Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izbori: Stranke u potrazi, ko su kandidati po volji građana

01.02.2022. 10:01 10:07
Piše:

Političke stranke ovih dana užurbano vagaju koji kandidati bi im doneli najviše glasova na predstojećim izborima. Trenutno najviše, doduše za sada samo medijskih, pošto izbori još uvek nisu rapisani, ima za funkcije šefa države i gradonačelnika Beograda, dok ni jedna partija nije izašla zvanično sa imenom potencijalnog premijera.

Indirektno je takvu mogućnost izneo samo lider socijalista Ivica Dačić, koji je izjavio da će najverovatnije biti nosilac izborne liste za parlamentarne izbore, ali i takva izborna pozicija ne znači automatski da bi konkurisao za čelnu poziciju u Nemanjinoj.

Prvi čovek socijalista neće učestvovati ovoga puta na predsedničkim izborima, iščekujući da naprednjaci istaknu kandidaturu svog lidera i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao zajedničkog kandidata vladajuće koalicije. Komentarišući Zdravka Ponoša kao predsedničkog kandidata dela opozicije, Dačić je rekao da je smešno da lideri stranaka ne smeju da se kandiduju sa svojim imenom i prezimenom. „Tako su iskoristili Vojislava Koštunicu da se suprotstavi Miloševiću jer Zoran Đinđić i ostali nisu imali dovoljno pozitivnih ocena među građanima”, primetio je Dačić. Govoreći o savezu okupljenom oko Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Narodne stranke, i o nekim drugim strankama, podsetio je  da su sve potekle iz jedne i “kad ih vidi ne može da se snađe u ko je u kojoj političkoj opciji”.

- Sve su iz šinjela Demokratske stranke, to su froncle bez ozbiljne političke snage – konstatovao je predsednik parlamenta. Dodaje i da ne zna čemu tolika galama oko izbora kandidata opozicije, kao da su ovo izbori za kandidata pa je to maltene i pobeda na izborima, iako je tek početak borbe za glasače kojima treba predstaviti program. Dačić je povodom raznih izbornih kombinatorika procenio da bi bilo logično da nekadašnji ambasador i funksioner DS S – a Vladeta Janković bude kandidat ‘desničarskih organizacija’, a ne dela opozicije u čije ime će, kako se očekuje, nastupiti kao kandidat za gradonačelnika Beograda. “Bilo bi logično, tu i pripada, s ozbirom na izjave koje je davao uz Vojislava Koštunicu, da bude sa Milošem Jovanovićem i koalicijom koju ima”, primetio je Dačić. Mediji su preneli su da svi članovi koalicije oko ŠP, DS i NS podržali predlog da Vladeta Janković bude kandidat za gradonačelnika Beograda. On je načelno prihvatio ponudu, ali je napomenuo i da očekuje da budu konkretizovani i neki detalji na kojima insistira. 


I Milica Zavetnica pred kandidaturom

Kandidatkinja na predsedničkim izborima u Srbiji do sada je bilo malo, pa se na glasačkom listiću od 1990. našlo svega njih šest. Sve one osvojile su skroman broj glasova, što je verovatno uticalo da na poslednjim predsedničkim izborima među 11 kandidata ne bude ni jedna žena. Ostaje da se vidi da li će u novu predsedničku izbornu trku ući neka predstavnica “nežnijeg” pola. Predsednica stranke “Zavetnici” Milica Đurđević demantovala je spekulacije da odustaje od kandidature. Odluka će biti doneta u nedelju, a  “Zavetnici” planiraju  da ona bude nosilac parlamentarne liste i kandidatkinja  za šefa države.

Na prvim predsedničkim izborima učestvovala je  diplomirani filozof Ljiljana Ćujić, na šestim u ime JS Ljiljana Aranđelović iz Ćuprije i  Jelisaveta Karađorđević ispred „Inicijative za lepšu Srbiju“. PS S je 2.008. kandidovao  Milanku Karić, a 2012.  SRS  Jadranku Šešelj i i Socijaldemokratski savez Danicu Grujičić.


Međutim, spekuliše se i o tome koga će socijalisti istaći kao kandidata za prvog čoveka grada. Tako se među potencijalnim imenima našao i nekadašnji član kriznog štaba Branimir Nestorović, koji je u decembru osnovao pokret “Viteza reda Zmaja”. Prilikom osnivanja udruženja, rekao je da neće prezati od ulaska u politiku i kandidature na izborima, pošto veruje da bi na izborima odneo čak 25 odsto glasova.

Nakon što je Aleksandar Šapić obnarodovao da će biti kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda, mnogi su se zapitali koja funkcija je namenjena sadašnjem zameniku gradskog čelnika Goranu Vesiću. “Nisam adresa za pitanje hoću li biti na listi SNS za Beograd“, odgovara kratko Vesić, dodajući da je za adresa SNS koja će odluku o tome doneti 11. ili 12. februara. Na pitanje da li se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao što su to javili pojedini mediji, i o čemu su razgovarali, rekao je da o svojim sastancima u stranci ne obaveštava javnost. “Razumećete da moji sastanci koje i eventualno imam ostaju samo između ljudi među kojima se oni održavaju”, dodao je Vesić, pri čemu je  izbegao odgovor na pitanje da li je razočaran što će Šapić, a ne on, predvoditi Srpsku naprednu stranku na beogradskim izborima.

- Ja o željama ne pričam u informativnim emisijama, već u zabavnim, tako da ostavimo želje za neke druge emisije. Nisu ovo moji uspesi, nisu ovo moji planovi, ovo su uspesi moje stranke i svih odbornika, na kraju krajeva ovo je bila zajednička politika i predsednika, i Vlade, ja je sprovodim na teritoriji Beograda -  kazao je Vesić novinarima posle sednice Skupštine grada na kojoj je usvojen Plan strateških i operativnih ciljeva razvoja Beograda do 2030. godine.   

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar