overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРАМАТИЧНЕ СЦЕНЕ НА СЕВЕРУ КиМ Полиција тзв. Косова упала у просторије више институција у четири српске општине

30.08.2024. 18:12 18:55
Пише:
Извор: Screenshot Kosovo-online.com

До зуба наоружана полиција тзв. Косова упала је управо по директном налогу Аљбина Куртија у сва четири Привремена органа у четири српске општине на северу КиМ - Лепосавић, Косовску Митровицу, Звечан и Зубин Поток.

- Курти је кренуо у гашење српских институција на КиМ и у коначни обрачун са Србима на северу КиМ и директно жели да изазове сукобе и ескалацију ситуације- каже извопр Телеграфа.

Специјалци Аљбина Куртија упали су и у болнички круг КБЦ у Косовској Митровици, као и у зграду у Косовској Митровици у којој се налази Пио Фонд, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-миторвацки управни округ и Центар за социјални рад.

Такозвана косовска полиција упала је и у још две преостале општине на северу, Звечан и Зубин Поток, јавља дописник Танјуга.

Након дојаве да се у просторијама те четири општине наводно издају фалсификована документа, тзв. косовска полиција предузела је радње на више места у северном делу Митровице, Лепосавићу, Звечану и Зубином потоку.

Како је саопштио медијски тим тзв. косовске полиције, у току је акција у пет објеката на северу КиМ који су, како тврде, коришћени као нелегалне општине.

Овај упад Курти је наредио одмах након завршетка посете француског председника Емануела Макрона Србији.

Петковић: Курти кренуо у гашење свих српских институција на Косову и Метохији

Поводом упада тзв. косовске полиције у четири општине на северу Покрајине, директор Канцеларије за КиМ Петковић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти кренуо у гашење свих српских институција на северу покрајине, које би требало да буду база за формирање ЗСО.

"Аљбин Курти је овим кренуо у гашење свих српских институција на северу покрајине, које нису никакве паралелне институције него оне институције које би требало да буду база за формирање ЗСО. Хаос који је данас у све четири општине на северу Косова и Метохије спровео Аљбин Курти имаће далекосежне последице по нормализацију односа Београда и Приштине и срачунат је с циљем изазивања сукоба на северу покрајине и нове ескалације ситуације", поручио је Петковић.

Он је подсетио да су Куртијеви специјалци до зуба наоружани, са блиндираним возилима и оружјем на готовс упали у четири Привремена органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, уз упад и у зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

"Имајући у виду да међународна заједница протеклих месеци упорно понавља да Приштина мора да оснује ЗСО што пре, очито је да је овај најновији чин бруталног насиља Приштине директно уперен и против Срба, али и међународне заједнице. Реч је о институцијама које су жила куцавица опстанка српског народа на северу Косова и Метохије и чијим гашењем Курти жели да угаси живот Срба на северу КиМ и спроведе финално етничко чишћење", нагласио је Петковић.

Како је навео, те институције омогућавају Србима минимум јавних услуга и егзистенције, од социјалних давања, преко плата и пензија.

"Ово је очигледни доказ да Куртија не занимају ставови међународне заједнице и да се неће зауставити док не доврши прогон Срба. Уколико земље Квинте и Европске уније не зауставе овакво Куртијево поступање, постаће директни саучесници у прогону и етничком чишћењу Срба", закључио је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

(Dnevnik.rs/Tanjug/Telegraf.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар
АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИСПРАТИО МАКРОНА: "Хвала вам на части коју сте указали нашој малој земљи"

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИСПРАТИО МАКРОНА: "Хвала вам на части коју сте указали нашој малој земљи"

30.08.2024. 15:54 16:11