broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ђорђе Милићевић: Нову владу АПВ предводиће најстручнији

27.02.2016. 22:08 13:33
Пише:

Потпредседник Скупштине Војводине Ђорђе Милићевић из Српске напредне странке је уверен да ће његова странка добити подршку грађана на изборима и да ће СНС формирати нову Покрајинску владу.

Она ће, како наводи Милићевић у интервјуу “Дневнику” бити састављена од најстручнијих и најспособнијих људи за спровођење нове политике у Војводини, а то ће бити политика убрзаног економског развоја покрајине, отварања нових радних места и побољшања животног стандарда свих грађана.

Као потпредседник Скупштине Војводине како бисте коментарисали четворогодишњи рад парламента?

– Скупштина АП Војводине је у овом сазиву била активнија у свом раду у односу на претходне сазиве и то је чињеница. С друге стране, није испунила једну од својих основних функција, а то је да контролише, надзире и усмерава рад Покрајинске владе. Нажалост код скупштинске већине, која диктира рад парламента, није било снаге, воље и жеље за тако нечим. У том смислу, као потпредседник Скупштине из опозиционих редова, не могу бити задовољан том чињеницом.

Предстоји вам последња седница Скупштине Војводине у овом сазиву. Шта очекујете од ње, да ли је она неопходна с обзиром да су избори на прагу?

– Сматрам да Скупштина треба да обавља своје редовне активности све до доношења одлуке о расписивању покрајинских избора. Након тога било би крајње неуобичајено да Скупштина заседа и посланици СНС-а у Скупштини Војводине то не би подржали. У претходним годинама било је довољно времена да покрајинска већина покаже иницијативу и резултате у свим областима за које је надлажна. Сад је та иницијатива и коначна одлука о резултатима рада Покрајинске владе у рукама грађана. Српска напредна странка, као опозициона странка у Скупштини АП Војводине, се те одлуке не плаши уверена у снагу својих аргумената и резултате своје досадашње политике.

Шта највише замерате у раду Покрајинске владе и коју оцену заслужује?

– Актуелној Покрајинској влади бих замерио много тога. Пре свега, непостојање визије развоја Војводине, безидејност у раду, помањкање правих развојних пројеката који би економски и привредно покренули Покрајину. Уместо тога Покрајинска влада се бавила политикантством, креирањем сукоба, копањем ровова у односу на Републичку Владу и у односу на своје политичке неистомишљенике. Све то су разлози због којих Покрајинска влада не заслужује прелазну оцену.

Како видите састав и рад будуће Покрајинске владе, како би она требало да функционише?

– Уверен сам да ће будућу Покрајинску владу предводити СНС, на основу јасно изражене воље бирача на предстојећим изборима. Таква Покрајинска влада ће деловати искључиво у интересу свих грађана, а не у интересу политичких елита и олигархија, како је то до сада био случај. Та влада мора бити окренута решавању нагомиланих проблема у Покрајини проузрокованих деценију и по дугом владавином Демократске странке.

Који би били први и најважнији послови покрајинске администрације, након избора на пролеће?

– У фокусу деловања будуће покрајинске администрације мора бити привредни и економски развој Војводине, заснован на расположивим ресурсима. Дакле, то је развој пољопривреде и прехрамбене индустрије, отварање нових индустријских зона, даљи подстицај развоја ИТ сектора, али и развој свих видова туристичке понуде Војводине, за који постоји значајни потенцијал. У том смислу неопходно је изналажење додатних механизама подстицаја у циљу привлачења домаћих и страних инвеститора, посебно у мање развијеним општинама. Наравно, сви ти послови ће се радити у пуној сарадњи са Владом Републике Србије и реформском политиком коју она води предвођена премијером Александром Вучићем.

Да ли себе, као стучњака из области економије, видите у будућој Покрајинској влади?

– Тренутно сам у потпуности посвећен пословима и дужностима које обављам у Скупштини АП Војводине, као члан посланичке групе СНС-а и као потпредседник Скупштине АП Војводине. О персоналним решењима за најодговорније функције одлуку ће донети највиши органи Српске напредне странке. У сваком случају кандидоваћемо најстручније и најспособније људе за спровођење нове политике у Војводини, а то ће бити политика убрзаног економског развоја покрајине, отварања нових радних места и побољшања животног стандарда свих грађана.

Ержебет Марјанов

 

Аутор:
Пошаљите коментар