clear sky
10°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Избори: Странке у потрази, ко су кандидати по вољи грађана

01.02.2022. 10:01 10:07
Пише:

Политичке странке ових дана ужурбано вагају који кандидати би им донели највише гласова на предстојећим изборима. Тренутно највише, додуше за сада само медијских, пошто избори још увек нису раписани, има за функције шефа државе и градоначелника Београда, док ни једна партија није изашла званично са именом потенцијалног премијера.

Индиректно је такву могућност изнео само лидер социјалиста Ивица Дачић, који је изјавио да ће највероватније бити носилац изборне листе за парламентарне изборе, али и таква изборна позиција не значи аутоматски да би конкурисао за челну позицију у Немањиној.

Први човек социјалиста неће учествовати овога пута на председничким изборима, ишчекујући да напредњаци истакну кандидатуру свог лидера и актуелног председника Србије Александра Вучића, као заједничког кандидата владајуће коалиције. Коментаришући Здравка Поноша као председничког кандидата дела опозиције, Дачић је рекао да је смешно да лидери странака не смеју да се кандидују са својим именом и презименом. „Тако су искористили Војислава Коштуницу да се супротстави Милошевићу јер Зоран Ђинђић и остали нису имали довољно позитивних оцена међу грађанима”, приметио је Дачић. Говорећи о савезу окупљеном око Странке слободе и правде, Демократске странке и Народне странке, и о неким другим странкама, подсетио је  да су све потекле из једне и “кад их види не може да се снађе у ко је у којој политичкој опцији”.

- Све су из шињела Демократске странке, то су фронцле без озбиљне политичке снаге – констатовао је председник парламента. Додаје и да не зна чему толика галама око избора кандидата опозиције, као да су ово избори за кандидата па је то малтене и победа на изборима, иако је тек почетак борбе за гласаче којима треба представити програм. Дачић је поводом разних изборних комбинаторика проценио да би било логично да некадашњи амбасадор и функсионер ДС С – а Владета Јанковић буде кандидат ‘десничарских организација’, а не дела опозиције у чије име ће, како се очекује, наступити као кандидат за градоначелника Београда. “Било би логично, ту и припада, с озбиром на изјаве које је давао уз Војислава Коштуницу, да буде са Милошем Јовановићем и коалицијом коју има”, приметио је Дачић. Медији су пренели су да сви чланови коалиције око ШП, ДС и НС подржали предлог да Владета Јанковић буде кандидат за градоначелника Београда. Он је начелно прихватио понуду, али је напоменуо и да очекује да буду конкретизовани и неки детаљи на којима инсистира. 


И Милица Заветница пред кандидатуром

Кандидаткиња на председничким изборима у Србији до сада је било мало, па се на гласачком листићу од 1990. нашло свега њих шест. Све оне освојиле су скроман број гласова, што је вероватно утицало да на последњим председничким изборима међу 11 кандидата не буде ни једна жена. Остаје да се види да ли ће у нову председничку изборну трку ући нека представница “нежнијег” пола. Председница странке “Заветници” Милица Ђурђевић демантовала је спекулације да одустаје од кандидатуре. Одлука ће бити донета у недељу, а  “Заветници” планирају  да она буде носилац парламентарне листе и кандидаткиња  за шефа државе.

На првим председничким изборима учествовала је  дипломирани филозоф Љиљана Ћујић, на шестим у име ЈС Љиљана Аранђеловић из Ћуприје и  Јелисавета Карађорђевић испред „Иницијативе за лепшу Србију“. ПС С је 2.008. кандидовао  Миланку Карић, а 2012.  СРС  Јадранку Шешељ и и Социјалдемократски савез Даницу Грујичић.


Међутим, спекулише се и о томе кога ће социјалисти истаћи као кандидата за првог човека града. Тако се међу потенцијалним именима нашао и некадашњи члан кризног штаба Бранимир Несторовић, који је у децембру основао покрет “Витеза реда Змаја”. Приликом оснивања удружења, рекао је да неће презати од уласка у политику и кандидатуре на изборима, пошто верује да би на изборима однео чак 25 одсто гласова.

Након што је Александар Шапић обнародовао да ће бити кандидат напредњака за градоначелника Београда, многи су се запитали која функција је намењена садашњем заменику градског челника Горану Весићу. “Нисам адреса за питање хоћу ли бити на листи СНС за Београд“, одговара кратко Весић, додајући да је за адреса СНС која ће одлуку о томе донети 11. или 12. фебруара. На питање да ли се састао са председником Александром Вучићем, као што су то јавили поједини медији, и о чему су разговарали, рекао је да о својим састанцима у странци не обавештава јавност. “Разумећете да моји састанци које и евентуално имам остају само између људи међу којима се они одржавају”, додао је Весић, при чему је  избегао одговор на питање да ли је разочаран што ће Шапић, а не он, предводити Српску напредну странку на београдским изборима.

- Ја о жељама не причам у информативним емисијама, већ у забавним, тако да оставимо жеље за неке друге емисије. Нису ово моји успеси, нису ово моји планови, ово су успеси моје странке и свих одборника, на крају крајева ово је била заједничка политика и председника, и Владе, ја је спроводим на територији Београда -  казао је Весић новинарима после седнице Скупштине града на којој је усвојен План стратешких и оперативних циљева развоја Београда до 2030. године.   

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар