broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић у Вашингтону: Подићи свест на КиМ о верским слободама

26.07.2018. 20:09 22:47
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

ВАШИНГТОН: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас у Вашингтону да припадници свих цркава и верских заједница у Србији користе уставне верске слободе, али да таква ситуација није присутна и на Косову и Метохији те да тамо системским напорима треба подићи свест о верским слободама.

У обраћању на Министарској конференцији о верским слободама, а на позив државног секретара САД-а Мајка Помпеа, Дачић је рекао да су у нашој јужној покрајини нажалост, "деловањем привремених органа локалне самоуправе, припадници српског народа, њихова црква и њихово културно-историјско наслеђе под ударом већинског становништва и њихове шовинистичке идеологије већ готово две деценије".

"Подсетићу да су од јуна 1999. пођеднако на удару сви елементи присуства српске заједнице и историје - људи живи и мртви (рушење гробаља), културна баштина, цркве и манастири, уз уништавање и друге видове девастације верских, културних, историјских трагова словенства и православља, укључујући вербалне и физичке нападе, па и убиства свештеника Српске православне цркве", рекао је Дачић, а саопштило Министарство спољних послова Србије.

Дачић је подсетио да су од четири изузетна верска објекта која се налазе на листи светске баштине УНЕСКО, а то су Пећка патријаршија, те манастири Високи Дечани, Грачаница и Богородица Љевишка, опстала само три, јер су била под пуном физичком заштитом НАТО снага, тј. КФОР-а. 

"Још је трагичније стање права на вероисповест српског становништва, где оно директно зависи од средине у којој се верски објекат налази. Тако је право и слобода на верске обреде попут крштења, венчања, причешћа, сахране или помена - и уопште кад је реч о молитви православних верника, обезбеђено само у црквама и манастирима који се налазе у срединама са већинским или претежно српским становништвом", истакао је Дачић.

Мора се схватити, указао је, да објекти Српске православне цркве на КиМ нису музеји, нити споменици, већ су део концепта живе цркве, која је увек доступна и на услузи верницима - храмом, свештенством и монаштвом. 

Исто тако, напоменуо је, посете расељеног српског становништва својим црквама и манастирима не смеју се сматрати ходочашћем, и то нису посете странаца, већ доласци верника који желе да се помоле, да запале свеће, да обиђу гробове својих предака и ближњих…

"Зато је за унапређење верских слобода у покрајини потребно променити приступ и одустати од негирања, минимизирања и релативизовања континуиране нетолеранције већинске заједнице и њених институција, што треба да прате систематски напори за подизање свести о праву других да слободно и неометано исповедају своју веру", истакао је шеф српске дипломатије.

Дачић и Болтон о неопходности унапређења односа 

У оквиру дводневне посете Сједињеним Америчким Државама први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић у разговору са Џоном Болтоном, саветником председника САД за националну безбедност изразио је интерес Србије да се билатерални односи са САД додатно унапреде и подигну на виши ниво, посебно имајући у виду савезништво две земаље у Првом и Другом светском рату.

Болтон се сложио са оценом министра Дачића о неопходности даљег унапређења билатералних односа на свим нивоима, те посебно истакао отвореност актуелне администрације САД за блиску сарадњу са Војском Србије и Министарством одбране. 

Шеф српске дипломатије искористио је састанак да изрази опредељеност Србије, као гаранта регионалне безбедности и стабилности, ка њиховом даљем јачању, те је у том смислу пренео спремност наше земље на отворену сарадњу са Сједињеним Америчким Државама.

Дачић порави у вишедневној посети САД где учествује на Министарској конференцији посвећеној религијским слободама и на свечаној церемонији обележавања стогодишњице од подизања српске заставе на Белој кући, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова. 

Дачић позвао Кушнера да посети Србију

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са вишим саветником и зетом америчког председника Доналда Трампа, Џаредом Кушнером о јачању односа две земље. 

Дачић је у разговору током радног ручка који је организовао државни секретар Мајк Помпео позвао Кушнера да посети Србију. 

Оценивши да Србија и Америка треба да развијају јаче везе, Дачић је пренео Кушнеру да би његово ангажовање по том питању много допринело бољој сарадњи два народа. 

Како је Кушнер поменуо да је са председником Трампом путовао у Саудијску Арабију, Израел и Ватикан, Дачић га је позвао да посети Србију и упознао га са позивом који је председник Вучић упутио америчком председнику да посети Србију. 

Кушнер је на то приметио да су Срби "таф пипл" и додао да би било "предивно када би посетио Србију".

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић: Србија коначно има саговорнике у администрацији САД

Брнабић: Србија коначно има саговорнике у администрацији САД

26.07.2018. 19:32 22:55
Брнабић са Лагард: Србија земља за пример

Брнабић са Лагард: Србија земља за пример

26.07.2018. 10:48 10:50
Брнабић: Односи Србије и САД опет могу бити као пре сто годинa

Брнабић: Односи Србије и САД опет могу бити као пре сто годинa

25.07.2018. 19:02 23:38