Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Da li se li se lider SPS naljutio na svoje partijske drugove?

07.11.2017. 08:26 08:34
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Tema "Dnevnika": Da li je Ivica Dačić mislio ozbiljno, ili su njegove reči samo upozorenje  oponentima iz partije,  tek jedno je sigurno – političku javnost šef srpske diplomatije ustalasao je svojom najavom da razmišlja o odlasku sa kormila socijalista.

“Kongres je sledeće godine. Izabran sam između četiri kandidata tajnim glasanjem. Podigao sam partiju iz pepela posle 5. oktobra. Inače je ona bila otpisana. Mene ne mogu da smene, mogu samo ja da odem, o čemu razmišljam”, rekao je Dačić, reagujući na medijske spekulacije da mu potpredsednik stranke i ministar Branko Ružić priprema  “udar ” na narednim stranačkim izborima, te da lobira unutar SPS –a za svoju kandidaturu i pobedu. 

Dačić je kazao i da je " umoran od uloge dežurnog krivca ".

“Verovatno se neću više kandidovati za predsednika partije. A moguće je i da ubrzam kongres. Svima sam za sve ja uvek kriv i u partiji i u koaliciji, pa je vreme da se to završi. Dosta mi je svega-rekao je lider socijalista. “

U poslednjih nekoliko godina Ružić je važio za, doduše nezvaničnu “ opoziciju “ u samoj stranci, ali, od ulaska u kabinet Ane Brnabić, barem kada se radi o istupima u javnosti,  nije davao bilo kakve izjave kojima bi bio u kontri Nemanjinoj, Dačiću, ili naprednjacima.  Zbog toga su mnogi protumačili da je Ružićev ponovni ulazak u Vladu potez kojim se želelo ublažiti njegovo buntovništvo. Prethodno je nakon rekonstrukcije Vlade Srbije u avgustu 2013. godine bio izabran za Ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, a na tom mestu je ostaao manje od godinu dana, do aprila 2014. kada nije ušao u Vučićev novi tim.

Svima sam za sve ja uvek kriv i u partiji i u koaliciji, pa je vreme da se to završi. Dosta mi je svega (I. Dačić)

Zamenica predsednika SPS Slavica Đukić Dejanović tvrdi da je “Ružić Dačićev najlojalniji saradnik ” i da oni u SPS nemaju dilemu ko je njihov lider. ”Imaćemo kongres i ko god želi da izađe na crtu Dačiću, može, a po mojoj oceni, to neće biti Ružić jer on to ne želi “,  kaže Dejanovićeva. Istog  stava je i počasni predsednik SPS – a Milutin Mrkonjić, koji je izjavio  da su Ružić i Dačić vrsni saradnici, te da mu Ružić ne “podmeće“.  Upitan da li Dačić nema adekvatnu zamenu, Mrkonjić je rekao ima dosta mladih ljudi u SPS, ali je upitao zašto bi SPS menjao nešto što je dobro.

 “Bane je pošten, divan, mlad, izuzetno perspektivan političar. Savetujem ga da radi u svom resoru i da pokaže rezultate”, rekao je Mrkonjić.

 


Kome smeta lojalnost ?

U nekim krugovima u SPS – u, među kojima je svojevremeno bio i Ružić, Dačiću se zamerala  lojalnost Vučiću, jer , kako se šuškalo po kuloarima, nisu bili zadovoljni ministarskim “ kolačom” koji je pripao SPS – u, naročito u dve prethodne Vlade. No i pored svih kritika Dačić je ostao lojalan partnerstvu sa Vučićem i SNS om. Na proteklim predsedničkim izborima SPS prvi put nije imao svog predsedničkog kandidata, već je podržao Vučića kao lidera celokupne vladajuće koalicije.

Pitanje odnosa SNS i SPS –a ponovo je aktuelizovano u susret beogradskim izborima. Naime, Dačić je priznao da se razmišlja o varijanti da naprednjaci i socijalisti u glavnom gradu izađu na izbore na jedinstvenoj listi, što za neke u SPS – u nije prihvatljivo, ne samo zbog mogućeg utapanja ove partije pod okriljem jačeg partnera, već i zbog toga što raspodela fotelja ipak ide drugačije kad se nastupa zajedno. 


Dačić je na čelo SPS došao nakon smrti Slobodana Miloševića 2006. godine.  Sa kakvim se sve iskušenjima suočavala ta stranka, nakon petooktobarskih promena,  može se videti na brojnim primerima. No, valja podsetiti na dva događaja - neuspele predsedničke izbore u septembru 2002. godine, kada je  SPS - ov kandidat bio je čuveni glumac Bata Živojinović. Milošević je na tim izborima podržao Vojislava  Šešelja, a ne Živojinovića. Tako su izbori sa popularnim Valterom kao frontmenom zabeležili istorijski minimum SPS - a po broju dobijenih glasova – manje od 120 hiljada. Međutim, pravi zaokret za sudbinu  SPS – a  bili su parlamentarni izbori 2004. godine koji su ih doveli u situaciju da, podrškom manjinskoj vladi Vojislava Koštunice, opet postanu faktor koji može da odlučuje o vlasti. Socijaliste je Dačić vratio na vlast koalicijom sa Demokratskom strankom 2008. godine.  Kada je došao u poziciju da bira koalicione partnere opredelio se za SNS, a posle predsedničkih izbora Aleksandar Vučić je obnarodovao strateško partnerstvo SPS i SNS.


Nova sezona “ Igre prestola ”

Pre godinu i po dana u tabloidima je osvanula ista priča koja se sada pokreće, kako Ružić hoće da “ svrgne “ Dačića, a simbolično je označena kao “ igra prestola ”. Tada je Dačić negirao je da inicijative za njegovu smenu postoje, ali i odgovorio da će, ako nije potreban SPS - u, otići sam iz stranke, ne čekajući da ga bilo ko smenjuje.

Tabloidi su navodili scenario po kome bi povod za Ružićev dolazak na čelo SPS – a mogao biti  poraz Dačića na predsedničkim izborima. A Dačić se na predsedničkim izborima nije ni kandidovao.


Najviši organ SPS je kongres, koji se prema Statutu partije održava svake četvrte godine. Do sada je, od osnivanja SPS, bilo devet kongresa, a poslednji, na kojem je ponovo izabran Dačić za šefa stranke, bio je 14. decembra 2014. godine. Kongres partije, na kom socijalisti biraju novo rukovodstvo stranke, po planu treba da se održi 2018. godine.

Svetlana Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić: Premijer sam bio, cilj je veće učešće SPS u vlasti

Dačić: Premijer sam bio, cilj je veće učešće SPS u vlasti

15.06.2017. 20:56 21:10