broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„ДНЕВНИК” У Пећинцима : Инвестициони бум општине с 15 села

29.09.2017. 08:27 08:39
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Прави инвестициони бум општина Пећинци доживела је од 2005. године до данас, а у радној зони у Шимановцима има седамдесетак компанија, које запошљавају велики број људи, како из општине, тако и из околних места. Многе фирме прошириле су своје погоне, а најављују се и нова улагања, и то у нову радну зону, каже у разговору за „Дневник” Дубравка Ковачевић Суботички.

Пре три деценије дошла је у Пећинце да буде лекарка у селу. Пре три године изабрана је на место председнице општине и постала једина жена на челу локалне самоуправе у Срему. Па ипак, мало је људи зову председница, за највећи број људи и даље је докторка Дубравка.

Др Дубравка Ковачевић Суботички, лекар-специјалиста пнеумофтизиолог од 2014. године води пећиначку општину, која слови за општину с највише инвестиција у држави.

" Индустријска зона Сибач је врло актуелна, и ту постоји потенцијални инвеститор који је заинтересован за земљиште – истиче наша саговорница. – Површине је 86 хектара и ради се о заиста великој парцели. Онај ко први дође, заиста ће направити бум и отворити врата другим инвеститорима."

Пећинци су општина с највише инвестиција у држави

Велика радна зона утицала је на то да општина с око 19.700 становника, распоређених у 15 насељених места, има мали проценат незапослених – између пет и шест одсто становништва на евиденцији Националне службе за запошљавање, односно нешто више од 1.000 људи. Велики број тих људи су неквалификована радна снага, која и није много потребна компанијама у Пећинцима. Председница општине наводи да на евиденцији НСЗ-а нема високообразованих, а и млади који се врате са студија у своје село с факултетском дипломом, веома брзо пронађу посао.

На евиденцији НСЗ-а нема високообразованих, а и млади који се врате са студија у своје село с факултетском дипломом, веома брзо пронађу посао

Једина сеоска сремска општина сваке године богатија је за 200 беба, али, нажалост, то не доприноси повећању броја становника у општини, пре свега због тренда да млади и образовани напуштају земљу. Ипак, наводи др Ковачевић Суботички, општина кроз многе подстицаје настоји да младе задржи у својој средини, субвенционишући им превоз до школа, додељујући стипендије студентима, сносили су трошкове трећег покушаја вантелесне оплодње и пре него што је држава почела то да субвенционише, а свако новорођенче добије једнократну помоћ од 40.000 динара.

Ипак, како напомиње, није лако у 15 места пећиначке општине обезбедити једнаке стандарде за све, радило се о вртићу, школи или амбуланти, и додаје да је доста учињено управо на подизању стандарда.

" Школе су биле веома запуштене у prеthodnom периоду. Годинама нису кречене, а камоли да су се обављале неке веће инвестиције, а исто тако је било и у предшколским установама. Ми смо се потрудили колико смо могли и доста тога и урадили. Школа у Дечу је једна од вансеријских и ванстадардно уређених. У томе нам је помогао човек добре воље пореклом из Деча, који живи у Америци. У току је доградња Средње техничке школе „Миленко Веркић Неша”, коју радимо у сарадњи с Министарством просвете. То је заиста неопходно јер тај објекат користе средња и основна школа и сада ће се тај простор растеретити. Фискултурна сала је била веома запуштена па смо овога лета, захваљујући донацији и уз помоћ Општине, санирали горуће ствари и салу учинили колико-толико условном. У Товарнику смо уредили вртић у сарадњи с Фондацијом „Ђоковић”, а у плану је још да се раде школе у Карловчићу и Купинову", каже др Ковачевић Суботички.


Није лако с мушкарцима

Иако се принцип родне равноправности у Пећинцима поштује толико да су у многим сегментима локалне самоуправе жене бројније од мушкараца, председница општине наводи да није лако бити жена на челу општине.

" Сама чињеница да сам једна од девет жена на челу локалне самоуправе, од 145 општина Србији, можете да замислите колико је тешко у свету мушкараца. Морамо много више труда да уложимо од мушкараца да бисмо дошле до циља, до онога што желимо. Није лако бити жена у мушком окружењу. Јер је мушкарцима много лакша комуникација у такозваном трећем полувремену, где се углавном највише послова и договара, а тада се прича о спорту, лову и другим стварима. То нису теме којима сам ја као жена вична, не учествујем у „трећим полувременима” и код мене се ствари завршавају у канцеларији. Али ипак, три деценије сам овде и наилазим на уважавање своје средине, а то је најважније", истиче др Ковачевић Суботички.


