overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Избори на КиМ: Српска листа у Митровици освојила 99,14 одсто гласова

14.02.2021. 20:45 23:48
Пише:
Фото: Tanjug

ПРИШТИНА/КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Српска листа је, према прелиминарним резултатима, у Северној Митровици освојила 99,14 одсто гласова, саопштио је председник Српске листе Горан Ракић и поручио да је то победа српског јединства и слоге.

Ракић је истакао и да је укупна излазност око 65.000 људи, што је за око пет одсто више него на prеthodnim парламентарним изборима.

Највећу захвалност дугујемо грађанима, јер је ово победа српског јединства, српске слоге и ово је доказ да желимо да останемо своји на своме, рекао је Ракић на конференцији за новинаре у просторијама Српске листе у Косовској Митровици.

Како је рекао, према прелиминарним подацима, Српска листа је однела убедљиву победу, односно у њеним рукама је свих 10 мандата у скупштини.

За остале општине нису још пристигли резултати, али у Северној Митровици, од српских гласова, Српска листа је освојила 99,14 одсто гласова. Рада Трајковић, Рашић и Петковић освојили су 0,9 одсто, рекао је Ракић.

Он је поручио и да овом победом српски народ са КиМ честита свим Србима Дан државности.

Такође, додао је да су ови избори одржани у посебним околностима, због пандемије, али и сијасет трикова којима је, каже, Приштина желела да умањи снагу српског народа и Српске листе да се у институцијама бори за свој народ.

Јединством и слогом смо осујетили те намере. Захваљујем се председнику Вучићу, Влади, Канцеларији за КиМ. Велика захвалност и за брата Милана (Радојичића), на свој подршци коју је пружио иако физички није присутан. Хвала и свим активистма који су успели да стигну до сваке куће, стана, попричају са свима и укажу им на значај ових избора, рекао је Ракић.

Ранђеловић: Српска листа убедљиво, очекујемо свих 10 мандата

На данашњим ванредним парламентарним изборима на КиМ, Српска листа је однела убедљиву победу и од могућих 10 мандата у парламенту, очекујемо да освоји свих 10, изјавио је вечерас у Косовској Митровици заменик директора Канцеларије за КиМ Миљан Ранђеловић.

У седишту Српске листе, приликом проглашења првих прелиминарних резултата, Ранђеловић је рекао да је ту да захвали српском народу на КиМ, који је, каже, још једном подржао политику председника Србије Александра Вучића и Српске листе.

Захваљујемо грађанима што су препознали шта су урадили и шта нуде они, а шта смо урадили, радимо и нудимо ми. Кад кажем они, мислим на удружену опозицију у Србији, чији се један део налази у Приштини, а други у Београду, рекао је Ранђеловић.

Како је рекао, данас су и једни и дурги имали једне исте кандиате на овим изброима.

То су Рада Трајковић, Ненад Рашић и још неки који раде у корист интереса у Приштини, али и Драгана Ђиласа, Вука Јеремића, и још неких из централне Србије, али они су данас освојили гласова недовољно за статистичку грешку, рекао је Ранђеловић.

Он је навео и да председник Србије, Влада, Канцеларија за КиМ дуго година раде на томе да Срби буду јединствени, храбри и да праве овакве резултате.

Србија нема резервни народ, Срби немају резервну државу осим Србије. Предаја није опција, настављамо са нашом политиком јер одавде нема назад, рекао је Ранађеловић.

Највећа излазност у Лепосавићу

Централна изборна комисија Косова саопштила је да је највећа излазност у општинама где је већинско српско становништво забележена у Лепосавићу, у којем је од 12.482 уписаних бирача гласало 10.419 или 85,23 одсто.

На другом месту по излазности је Зубин Поток где је своју грађанско право искористило 4.530 уписаних грађана или 81,58 одсто.


Вучић честитао Српској листи освајање свих 10 мандата

Председник Србије Александар Вучић честитао је вечерас Српској листи освајање свих десет мандата на изборима на КиМ.

Честитам нашем народу. Надам сам се томе и то је важна ствар, јер нама предстоји тежак период, нагласио је Вучић гостујући у емисији Хит твит на Пинку.

