Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đorđe Milićević: Novu vladu APV predvodiće najstručniji

27.02.2016. 22:08 13:33
Piše:

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Đorđe Milićević iz Srpske napredne stranke je uveren da će njegova stranka dobiti podršku građana na izborima i da će SNS formirati novu Pokrajinsku vladu.

Ona će, kako navodi Milićević u intervjuu “Dnevniku” biti sastavljena od najstručnijih i najsposobnijih ljudi za sprovođenje nove politike u Vojvodini, a to će biti politika ubrzanog ekonomskog razvoja pokrajine, otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda svih građana.

Kao potpredsednik Skupštine Vojvodine kako biste komentarisali četvorogodišnji rad parlamenta?

– Skupština AP Vojvodine je u ovom sazivu bila aktivnija u svom radu u odnosu na prethodne sazive i to je činjenica. S druge strane, nije ispunila jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je da kontroliše, nadzire i usmerava rad Pokrajinske vlade. Nažalost kod skupštinske većine, koja diktira rad parlamenta, nije bilo snage, volje i želje za tako nečim. U tom smislu, kao potpredsednik Skupštine iz opozicionih redova, ne mogu biti zadovoljan tom činjenicom.

Predstoji vam poslednja sednica Skupštine Vojvodine u ovom sazivu. Šta očekujete od nje, da li je ona neophodna s obzirom da su izbori na pragu?

– Smatram da Skupština treba da obavlja svoje redovne aktivnosti sve do donošenja odluke o raspisivanju pokrajinskih izbora. Nakon toga bilo bi krajnje neuobičajeno da Skupština zaseda i poslanici SNS-a u Skupštini Vojvodine to ne bi podržali. U prethodnim godinama bilo je dovoljno vremena da pokrajinska većina pokaže inicijativu i rezultate u svim oblastima za koje je nadlažna. Sad je ta inicijativa i konačna odluka o rezultatima rada Pokrajinske vlade u rukama građana. Srpska napredna stranka, kao opoziciona stranka u Skupštini AP Vojvodine, se te odluke ne plaši uverena u snagu svojih argumenata i rezultate svoje dosadašnje politike.

Šta najviše zamerate u radu Pokrajinske vlade i koju ocenu zaslužuje?

– Aktuelnoj Pokrajinskoj vladi bih zamerio mnogo toga. Pre svega, nepostojanje vizije razvoja Vojvodine, bezidejnost u radu, pomanjkanje pravih razvojnih projekata koji bi ekonomski i privredno pokrenuli Pokrajinu. Umesto toga Pokrajinska vlada se bavila politikantstvom, kreiranjem sukoba, kopanjem rovova u odnosu na Republičku Vladu i u odnosu na svoje političke neistomišljenike. Sve to su razlozi zbog kojih Pokrajinska vlada ne zaslužuje prelaznu ocenu.

Kako vidite sastav i rad buduće Pokrajinske vlade, kako bi ona trebalo da funkcioniše?

– Uveren sam da će buduću Pokrajinsku vladu predvoditi SNS, na osnovu jasno izražene volje birača na predstojećim izborima. Takva Pokrajinska vlada će delovati isključivo u interesu svih građana, a ne u interesu političkih elita i oligarhija, kako je to do sada bio slučaj. Ta vlada mora biti okrenuta rešavanju nagomilanih problema u Pokrajini prouzrokovanih deceniju i po dugom vladavinom Demokratske stranke.

Koji bi bili prvi i najvažniji poslovi pokrajinske administracije, nakon izbora na proleće?

– U fokusu delovanja buduće pokrajinske administracije mora biti privredni i ekonomski razvoj Vojvodine, zasnovan na raspoloživim resursima. Dakle, to je razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije, otvaranje novih industrijskih zona, dalji podsticaj razvoja IT sektora, ali i razvoj svih vidova turističke ponude Vojvodine, za koji postoji značajni potencijal. U tom smislu neophodno je iznalaženje dodatnih mehanizama podsticaja u cilju privlačenja domaćih i stranih investitora, posebno u manje razvijenim opštinama. Naravno, svi ti poslovi će se raditi u punoj saradnji sa Vladom Republike Srbije i reformskom politikom koju ona vodi predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem.

Da li sebe, kao stučnjaka iz oblasti ekonomije, vidite u budućoj Pokrajinskoj vladi?

– Trenutno sam u potpunosti posvećen poslovima i dužnostima koje obavljam u Skupštini AP Vojvodine, kao član poslaničke grupe SNS-a i kao potpredsednik Skupštine AP Vojvodine. O personalnim rešenjima za najodgovornije funkcije odluku će doneti najviši organi Srpske napredne stranke. U svakom slučaju kandidovaćemo najstručnije i najsposobnije ljude za sprovođenje nove politike u Vojvodini, a to će biti politika ubrzanog ekonomskog razvoja pokrajine, otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda svih građana.

Eržebet Marjanov

 

Autor:
Pošaljite komentar