overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић и Заев озваничили почетак рада интегрисаног прелаза

26.08.2019. 10:58 14:08
Пише:
Извор: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

ПРЕШЕВО: Председници влада Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев званично су данас означили почетак рада интегрисаног граничног прелаза Прешево - Табановце између две земље.

То значи да ће од данас први пут на једном граничном друмском прелазу прве категорије, Прешево -Табановце на Коридору 10, заједно у истој "канцеларији" радити српски и македонски цариници и полицајци. 

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево - Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе. 

Тај споразум су 12. јула у Београду у име две владе потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Брнабић: Решени смо да гледамо у будућност и укидамо баријере

Отварање интегрисаног граничног прелаза између Србије и Северне Македоније је посебан дан не само у односима између две државе, већ почетак могућег новог раздобља за регионалну сарадњу на Западном Балкану, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је рекла да је регион данас пун изазова, наводећи одлуку Приштине о таксама на српску робу за коју каже да је уздрамала све регионалне споразуме. 

Због тога, наглашава, регионална сарадња иде силазном путањом. 

“Без економског просперитета неће бити бољег живота за наше грађане”, рекла је Брнабић.

Навела је да Приштина треба још једном да размисли да ли је изолација и самоизолација будућност у региону или су будућност овакве инцијативе, потпу интегрисаног граничнг прелаза. 

“Немамо ништа важније, поред европских интегација, од регионалне сарадње”, рекла је Брнабић и поручила да нећемо чекати да Приштина промени став већ ће се ићи у билатералне споразуме о ауторизованим економских сертификатима. 

Србија ће, наглашава, остати посвећена даљој сарадњи и промоцији партнерства. 

“Од овога зависи економски просперитет региона”, рекла је премијерка. 

Заев је рекао да је отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце круна пријатељства Србије и Северне Македоније и велики посао на заједничком путу две државе ка ЕУ.

Навео је да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра. 

Рекао је да је недавно обележана огромна победа Србије, председника Александра Вучића и премијерке Брнабић отварањем Коридора 10 кроз Грделичку клисуру. 

“То је веома значајан инфраструктурни подухват и ауто-путевима су повезани Атина и Брисел”, каже Заев. 

Навео је да отварање интегрисаног граничног прелаза омогућава једну контролу на граници што, додаје, знатно доприноси јачању економске сарадње на Западном Балкану. 

Како је рекао, Северна Македонија са Србијом успостављају заједничку контролу прелазака путника и робе, те да поред завршетка путне инфраструктуре интегрисани гранични прелаз представља последњу фазу у креирању услова за размену робе.

Брнабић: Нови почетак регионалне економске сарадње

Отварање интегрисаног граничног прелаза између Србије и Северне Македоније је нови почетак за економску сарадњу у региону Западног Балкана, која је у овом тренутку пред изазовима, будући да је Приштина увођењем такси на робу из централне Србије и БиХ, суспендовала ЦЕФТА споразум, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је, након што је означила почетак рада заједничког прелаза Прешево - Табановце, са македонским колегом Зораном Заевим, истакла да то први такав прелаз у овом делу Европе, те да ће Србија дати све од себе да овакви заједнички прелази постану реланост на што већем броју граница.

Како је истакла, данас је велики и важан дан не само за Србију и Северну Македонију, већ за цео регион, али да би био прави нови поцетак, потребна је, каже, политичка храброст и визија - потребно је да се гледа у будућност, а не да се стави фокус на кратковиде, популистичке политике.

Брнабић је указала да је у овом тренутку регионална сарадња пред огромним изазовима и да економска сарадња, после неколико добрих успешних година, захваљујући различитим регионалним иницијативама, због практичне, директне суспензије ЦЕФТЕ од стране Приштине и одлуке о таксама сада иде силазном путањом.

"Одлука Приштине о таксама на робу из централне Србије и БиХ из новембра прошле године, која је још на снази није одлука која је била само против трговине са Србијом и БиХ, већ је у основи уздрмала све регионалне споразуме", подвукла је Брнабић.

Зато је, истакла је премијерка, потребна политичка храброст и одговорност - да се иде корак даље од политике популизма.

"Да се фокусирамо на интересе грађана и привреде, да идемо у правцу који обележава данашњи дан, веће и ближе сарадње, успостављање заједничких граничних прелаза, електронске размене докумената, у односу на оно што смо имали од новембра, успостављање блокада и баријера", истакла је Брнабић.

Политички је паметно да се повезујемо, а не да једни друге блокриамо, поручила је Брнабић и додала да се зато се нада да ће ово бити почетак нове регионалне сарадње, уз поруку Приштини да још једном размисли да ли је изолација или самоизолација најбољи начин да се обезбеди бољи квалитет живота грађана и будућност у региону.

"Или су овакве иницијативе уствари одговор на то што, пре свега млади, траже од нас да би остали у овом региону", указала је премијерка Србије.

Брнабић је истакла и да је прошла година прва у којој је спољно трговинска размена роба и услуга Србије и Северне Македоније прешла једну милијарду евра, те да је спољнотрговинска размена роба била 856 милиона евра, а у сектору услуга близу 200 милиона евра.

Отварање заједничког граничног прелаза биће још један подстицај да се такав резултат додатно унапреди, за можда чак и 10-12 одсто у наредним годинама, истакла је Брнабић.

"Овакви потези, идеје и пројекти су основа и предуслов за економски просперитет региона, а регионална сарадња је најважнија за домаћу привреду, мала и средња предузећа, породичне фирме", рекла је Брнабић.

