clear sky
6°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Да ли се ли се лидер СПС наљутио на своје партијске другове?

07.11.2017. 08:26 08:34
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Тема "Дневника": Да ли је Ивица Дачић мислио озбиљно, или су његове речи само упозорење  опонентима из партије,  тек једно је сигурно – политичку јавност шеф српске дипломатије усталасао је својом најавом да размишља о одласку са кормила социјалиста.

“Конгрес је следеће године. Изабран сам између четири кандидата тајним гласањем. Подигао сам партију из пепела после 5. октобра. Иначе је она била отписана. Мене не могу да смене, могу само ја да одем, о чему размишљам”, рекао је Дачић, реагујући на медијске спекулације да му потпредседник странке и министар Бранко Ружић припрема  “удар ” на наредним страначким изборима, те да лобира унутар СПС –а за своју кандидатуру и победу. 

Дачић је казао и да је " уморан од улоге дежурног кривца ".

“Вероватно се нећу више кандидовати за председника партије. А могуће је и да убрзам конгрес. Свима сам за све ја увек крив и у партији и у коалицији, па је време да се то заврши. Доста ми је свега-рекао је лидер социјалиста. “

У последњих неколико година Ружић је важио за, додуше незваничну “ опозицију “ у самој странци, али, од уласка у кабинет Ане Брнабић, барем када се ради о иступима у јавности,  није давао било какве изјаве којима би био у контри Немањиној, Дачићу, или напредњацима.  Због тога су многи протумачили да је Ружићев поновни улазак у Владу потез којим се желело ублажити његово бунтовништво. Prеthodno је након реконструкције Владе Србије у августу 2013. године био изабран за Министра без портфеља задуженог за европске интеграције, а на том месту је остаао мање од годину дана, до априла 2014. када није ушао у Вучићев нови тим.

Свима сам за све ја увек крив и у партији и у коалицији, па је време да се то заврши. Доста ми је свега (И. Дачић)

Заменица председника СПС Славица Ђукић Дејановић тврди да је “Ружић Дачићев најлојалнији сарадник ” и да они у СПС немају дилему ко је њихов лидер. ”Имаћемо конгрес и ко год жели да изађе на црту Дачићу, може, а по мојој оцени, то неће бити Ружић јер он то не жели “,  каже Дејановићева. Истог  става је и почасни председник СПС – а Милутин Мркоњић, који је изјавио  да су Ружић и Дачић врсни сарадници, те да му Ружић не “подмеће“.  Упитан да ли Дачић нема адекватну замену, Мркоњић је рекао има доста младих људи у СПС, али је упитао зашто би СПС мењао нешто што је добро.

 “Бане је поштен, диван, млад, изузетно перспективан политичар. Саветујем га да ради у свом ресору и да покаже резултате”, рекао је Мркоњић.

 


Коме смета лојалност ?

У неким круговима у СПС – у, међу којима је својевремено био и Ружић, Дачићу се замерала  лојалност Вучићу, јер , како се шушкало по кулоарима, нису били задовољни министарским “ колачом” који је припао СПС – у, нарочито у две prеthodnе Владе. Но и поред свих критика Дачић је остао лојалан партнерству са Вучићем и СНС ом. На протеклим председничким изборима СПС први пут није имао свог председничког кандидата, већ је подржао Вучића као лидера целокупне владајуће коалиције.

Питање односа СНС и СПС –а поново је актуелизовано у сусрет београдским изборима. Наиме, Дачић је признао да се размишља о варијанти да напредњаци и социјалисти у главном граду изађу на изборе на јединственој листи, што за неке у СПС – у није прихватљиво, не само због могућег утапања ове партије под окриљем јачег партнера, већ и због тога што расподела фотеља ипак иде другачије кад се наступа заједно. 


Дачић је на чело СПС дошао након смрти Слободана Милошевића 2006. године.  Са каквим се све искушењима суочавала та странка, након петооктобарских промена,  може се видети на бројним примерима. Но, ваља подсетити на два догађаја - неуспеле председничке изборе у септембру 2002. године, када је  СПС - ов кандидат био је чувени глумац Бата Живојиновић. Милошевић је на тим изборима подржао Војислава  Шешеља, а не Живојиновића. Тако су избори са популарним Валтером као фронтменом забележили историјски минимум СПС - а по броју добијених гласова – мање од 120 хиљада. Међутим, прави заокрет за судбину  СПС – а  били су парламентарни избори 2004. године који су их довели у ситуацију да, подршком мањинској влади Војислава Коштунице, опет постану фактор који може да одлучује о власти. Социјалисте је Дачић вратио на власт коалицијом са Демократском странком 2008. године.  Када је дошао у позицију да бира коалиционе партнере определио се за СНС, а после председничких избора Александар Вучић је обнародовао стратешко партнерство СПС и СНС.


Нова сезона “ Игре престола ”

Пре годину и по дана у таблоидима је осванула иста прича која се сада покреће, како Ружић хоће да “ свргне “ Дачића, а симболично је означена као “ игра престола ”. Тада је Дачић негирао је да иницијативе за његову смену постоје, али и одговорио да ће, ако није потребан СПС - у, отићи сам из странке, не чекајући да га било ко смењује.

Таблоиди су наводили сценарио по коме би повод за Ружићев долазак на чело СПС – а могао бити  пораз Дачића на председничким изборима. А Дачић се на председничким изборима није ни кандидовао.


Највиши орган СПС је конгрес, који се према Статуту партије одржава сваке четврте године. До сада је, од оснивања СПС, било девет конгреса, а последњи, на којем је поново изабран Дачић за шефа странке, био је 14. децембра 2014. године. Конгрес партије, на ком социјалисти бирају ново руководство странке, по плану треба да се одржи 2018. године.

Светлана Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Дачић: Премијер сам био, циљ је веће учешће СПС у власти

Дачић: Премијер сам био, циљ је веће учешће СПС у власти

15.06.2017. 20:56 21:10