ни потоњих у 21.веку”, рекао је Громико.



Такође, оценио је да је у пракси на варварски начин извршена концпеција “хуманитарна интервенција” која у том тренутку није била подржана у међународном праву.



Коментаришући тзв. независност Косова позвао се на руску пословицу “Ма колико да говориш алва, ништа ти слађе неће бити у устима”, односно, како је рекао, колико год неко назива Косово државом, реч је о “вестачко конструисаној држави услед примене војне силе и притиска”.



Насилно одвајање Косова је отворило “Пандорину кутију”, а “косовска авантура” је, додао је Громико, донела и несклад унутар ЕУ, с обзиром да поједине државе чланице нису признале претензију Приштине да има статус државе.



По његовом мишљењу, дошло је и до препорода идеје “Велика Албанија” која је, како каже, замало “сахранила” Македонију 2001. Громико је закључио да је поново потребна “идеја Хелсинкија” о препороду европског система безбедности.



Бивши амбасадор СР Југославије у УН Владислав Јовановић оценио је да је НАТО бомбардовање, осим штете коју је нанело тадашњој Југославији, пореметило и глобалне односе у свету, утицало на војно јачање Русије и Кине, као и на повећану производњу нуклеарног оружја у свету.



Јовановић је навео да је НАТО током интервенције ''''невитешки, охоло и вуртуелно'''' гађао целу Југославију не разликујући војне од цивилних циљева и подсетио на бројне скандалозне изјаве међународних званичниака о бомбардовању, те да је једна од њих била да је циљ ''да ''stanе живот у Србији''''.



Сада се, приметио је Јовановић, од Србије очекује да пређе преко свега у име виших циљева у будућности, али је нагласио да то што се десило мора да име своје име.



'' ''Они који су извршили агресију морају да изврше катаразу и да признају шта су нам урадили '''', казао је Јовановић.



Додао је да је НАТО бомбардовањем Србије поручио другим малим земљама шта ће им се догодити ако се супротставе новом светском поретку предвођеним САД.



Јовановић је навео да су многе земље после НАТО бомбардовања Југославије почеле да размишљају о томе да им је неопходно нуклеарно оружје како би се заштитиле од алијансе, те да су међу првима такво наоружање набавиле Северна Кореја и Иран, али да су касније њихов пример следиле и Турска, Египат, Аргентина…



Јовановић је НАТО агресију окарактерисао као велики ударац на Уједињене нације (УН) на које се ни НАТО ни САД нису обазирале док су, каже, након постизања Кумановског споразума, радили на истеривању свих облика присуства Србије на КиМ.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: НАТО агресија била тежак злочин против Србије

Вучић: НАТО агресија била тежак злочин против Србије

18.03.2019. 12:25 12:33