Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Izbori na KiM: Srpska lista u Mitrovici osvojila 99,14 odsto glasova

14.02.2021. 20:45 23:48
Piše:
Foto: Tanjug

PRIŠTINA/KOSOVSKA MITROVICA: Srpska lista je, prema preliminarnim rezultatima, u Severnoj Mitrovici osvojila 99,14 odsto glasova, saopštio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da je to pobeda srpskog jedinstva i sloge.

Rakić je istakao i da je ukupna izlaznost oko 65.000 ljudi, što je za oko pet odsto više nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

Najveću zahvalnost dugujemo građanima, jer je ovo pobeda srpskog jedinstva, srpske sloge i ovo je dokaz da želimo da ostanemo svoji na svome, rekao je Rakić na konferenciji za novinare u prostorijama Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je rekao, prema preliminarnim podacima, Srpska lista je odnela ubedljivu pobedu, odnosno u njenim rukama je svih 10 mandata u skupštini.

Za ostale opštine nisu još pristigli rezultati, ali u Severnoj Mitrovici, od srpskih glasova, Srpska lista je osvojila 99,14 odsto glasova. Rada Trajković, Rašić i Petković osvojili su 0,9 odsto, rekao je Rakić.

On je poručio i da ovom pobedom srpski narod sa KiM čestita svim Srbima Dan državnosti.

Takođe, dodao je da su ovi izbori održani u posebnim okolnostima, zbog pandemije, ali i sijaset trikova kojima je, kaže, Priština želela da umanji snagu srpskog naroda i Srpske liste da se u institucijama bori za svoj narod.

Jedinstvom i slogom smo osujetili te namere. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću, Vladi, Kancelariji za KiM. Velika zahvalnost i za brata Milana (Radojičića), na svoj podršci koju je pružio iako fizički nije prisutan. Hvala i svim aktivistma koji su uspeli da stignu do svake kuće, stana, popričaju sa svima i ukažu im na značaj ovih izbora, rekao je Rakić.

Ranđelović: Srpska lista ubedljivo, očekujemo svih 10 mandata

Na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM, Srpska lista je odnela ubedljivu pobedu i od mogućih 10 mandata u parlamentu, očekujemo da osvoji svih 10, izjavio je večeras u Kosovskoj Mitrovici zamenik direktora Kancelarije za KiM Miljan Ranđelović.

U sedištu Srpske liste, prilikom proglašenja prvih preliminarnih rezultata, Ranđelović je rekao da je tu da zahvali srpskom narodu na KiM, koji je, kaže, još jednom podržao politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske liste.

Zahvaljujemo građanima što su prepoznali šta su uradili i šta nude oni, a šta smo uradili, radimo i nudimo mi. Kad kažem oni, mislim na udruženu opoziciju u Srbiji, čiji se jedan deo nalazi u Prištini, a drugi u Beogradu, rekao je Ranđelović.

Kako je rekao, danas su i jedni i durgi imali jedne iste kandiate na ovim izbroima.

To su Rada Trajković, Nenad Rašić i još neki koji rade u korist interesa u Prištini, ali i Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, i još nekih iz centralne Srbije, ali oni su danas osvojili glasova nedovoljno za statističku grešku, rekao je Ranđelović.

On je naveo i da predsednik Srbije, Vlada, Kancelarija za KiM dugo godina rade na tome da Srbi budu jedinstveni, hrabri i da prave ovakve rezultate.

Srbija nema rezervni narod, Srbi nemaju rezervnu državu osim Srbije. Predaja nije opcija, nastavljamo sa našom politikom jer odavde nema nazad, rekao je Ranađelović.

Najveća izlaznost u Leposaviću

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je najveća izlaznost u opštinama gde je većinsko srpsko stanovništvo zabeležena u Leposaviću, u kojem je od 12.482 upisanih birača glasalo 10.419 ili 85,23 odsto.

Na drugom mestu po izlaznosti je Zubin Potok gde je svoju građansko pravo iskoristilo 4.530 upisanih građana ili 81,58 odsto.


Vučić čestitao Srpskoj listi osvajanje svih 10 mandata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras Srpskoj listi osvajanje svih deset mandata na izborima na KiM.

Čestitam našem narodu. Nadam sam se tome i to je važna stvar, jer nama predstoji težak period, naglasio je Vučić gostujući u emisiji Hit tvit na Pinku.