Вучић је тако прокоментарисао податак да је Српска листа освојила 99,14 одсто гласова у Северној Митровици.

Како то да Рада Трајковић није добила ништа? Изгледа народ зна ко шта тамо ради и ко ради у њиховом интересу, рекао је Вучић.

Каже да је добио информацију да Албанци покушавају да у Конференцију уставних судова учлане Косово, као у међународну институцију.

То ћемо да пратимо и ако је то заиста истина и ако се покаже до краја фебруара и до почетка марта да је то истина, то онда значи да они више не поштују ниједну норму вашингтонског споразума. Нема проблема, али ми ћемо бити приморани да на то одговоримо. А одговор им се неће допасти, биће дипломатски и озбиљан и одговоран, поручио је Вучић.

Не верујем да ће се радовати новим повлачењима признања, а ја сада могу да им кажем да ће их бити, поручио је Вучић и замолио их још једном да се уразуме и да поштују споразуме које су потписали, нагласио је председник.

Ако то не желе да поштују, одговорићемо онако како то озбиљна и одговорна држава чини, поручио је Вучић.


И у осталим општинама на северу Косова и Метохије је била велика излазност бирача - у Звечану је забележено 6.828 гласова или 81,47 одсто, док је у Северној Косовској Митровици гласачко право искористило 12.204 бирача или 69,47 одсто, пренело је Косово онлајн.

У српским срединама јужно од реке Ибар излазност је такође већа од просека на Косову.

У Штрпцу је гласало 6.869 бирача или 56,20 одсто, у Новом Брду 4.740 гласова или 51,56 одсто, Грачаници 7.993 или 40,27 одсто, Ранилугу 2.656 или 54,75 одсто од укупног броја бирача, у Партешу 2.208 или 48,56 одсто и у Клокоту 1.806 уписаних или 50,28 одсто.

Петковић: Честитке српском народу на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић честитао је вечерас српском народу на КиМ на томе што је на одржаним изборима, у складу са позивом своје државе и председника Александра Вучића, готово једнодушно подржао Српску листу, којој ће припасти свих 10 посланичких места намењених представницима Срба.


Селаковић СЛ: Свака част на великој победи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић честитао је Српској листи на освојених свих 10 посланичких места на данашњим ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији.

Свака част на великој победи драгој браћи и сестрама из Српске листе!!! Срећан нам Дан државности, написао је Селаковић на Инстаграму.


Српско јединство је још једном однело победу, упркос брисању гласача из бирачког списка, смањивању броја бирачких одбора и политичким провокацијама у којима су предњачили Рамуш Харадинај и Аљбин Курти, поручио је Петковић у саопштењу.

Победила је политика српске слоге и саборности, јер су Срби на Косову и Метохији, наводи Петковић, ''препознали озбиљност тренутка и важност да у предстојећем периоду у Приштини буду представљени као монолитна и непоколебљива политичка снага''.

Високом излазношћу на биралишта наш народ је показао да га ни лоше време, ни епидемија вируса корона не могу спречити да, онда када је то потребно, одлучно стане у одбрану свог положаја и права на Косову и Метохији и наших заједничких националних интереса. Српској листи и њеним представницима у привременим институцијама самоуправе у Приштини желим да, као и до сада, буду чврсти и непобедиви у борби за српске интересе, додао је.

Србија је данас поносна на наш народ на Косову и Метохији, који је свима одржао лекцију о слози и заједништву и озбиљности и одговорности пред изазовима и проблемима, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

ЦИК: Пребројано више од 70 одсто гласова, води Куртијева странка

Централна изборна комисија у Приштини саопштила је вечерас да је на основу више од 70 одсто пребројаних гласова покрет Самоопредељење Аљбина Куртија освојио 48,22 одсто гласова, односно да је добио 55 посланичких места.

На основу 69,27 одсто пребројаних гласова, Демократска партија Косова освојила је 17,69 одсто гласова, односно 20 посланичких места, док је Демократски савез Косова Исе Мустафе освојио 13,47 одсто, односно 16 посланичких места, пише портал Репортери.

Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја освојила је девет полничких места, односно 7,64 одсто гласова.

Харадинај: Победник избора Самоопредељење, нама 10 одсто

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је, према проценама те странке, победник на изборима листа Самоопредељења, док је његова странка освојила око десет одсто гласова бирача.

Харадинај је изјавио да се резултати избора поклапају са њиховим прогнозама изборних резултата, пренело је Косово онлајн.


Хоџај: Нећемо ући у влади са Самоопредељењем

Лидер Демократске партије Косова Енвер Хоџај изјавио је вечерас да та странка неће ући у владу са покретом Самоопредељење.

Он је на конференцији за новинаре рекао да су се грађани Косова изјаснили и да њихова воља мора да се испоштује, преноси ''Коха диторе''.

По резултатима ми смо на другом месту. Нећемо ући у владу са Самоопредељењем јер су наше политичке оријентације веома удаљене, рекао је Хоџај.


Хвала грађанима на учешћу на изборима у овом тешком тренутку. Први резултати бројања гласова показују победу Самоопредељења и слажу се са нашим прогнизама изборних резултата. Према првим пребројавањима, наша странка је освојила око десет одсто гласова. Честитам Самоопредељењу и свим странкама на оствареним резултатима. Знамо да су избори протекли добро и да је сада процес бројања гласова у надлежности Изборне комисије и осталих посматрача, поручио је Харадинај.

Димитријевић: Изборни дан прошао без проблема

Председник Општинске изборне комисије Северне Косовске Митровице Слободан Димитријевић изјавио је да је изборни дан протекао без икаквих проблема и захвалио грађанима на великој излазности на данашњим ванредним парламентарним изборима на КиМ.


Ђурић: Радујем се успеху браће и сестара из Српске листе

Амбасадор Србије у САД и бивши шеф владине канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић огласио се поводом избора на КиМ, истичући да се радује успеху Српске листе.

Бескрајно се радујем успеху сестара и браће из Српске листе вечерас. Снага сте и понос целог српског рода! Настављамо борбу, поручио је Ђурић на Твитеру.

Ђурић је од 2013. године био шеф владине канцеларије за Косово и Метохију, а 8. октобра је постављен за амбасадора Србије у САД.


Седам изборних центара са 23 бирачка места затворена су тачно у 19 цасова. Иако је било сумњи да ће доћи до проблема, у сарадњи са полицијом и тужилаштвом, све су те сумње отклоњене, тако да могу да кажем да је изборни дан протекао мирно, рекао је Димитријевић.

Он је захвалио бирачима који су, како је истакао, изашли у великом броју, као и свима који су учествовали у овом изборном процесу и допринели да изборни дан прође без иједног инцидента, преноси Косово онлајн.

Косовска полиција: Три кршења изборног процеса

Косовска полиција је саопштила вечерас да је у сарадњи са Јавним тужилаштвом покренуто три случаја у вези с кршењем изборног процеса.

Према наводима полиције, ови случајеви су на време откривени и нису утицали на ток изборног процеса.

Један случај се десио у Липљану и идентификован је као "ометање процеса гласања", где је ухапшена једна особа, која је одлуком надлежног тужиоца послата у притвор на 48 сати, пренео је Косово онлајн.

Друга два случаја "кршење тајности гласања“, десила су се у Призрену и у Косову Пољу и оба случаја су послата у редовну процедуру.

Косовска полиција успешно је спровела оперативни план за спровођење изборног процеса, који је имао за циљ да обезбеди сигурност, одржавање реда, мира и јавну безбедност пре и после изборног процеса на целој територији Косова, каже се у саопштењу полиције.

Како се наводи, полиција се бавила, како свим информацијама везаним за изборни процес, тако и другим случајевима који нису били повезани са изборним процесом.

Косовска полиција остаје посвећена гарантовању уставног поретка, стварању мирног и сигурног окружења за све грађане, до краја целокупног изборног процеса, каже се у саопштењу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Избори на КиМ: Затворена биралишта, излазност 46,73 одсто

Избори на КиМ: Затворена биралишта, излазност 46,73 одсто

14.02.2021. 11:50 20:07