light rain
11°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дрецун: Нови једнострани потези, Приштина би да изазов сукобе

30.06.2019. 11:31 11:34
Пише:
Фото: Милован Дрецун Фото: Е. Чонкић

БЕОГРАД:  Представници приштинских власти не само да не планирају да повуку таксе већ новим једностраним потезима уносе даљу кризу и тензију и упуштају се у опасне игре које имају за циљ да се изазову сукоби на северу КиМ, изјавио је данас председник скупшинског одбора за КИМ Милован Дрецун.

Они једностраним потезима подижу кризу, корак по корак, у други план гурају таксе, каже Дрецун."Скупштина у Приштини ће вероватно поново усвојити нешто што ће поново бити препрека у односима, али Србија неће дозволити да се створи хуманитарна катастрофа", рекао је Дрецун за ТВ Пинк.Он је рекао да се Албанци на КиМ "упуштају у опасну игру која има за циљ да се изазову сукоби - или са српским народом на северу или ће покушати да изврше бочне притиске преко југа централне Србије преко рашке области", рекао је Дрецун.



Он је навео да Велики Трновац и Прешево важе за центре за илегалну дистрибуцију дроге и да је тамо присутан снажни радикални исламистички чинилац, а радикални исламисти увек могу да буду злоупотребљени за изазивање насиља.Дрецун је указао и да Београд има капацитете да предупреди развој таквих догађаја.



"План и договор у Приштини је да се настави са уношењем све већих тензија, а не иду на смиривање кризе. Жзеле да је појачају предузимањем насилних потеза пребацујући кривицу на Србију што нема напретка у дијалогу. Они неће да се наставе разговори већ насиље ради пребацивање одговорности на Србију и да се у једном моменту прогласи уједињење Косова и Албаније", рекао је Дрецун.



Он је навео да се Београд мора томе супротставити мирним решавањем проблема, инсистирањем на наставку дијалога, снабдевањем становиштва на КиМ како се не би десила хуманитарна катастрофа, и снажном дипломатском активношћу нарочитио према САД, које имају колико-толико избалансиран став.



Дрецун каже да би била потребна опрезност са евентуалним увођењем контрамера."Они нас изазивају да одговоримо на такво једнострано понашање, они не желе да укину таксе, али треба да имамо у виду и да контрамерама можемо да погодимо интересе нашег народа на КиМ", рекао је Дрецун.



Албанци, каже, уместо да смањују кризу, заоштравају односе и стално измисљају проблеме.Он је рекао да нема дилеме да се специјалне снаге у Приштини припремају за упад на север Косова и да је задатак КФОР-а да спречи Албанце да тако нешто ураде.



Према његовим речима, Приштина је покушала да испроба реализацију сценарја заузимањем Газивода, Трепче и да се ради о специјланим јединицама.Истиче да припадници косовских безбедносних снага, ветерани ОВК, исламистичке групе могу да буду употребљени као оружана формација.



"Нема дилеме да је извршена концентрација снага и да се припремају за упад на север КиМ, а појачане обавештајне активности КФОР-а указују на опасност од спровођења такве акције", истиче Дрецун.То каже представља знак упозорења да се спрема нека акција, рекао је он и додао да Србија неће дозволити масовни погром народа са севера КиМ, и настојаће да се успоставе услови за наставак дијалога.



Председника Матице Албанаца у Србији Демо Бериса је казао је да стабилност политике коју води Србија код приштинских власти изазива бес."Понашају се као у једном тору, не знају шта више да измисле и идеја им је да изазову да Србија уведе санкције на сопственој територји", казао је Бериша.



Он је истакао да Приштина жели да се у потпуности укине ЦЕФТ-а, односно да кршењем споразума и увођењем такси има за циљ да се доприносе да Србија иступи из тог тела.

Аутор:
Пошаљите коментар
Ђурић: Људима је прекипело, разумем их

Ђурић: Људима је прекипело, разумем их

30.06.2019. 10:14 10:19
Вучић: Велика је нервоза у Приштини...

Вучић: Велика је нервоза у Приштини...

29.06.2019. 13:06 13:43
Љајић: Србија изгубила 228 милиона евра због такси Приштине

Љајић: Србија изгубила 228 милиона евра због такси Приштине

27.06.2019. 09:50 09:51