Vučić je tako prokomentarisao podatak da je Srpska lista osvojila 99,14 odsto glasova u Severnoj Mitrovici.

Kako to da Rada Trajković nije dobila ništa? Izgleda narod zna ko šta tamo radi i ko radi u njihovom interesu, rekao je Vučić.

Kaže da je dobio informaciju da Albanci pokušavaju da u Konferenciju ustavnih sudova učlane Kosovo, kao u međunarodnu instituciju.

To ćemo da pratimo i ako je to zaista istina i ako se pokaže do kraja februara i do početka marta da je to istina, to onda znači da oni više ne poštuju nijednu normu vašingtonskog sporazuma. Nema problema, ali mi ćemo biti primorani da na to odgovorimo. A odgovor im se neće dopasti, biće diplomatski i ozbiljan i odgovoran, poručio je Vučić.

Ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanja, a ja sada mogu da im kažem da će ih biti, poručio je Vučić i zamolio ih još jednom da se urazume i da poštuju sporazume koje su potpisali, naglasio je predsednik.

Ako to ne žele da poštuju, odgovorićemo onako kako to ozbiljna i odgovorna država čini, poručio je Vučić.


I u ostalim opštinama na severu Kosova i Metohije je bila velika izlaznost birača - u Zvečanu je zabeleženo 6.828 glasova ili 81,47 odsto, dok je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici glasačko pravo iskoristilo 12.204 birača ili 69,47 odsto, prenelo je Kosovo onlajn.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar izlaznost je takođe veća od proseka na Kosovu.

U Štrpcu je glasalo 6.869 birača ili 56,20 odsto, u Novom Brdu 4.740 glasova ili 51,56 odsto, Gračanici 7.993 ili 40,27 odsto, Ranilugu 2.656 ili 54,75 odsto od ukupnog broja birača, u Partešu 2.208 ili 48,56 odsto i u Klokotu 1.806 upisanih ili 50,28 odsto.

Petković: Čestitke srpskom narodu na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je večeras srpskom narodu na KiM na tome što je na održanim izborima, u skladu sa pozivom svoje države i predsednika Aleksandra Vučića, gotovo jednodušno podržao Srpsku listu, kojoj će pripasti svih 10 poslaničkih mesta namenjenih predstavnicima Srba.


Selaković SL: Svaka čast na velikoj pobedi

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je Srpskoj listi na osvojenih svih 10 poslaničkih mesta na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Svaka čast na velikoj pobedi dragoj braći i sestrama iz Srpske liste!!! Srećan nam Dan državnosti, napisao je Selaković na Instagramu.


Srpsko jedinstvo je još jednom odnelo pobedu, uprkos brisanju glasača iz biračkog spiska, smanjivanju broja biračkih odbora i političkim provokacijama u kojima su prednjačili Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti, poručio je Petković u saopštenju.

Pobedila je politika srpske sloge i sabornosti, jer su Srbi na Kosovu i Metohiji, navodi Petković, ''prepoznali ozbiljnost trenutka i važnost da u predstojećem periodu u Prištini budu predstavljeni kao monolitna i nepokolebljiva politička snaga''.

Visokom izlaznošću na birališta naš narod je pokazao da ga ni loše vreme, ni epidemija virusa korona ne mogu sprečiti da, onda kada je to potrebno, odlučno stane u odbranu svog položaja i prava na Kosovu i Metohiji i naših zajedničkih nacionalnih interesa. Srpskoj listi i njenim predstavnicima u privremenim institucijama samouprave u Prištini želim da, kao i do sada, budu čvrsti i nepobedivi u borbi za srpske interese, dodao je.

Srbija je danas ponosna na naš narod na Kosovu i Metohiji, koji je svima održao lekciju o slozi i zajedništvu i ozbiljnosti i odgovornosti pred izazovima i problemima, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

CIK: Prebrojano više od 70 odsto glasova, vodi Kurtijeva stranka

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da je na osnovu više od 70 odsto prebrojanih glasova pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojio 48,22 odsto glasova, odnosno da je dobio 55 poslaničkih mesta.

Na osnovu 69,27 odsto prebrojanih glasova, Demokratska partija Kosova osvojila je 17,69 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta, dok je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe osvojio 13,47 odsto, odnosno 16 poslaničkih mesta, piše portal Reporteri.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je devet polničkih mesta, odnosno 7,64 odsto glasova.