Она је додала да је поред ЕУ тржишта, које је "број 1", регионално тржиште "број 2" за наше земље.

Подсетила је да је јуче било тачно две године од договора у 5 тачака између председника Србије Александра Вучића и македонског премијера Заева, а резултат једне од тих тачака је управо данашње отварање прелаза.

Додала је да је Србија у последње две године радила напорно да успостави боље односе, политичке и економске, са Северном Македонијом, те подсетила да је пуштен у саобраћај и комплетан јужни крак Коридора 10.

Најавила је да ће бити још неких значајних пројеката који ће дати нову иницијалну капислу за регионалну сарадњу.

Она је позвала регионалне лидере да наставе да раде на овакав начин док је ЦЕФТА суспендована због неодговорних потеза Приштине, и навела да Србија неће чекати, већ ће "ићи" у билатералне споразуме.

Чадеж: Интегрисаним прелазом донета одлука за регион без баријера

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, на данашњој свечансоти поводом почетка рада интегрисаног граничног прелаза Прешево - Табановце између две земље, оценио је да смањење царинских процедура уклања баријере за трговину у региону.

„Ово је највећи конкретни знаједнички допринос билатералној сарадњи и јачању трговине у региону, као и повећању конкурентности. Ово је најбољи одговро на захтеве и очекивања привредника, апеле привредних комора региона, да се убрзају процедуре и ускладе прописи, документација, рад надлежних служби и тиме отклоне баријере“, нагласио је Чадеж.

Истиче да ће се тиме смањити трошкови прекограничног пословања.

То је, како је подвукао и најјефикаснији начин за повећање трговине робе.

Чадеж је, указујући на улагања у инфраструктуру, рекао да аутопут, који води ка овом прелазу, не би имао ту вредност да данас није реализован договор о интегрисаном граничном прелазу.

„Аутопут не служи ничему ако немате људе који се на њему возе, и робу и екомије коју повезује. Србија и Северна Македонија одлуком стварања интегрисаног прелаза донеле су велику одлуку за регион без баријера“, подвукао је председник ПКС.

Србија и Северна Македонија, према његовим речима, показале су како заједнички треба и можемо да радимо.

У име свих привредника шест економија Чадеж је позвао све западнобалканске владе да предузму исте потезе и успоставе овакве прелазе, то јест ускладе прекограничну документацију, што ће уштедети новац и време свим компанијама које послују у региону.

Казао је да су велике предности споразума који су потписани и који се данас потписују, као и споразума између ветеринарских управа о признању атеста, који треба да се постигне за десетак дана.

Чадеж је оценио да је добро међусобно признавање ауторизованих економских оператера, јер се тиме смањује процедура и фирмама омогућава да своју робу могу без баријера да превозе у целом региону.

„Нама не требају политички документи, акциони планови већ ово што се данас урадилио“, закључио је Чадеж.

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево - Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе. 

Тај споразум су 12. јула у Београду у име две владе потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Заев: Интегрисани прелаз - круна пријатељства Србије и Македоније

ПРЕШЕВО: Отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце круна је пријатељства Србије и Северне Македоније и велики корак на заједничком путу две државе ка ЕУ, поручио је данас премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Навео је да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра.

Након што је са премијерком Србије Аном Брнабић озваничио почетак рада интегрисаног прелаза Прешево-Табановце, Заев је рекао да је недавно обележана огромна победа Србије, председника Александра Вучића и премијерке Брнабић отварањем Коридора 10 кроз Грделичку клисуру.

“То је веома значајан инфраструктурни подухват и ауто-путевима су повезани Атина и Брисел”, каже Заев. 

Навео је да отварање интегрисаног граничног прелаза омогућава једну контролу на граници што, додаје, знатно доприноси јачању економске сарадње на Западном Балкану.

Како је рекао, Северна Македонија и Србија успостављају заједничку контролу прелазака путника и робе, те да поред завршетка значајне путне инфраструктуре, интегрисани гранични прелаз представља последњу фазу у унапређивању услова за размену робе.

Подсетио је да је прошле године на Табановцима прошло око 200.000 транспортних возила, те навео да се ове године очекује повећање од 30 одсто, односно око 260.000 камиона.

Успостављањем интегрисаног прелаза Прешево-Табановце, кажзе Заев, биће убрзан проток робе и људи, а чекање на граници ће се смањити за пола, а биће скраћено и време за царинске поступке.

Навео је да је предвиђено међусобно признавање сертификата царинских агенција чиме ће се, каже, смањити могућност за преваре на граници, а биће побољшана безбедност. 

Заев каже да ће уз дигитализацију уштеда за привреднике бити годишње око осам милиона евра. 

“Ово ће бити пример успешне сарадње две земље”, рекао је Заев и захвалио птредседнику Александру Вучићу, Влади Србије и премијерки Ани Брнабић на реализацији пројекта интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце и нагласио велику улогу лидера земља региона. 

“Ово је наш корак и допринос на путу ка ЕУ”, закључио је Заев. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић и Заев отварају интегрисан прелаз између Србије и Северне Македоније

Брнабић и Заев отварају интегрисан прелаз између Србије и Северне Македоније

25.08.2019. 12:03 12:05
Брнабић и Заев отварају интегрисан прелаз између СРБ и СМКД

Брнабић и Заев отварају интегрисан прелаз између СРБ и СМКД

21.08.2019. 14:38 14:42