Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Čotrić: Nova vlast u Banovini drugačija od one koja je uništila Vojvodinu

14.05.2016. 22:19 13:33
Piše:

Tek treba da razgovaramo sa SNS o našem angažmanu u pokrajinskoj vladi, a ja verujem da će SPO u njoj

biti zastupljen. Načelno je o tome postignut dogovor sa koalicionim partnerima, ali to nije prioritet. Naša želja je da damo doprinos boljem funkcionisanju te nove pokrajinske vlasti, koja treba da se formira i koja će da radi na sasvim drugim osnovama od dosadašnje partokratije, na čelu sa DS, koja je dovela do toga da Vojvodina stagnira i zaostaje i da se od lokomotive Srbije pretvori u poslednji vagon. SPO ima program, kadrove i želi da da svoj doprinos da stvari u Vojvodini krenu na bolje – izjavio je u intervjuu „Dnevniku” novoizabrani zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić.

Naš sagovonik je, naime, početkom protekle nedelje na predlog lidera Vuka Draškovića, a odlukom Predsedništva stranke, zauzeo ovu funkciju zajedno sa Žikom Gojkovićem.

– To praktično znači da će u rukovodstvu SPO biti više koordinacije, saradnje, kolektivnog rada, a to je i nagoveštaj još angažovanijeg delavanja stranke u parlamentu – pojašnjava Čotrić.

* Jeste li zadovoljnim onim što ste kao stranka postigli na izborima nastupajući u koaliciji na listi SNS?

– Žao nam je što nije izabran i četvrti poslanik SPO u parlamentu Srbije. Zaista je malo nedostajalo da uz Aleksandra Srećkovića, Gojkovića i mene, i Mirko Čikiriz ponovo sedne u poslaničku klupu. S obzirom da imamo tri poslanika mi smo u principu zadovoljni, jer ćemo nastaviti da se još odlučnije i organizovanije borimo za naše stavove - Srbija na Zapadu, reforma službi bezbednosti, otvaranje dosijea, Srbija u evroatlantskim integracijama, decentralizacija i regionalizacija i kulturna obnova.

* Kada kažete „Srbija na Zapadu”, koliko se to uklapa u politiku Vlade, članstvo u EU, ali i odlični odani i prijateljski odnosi sa Rusijom?

– Uklapa se, jer smo i mi za to da Srbija treba da bude punopravni član EU, ali da istovremeno ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, sa Kinom i drugim značajnim zemljama današnjeg sveta. Politika SPO je dakle sasvim komplementarna i sa stavovima SNS, koja je najveća stranka u koaliciji. Mi smo ta neka lokomotiva koja će da vuče Srbiju ka Briselu, jer mislimo da treba odlučno ukloniti sve prepreke koje stoje na putu ka EU.

* Očekujete li mesto u Nemanjinoj 11?

– Ne, mi nismo imali motiv, kada smo potpisivali koalicioni sporazum sa SNS da tražimo bilo kakve fotelje, niti funkcije. Imali smo i mnogo koalicija na lokalnom nivou sa SNS i ta sveukupna saradnja se pokazala uspešnom, a SPO je imala mnogo predstavnika u opštinskim i gtradskim vlastima.

* Koliko ste zadovoljni onim što ste postigli u Vojvodini i odnosom birača prema SPO u APV?

– Imati tri poslanika u Skupštini Vojvodine je značajan uspeh i mi želimo da oni isto tako zastupaju stranačke stavove, u smislu borbe za suštinsku autonomiju Vojvodine, ali i za njenu decentralizaciju i regionalizaciju, jer se ništa ne postiže ako se centar odlučivanja iz Beograda premesti u Novi Sad. Decentarlizacija mora biti u službi građana, da svaki čovek u Vojvodini oseti da mu je ta vlast bliska, da može da je kontroliše i da loklane sredine raspolažu najvećim delom finansijama koje se prikupljaju i stvaraju u njima. Za nas je optimalan model jednog policentričnog razvoja da Srbija bude regionalizovana na celoj svojoj teritoriji, kao u Austriji gde postoji osam funkcionalnih pokrajina sa svojim regionalnim vlastima. Mislimo da je to neki uspešan model organizovanja i za Srbiju.

* Kada pričate o tome, mislite li da će u ovom sazivu Skupštine biti promena Ustava?

– Ne, neće. Sada ne postoji dvotrećinska većina za to.

* Kao stranka okrenuta EU, kako gledate na sve veći evroskepticizam kod građana Srbije?

– Mislim da je to prolazna faza i da uskoro slede pozitivni signali iz Brisela. Dakle i da će građani uskoro da osete blagodeti i koristi od EU, posebno u ovoj predpristupnoj fazi, kada će biti povčena značajnija sredstava iz EU i njenih fondova. Posebno će ta sredstva biti uložena u razvoj poljoprivrede i na najvećem dobitku će biti s ovim Vojvodina i svi oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Primer drugih zemalja pokazuje da je EU najviše koristi donela upravo ljudima koji žive na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Osetiće se vrlo brzo te koristi od Unije.

* Pomenuli ste evroatlantske integracije kao put Srbije. Od starta je SPO poznat kao stranka koja se zalagala za demokratske principe i standarde, pa da li ćete biti dosledni tu da Srbija o NATO-u treba da se opredeli na referendumu, kao što i u Evropi građani odlučuju po svim, posebno najvažnijim pitanjima zemlje?

– Nije obavezno da mora da bude referendum o NATO-u i nisu organizovale referendume već su se skupštine o tome izjašnjavale. No to pitanje nije toliko aktuelizovano kod nas da bi se uopšte razmišljalo da li će se o njemu odlučivati u Skupštini Srbije ili na refrendumu, ali mi ćemo se truditi da građanima predstavimo sve koristi koje bi imala zemlja od ulaska u NATO. Na prvom mestu je to da više nikada  ne bismo bili neprijatelji, protivnivnici nego saveznici sa najmoćnijim, najrazvijenijim zemljama Zapada. Jer, gotovo sve zemlje koje su u EU, su članice NATO i nelogično je da želimo u Uniju, a ne želimo u NATO. U NATO se sve odluke donose konsenzusom i naravno da je bolje da Srbija bude deo tog kolektivnog sistema odlučivanja i bezbednosti, nego crna rupa u ovom delu Balkana i Evrope, jer su skoro svi naši susedi već u NATO ili žele da uđu. Jasno je da je Srbiji neophodno partnerstvo sa NATO, a u nekoj perspektivi i punopravno članstvo.

Vladimir Đuričić

Autor:
Pošaljite komentar