Она наводи да су реконструисане и сеоске амбуланте, и да се, у сарадњи с Агенцијом за обнову и развој, уређује централна зграда Дома здравља у Пећинцима, чиме ће бити повећана енергетска ефикасност, а биће промењена и столарија. Урађен је пут између Шимановаца и Сремских Михаљеваца, и значајно је скраћен пут становника Михаљеваца до Шимановаца на посао у индустријској зони јер више не морају да иду около. Општина је, у сарадњи с превозницима, издејствовала продужење појединих линија аутобуса из Београда, који ће пролазити кроз Шимановце па ће људи моћи лакше да дођу на посао и оду кући с посла. Продужене су градске линије и до других насеља.


Волонтира свако јутро

Иако је председница општине, докторка Дубравка се не одриче свог звања. Волонтира у ординацији Дома здравља „Пећинци” сваки дан од седам до девет. Ту долазе пацијенти, али и становници који немају здравствени проблем, али имају проблем.

" То је и саветовалиште и ординација. Ви у тој ординацији чујете и оно што људе здравствено тишти, али и оно што им лежи на души па покушате онда да решите тај проблем. Привилегованија сам у односу на остале председнике јер имам ту могућност да сваки дан будем од седам до девет и да с људима комуницирам на том нивоу. То нису класична „отворена врата” које организују моје колеге јер се у тој ординацији сажму и социјални, и емотивни,и породични, здравствени, и сви проблеми. А поготово када сте ту тридесет година и познајете много људи", закључује др Дубравка Ковачевић Суботички.


Пећинци су једна од ретких општина које имају два пречистача отпадних вода – у Пећинцима и Шимановцима, и у плану је изградња још једног, али сва места у општини још немају изграђену канализацију. Како наводи наша саговорница, план је да, како се које село буде прикључивало на канализациону мрежу, тако буде прикључивано и на пречистач.

" Ми имамо жељу, али за изградњу канализације треба јако пуно средстава и тренутно нисмо у ситуацији да сами то спроведемо, па ако будемо имали помоћ од Републике или Покрајине кроз пројектно финансирање, онда ће нам сигурно бити лакше и брже ћемо тај посао реализовати. Наша општина редовно конкурише с пројектима на републичким и покрајинским конкурсима. Знамо да постоје и друге општине којима треба, тако да имамо разумевања ако неки наш пројекат не прође на конкурсу", наводи Дубравка Ковачевић Суботички.


Петнаест насељених места

Председница општине наводи да пећиначка општина има повољан географски положај, близину ауто-пута, близу Београда и Новог Сада и на 15 километара од Аеродрома „Никола Тесла”, али пошто им до цифре од 20.000 становника недостаје неколико стотина људи, и поред 15 насељених места које је чине, категоризује се као мала општина па у нормирањима у просвети и здравству буде закинута за кадрове.


Она додаје да до избора нове Покрајинске владе пећиначка општина није имала добру сарадњу с покрајинском влашћу и да су добијали „само колико мора, што су добијале и друге општине”. Ипак, због великог броја фирми које раде на подручју општине, слове за богатију општину, признаје Дубравка Ковачевић Суботички, па то често зна бити отежавајућа околност уколико се ради о добијању новца за веће инфраструктурне пројекте, иако Пећинци, као мала општина, имају и мали buyеt, много мањи од општина које је окружују.

" Када дођемо да тражимо помоћ за неку већу инвестицију, углавном добијемо одговор да постоје друге општине којима треба више, а ми спадамо у прву групу општина по развијености. Срећом, све више компанија с територије наше општине постаје свесно своје друштвене одговорности и учествују у општинским пројектима. Углавном су то обнављања амбуланти. школа, предшколских установа, где донирају или опрему или новац, што ми је изузетно драго. Најсвежији пример је компанија „Др Еткер”, која однедавно послује у Шимановцима и много је помогла на уређењу Основне школе у том месту", наводи председница општине.

Александар Савановић

Фото: Јелена Ивановић

Аутор:
Пошаљите коментар
Нови котао у топлани у Пећинцима

Нови котао у топлани у Пећинцима

07.09.2017. 12:10 12:12