broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Чотрић: Нова власт у Бановини другачија од оне која је уништила Војводину

14.05.2016. 22:19 13:33
Пише:

Тек треба да разговарамо са СНС о нашем ангажману у покрајинској влади, а ја верујем да ће СПО у њој

бити заступљен. Начелно је о томе постигнут договор са коалиционим партнерима, али то није приоритет. Наша жеља је да дамо допринос бољем функционисању те нове покрајинске власти, која треба да се формира и која ће да ради на сасвим другим основама од досадашње партократије, на челу са ДС, која је довела до тога да Војводина стагнира и заостаје и да се од локомотиве Србије претвори у последњи вагон. СПО има програм, кадрове и жели да да свој допринос да ствари у Војводини крену на боље – изјавио је у интервјуу „Дневнику” новоизабрани заменик председника СПО Александар Чотрић.

Наш саговоник је, наиме, почетком протекле недеље на предлог лидера Вука Драшковића, а одлуком Председништва странке, заузео ову функцију заједно са Жиком Гојковићем.

– То практично значи да ће у руководству СПО бити више координације, сарадње, колективног рада, а то је и наговештај још ангажованијег делавања странке у парламенту – појашњава Чотрић.

* Јесте ли задовољним оним што сте као странка постигли на изборима наступајући у коалицији на листи СНС?

– Жао нам је што није изабран и четврти посланик СПО у парламенту Србије. Заиста је мало недостајало да уз Александра Срећковића, Гојковића и мене, и Мирко Чикириз поново седне у посланичку клупу. С обзиром да имамо три посланика ми смо у принципу задовољни, јер ћемо наставити да се још одлучније и организованије боримо за наше ставове - Србија на Западу, реформа служби безбедности, отварање досијеа, Србија у евроатлантским интеграцијама, децентрализација и регионализација и културна обнова.

* Када кажете „Србија на Западу”, колико се то уклапа у политику Владе, чланство у ЕУ, али и одлични одани и пријатељски односи са Русијом?

– Уклапа се, јер смо и ми за то да Србија треба да буде пуноправни члан ЕУ, али да истовремено има најбоље могуће односе са Руском Федерацијом, са Кином и другим значајним земљама данашњег света. Политика СПО је дакле сасвим комплементарна и са ставовима СНС, која је највећа странка у коалицији. Ми смо та нека локомотива која ће да вуче Србију ка Бриселу, јер мислимо да треба одлучно уклонити све препреке које стоје на путу ка ЕУ.

* Очекујете ли место у Немањиној 11?

– Не, ми нисмо имали мотив, када смо потписивали коалициони споразум са СНС да тражимо било какве фотеље, нити функције. Имали смо и много коалиција на локалном нивоу са СНС и та свеукупна сарадња се показала успешном, а СПО је имала много представника у општинским и гтрадским властима.

* Колико сте задовољни оним што сте постигли у Војводини и односом бирача према СПО у АПВ?

– Имати три посланика у Скупштини Војводине је значајан успех и ми желимо да они исто тако заступају страначке ставове, у смислу борбе за суштинску аутономију Војводине, али и за њену децентрализацију и регионализацију, јер се ништа не постиже ако се центар одлучивања из Београда премести у Нови Сад. Децентарлизација мора бити у служби грађана, да сваки човек у Војводини осети да му је та власт блиска, да може да је контролише и да локлане средине располажу највећим делом финансијама које се прикупљају и стварају у њима. За нас је оптималан модел једног полицентричног развоја да Србија буде регионализована на целој својој територији, као у Аустрији где постоји осам функционалних покрајина са својим регионалним властима. Мислимо да је то неки успешан модел организовања и за Србију.

* Када причате о томе, мислите ли да ће у овом сазиву Скупштине бити промена Устава?

– Не, неће. Сада не постоји двотрећинска већина за то.

* Као странка окренута ЕУ, како гледате на све већи евроскептицизам код грађана Србије?

– Мислим да је то пролазна фаза и да ускоро следе позитивни сигнали из Брисела. Дакле и да ће грађани ускоро да осете благодети и користи од ЕУ, посебно у овој предприступној фази, када ће бити повчена значајнија средстава из ЕУ и њених фондова. Посебно ће та средства бити уложена у развој пољопривреде и на највећем добитку ће бити с овим Војводина и сви они који се баве пољопривредном производњом. Пример других земаља показује да је ЕУ највише користи донела управо људима који живе на селу и баве се пољопривредном производњом. Осетиће се врло брзо те користи од Уније.

* Поменули сте евроатлантске интеграције као пут Србије. Од старта је СПО познат као странка која се залагала за демократске принципе и стандарде, па да ли ћете бити доследни ту да Србија о НАТО-у треба да се определи на референдуму, као што и у Европи грађани одлучују по свим, посебно најважнијим питањима земље?

– Није обавезно да мора да буде референдум о НАТО-у и нису организовале референдуме већ су се скупштине о томе изјашњавале. Но то питање није толико актуелизовано код нас да би се уопште размишљало да ли ће се о њему одлучивати у Скупштини Србије или на рефрендуму, али ми ћемо се трудити да грађанима представимо све користи које би имала земља од уласка у НАТО. На првом месту је то да више никада  не бисмо били непријатељи, противнивници него савезници са најмоћнијим, најразвијенијим земљама Запада. Јер, готово све земље које су у ЕУ, су чланице НАТО и нелогично је да желимо у Унију, а не желимо у НАТО. У НАТО се све одлуке доносе консензусом и наравно да је боље да Србија буде део тог колективног система одлучивања и безбедности, него црна рупа у овом делу Балкана и Европе, јер су скоро сви наши суседи већ у НАТО или желе да уђу. Јасно је да је Србији неопходно партнерство са НАТО, а у некој перспективи и пуноправно чланство.

Владимир Ђуричић

Аутор:
Пошаљите коментар