Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДУАЛНИМ ОБРАЗОВАЊЕМ ДО ВЕЋЕ ЗАРАДЕ Ана Брнабић тврди: Ђаци „дуалци“ имају и до 52 посто већу почетну плату

27.01.2024. 14:43 14:51
Пише:
Извор: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

БЕОГРАД:  Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да млади који средњу школу заврше по дуалном моделу имају и 52 одсто већу почетну плату од оних који похађају класично средње образовање.

"На нивоу Републике, међу ученицима који су средњу школу завршили 2023. године, они који који су се образовали по дуалном моделу запослили су се са првом просечном бруто платом у износу од 71.986 динара, а по класичном моделу 65.375 динара", рекла је Брнабић у Палати Србија на Другој годишњој конференцији о образовању, организованој на иницијативу Кабинета председнице владе а чији је циљ, како је рекла, да се представи оно што Влада Србије жели да види у образовном систему јер у 21. веку - веку науке, технологије, креативности и стваралашта без јаког образовања нема јаке земље.

Брнабић је нагалсила да је значајна разлика у почетним платама. Подсетила је да је у Техничкој школи у Ваљеву, која је уједно и Регионални тренинг центар, 235 ученика завршило средњу школу у 2023.

"Међу њима, запослено је 71,43 одсто оних који су се образовали по дуалном моделу са просечном првом бруто зарадом од 108.989 динара, а 26,7 одсто ученика који су похађали класични облик наставе, са првом бруто зарадом од 71.531 динара", навела је Брнабић и рекла да све то говори колико више шасне имају млади који завршавају дуално образовање. Председница Владе Србије рекла да је само међу ученицима у тој школи, 52,36 одсто већа плата ђака који су похађали дуални модел од оних који су похађали класичан.

"Такође, гледајући један образовни профил, Монтер телекомуникационих мрежа у средњој Техничкој ПТТ школи, који је 2023. године завршио 31 ученик, запослено је 66,67 одсто оних који су били на дуалном (10 запослених), а 31,25 одсто оних који су били на класичном моделу (пет запослених)", навела је Брнабић.

Просечна прва бруто плата оних који су овај образовни профил у овој школи похађали по дуалном моделу је 100.224 динара, а оних који су исти профил похађали по класичном је 74.465 динара. Нагласила је да су то све подаци који сасвим јасно говоре о успешности дуланог образовања.

"Такве чињенице казују да морамо да ширимо опсег дуалног образовања, рекла је Брнабић и додала да је на јачању дуалног образовања инситирају све инситуције и председник Србије", рекла је она.

Друга годишња конференција о образовању, организована на иницијативу Кабинета председнице владе, одржанава се данас у Палати "Србија" да би се сумирале реализовани системски кораци које омогућавају боље сагледавање образовног система, али и да се види шта је потребно мењати. На конференцији су представљени и резултати учињеног у последњих годину дана од прве годишње конференције. Поред премијерке Брнабић, на скупу су говорили и министри просвете Славица Ђукић Дејановић, информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, представници Канцеларије за дуално образовање. На конференцији су представљени и резултати учињеног у последњих годину дана од прве годишње конференције. Председница Владе Србије честитала је свима школску славу Савиднадн, и изразила задовољство што је баш тај дан прилика да се одржи годишиња конфернеција, на којој пролазе кроз све урађено у једном од најважнијхи секотра у образовању. Конференција је уједно прилика да се представе кораци за даље, да се трасира даљи пут и приоритети у образовању, рекла је она.

Аутор:
Пошаљите коментар
БРНАБИЋ ЗА ПОЛИТИКО Наставићемо реформски пут

БРНАБИЋ ЗА ПОЛИТИКО Наставићемо реформски пут

13.01.2024. 11:22 11:24
БИВША КАСАРНА ПОСТАЈЕ НАЈВЕЋИ ТРЕНИНГ ЦЕНТАР ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ За нова знања на располагању 2.000 квадрата

БИВША КАСАРНА ПОСТАЈЕ НАЈВЕЋИ ТРЕНИНГ ЦЕНТАР ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ За нова знања на располагању 2.000 квадрата

29.12.2023. 13:40 15:45