Haradinaj: Pobednik izbora Samoopredeljenje, nama 10 odsto

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je, prema procenama te stranke, pobednik na izborima lista Samoopredeljenja, dok je njegova stranka osvojila oko deset odsto glasova birača.

Haradinaj je izjavio da se rezultati izbora poklapaju sa njihovim prognozama izbornih rezultata, prenelo je Kosovo onlajn.


Hodžaj: Nećemo ući u vladi sa Samoopredeljenjem

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj izjavio je večeras da ta stranka neće ući u vladu sa pokretom Samoopredeljenje.

On je na konferenciji za novinare rekao da su se građani Kosova izjasnili i da njihova volja mora da se ispoštuje, prenosi ''Koha ditore''.

Po rezultatima mi smo na drugom mestu. Nećemo ući u vladu sa Samoopredeljenjem jer su naše političke orijentacije veoma udaljene, rekao je Hodžaj.


Hvala građanima na učešću na izborima u ovom teškom trenutku. Prvi rezultati brojanja glasova pokazuju pobedu Samoopredeljenja i slažu se sa našim prognizama izbornih rezultata. Prema prvim prebrojavanjima, naša stranka je osvojila oko deset odsto glasova. Čestitam Samoopredeljenju i svim strankama na ostvarenim rezultatima. Znamo da su izbori protekli dobro i da je sada proces brojanja glasova u nadležnosti Izborne komisije i ostalih posmatrača, poručio je Haradinaj.

Dimitrijević: Izborni dan prošao bez problema

Predsednik Opštinske izborne komisije Severne Kosovske Mitrovice Slobodan Dimitrijević izjavio je da je izborni dan protekao bez ikakvih problema i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.


Đurić: Radujem se uspehu braće i sestara iz Srpske liste

Ambasador Srbije u SAD i bivši šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić oglasio se povodom izbora na KiM, ističući da se raduje uspehu Srpske liste.

Beskrajno se radujem uspehu sestara i braće iz Srpske liste večeras. Snaga ste i ponos celog srpskog roda! Nastavljamo borbu, poručio je Đurić na Tviteru.

Đurić je od 2013. godine bio šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, a 8. oktobra je postavljen za ambasadora Srbije u SAD.


Sedam izbornih centara sa 23 biračka mesta zatvorena su tačno u 19 casova. Iako je bilo sumnji da će doći do problema, u saradnji sa policijom i tužilaštvom, sve su te sumnje otklonjene, tako da mogu da kažem da je izborni dan protekao mirno, rekao je Dimitrijević.

On je zahvalio biračima koji su, kako je istakao, izašli u velikom broju, kao i svima koji su učestvovali u ovom izbornom procesu i doprineli da izborni dan prođe bez ijednog incidenta, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovska policija: Tri kršenja izbornog procesa

Kosovska policija je saopštila večeras da je u saradnji sa Javnim tužilaštvom pokrenuto tri slučaja u vezi s kršenjem izbornog procesa.

Prema navodima policije, ovi slučajevi su na vreme otkriveni i nisu uticali na tok izbornog procesa.

Jedan slučaj se desio u Lipljanu i identifikovan je kao "ometanje procesa glasanja", gde je uhapšena jedna osoba, koja je odlukom nadležnog tužioca poslata u pritvor na 48 sati, preneo je Kosovo onlajn.

Druga dva slučaja "kršenje tajnosti glasanja“, desila su se u Prizrenu i u Kosovu Polju i oba slučaja su poslata u redovnu proceduru.

Kosovska policija uspešno je sprovela operativni plan za sprovođenje izbornog procesa, koji je imao za cilj da obezbedi sigurnost, održavanje reda, mira i javnu bezbednost pre i posle izbornog procesa na celoj teritoriji Kosova, kaže se u saopštenju policije.

Kako se navodi, policija se bavila, kako svim informacijama vezanim za izborni proces, tako i drugim slučajevima koji nisu bili povezani sa izbornim procesom.

Kosovska policija ostaje posvećena garantovanju ustavnog poretka, stvaranju mirnog i sigurnog okruženja za sve građane, do kraja celokupnog izbornog procesa, kaže se u saopštenju.

Autor:
Pošaljite komentar
Izbori na KiM: Zatvorena birališta, izlaznost 46,73 odsto

Izbori na KiM: Zatvorena birališta, izlaznost 46,73 odsto

14.02.2021. 11:50 20:07