clear sky
25°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Долазак Лајчака у Београд додатни вид притиска

06.02.2023. 08:53 10:00
Пише:
Извор: Влада Србије/Слободан Миљевић

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су дипломатске активности за решавање косовског питања повећане, као и притисци додајући да је долазак специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине Мирослава Лајчака додатни вид притиска.

Брнабић је за РТС казала да нису чудне појачане дипломатске активности, као ни притисци с обзиром на ситуацију у свету, односно рат на истоку Европе у којем посредно учествује цео стари континент, али и велике тензије између од САД и Кине.

"Никоме не одговарају нови сукоби на тлу Европе и желе да угасе сва могућа жаришта, али и да скину примере потенцијалних преседана што Косово и Метохија јесте јер је одузето супротно међународном праву", казала је Брнабић.

Подсетила је да је СР Југославија бомбардована без саг УН, а онда су, како каже, нам одузели део територије, макар оне земље које су признале тзв независност Косова.

"Оне земље које су признале независност тзв Косова желе да нема преседана тако да је неколико фактора који утуичу на то што Запад жели да ово питање склони са дневног реда", казала је премијерка.


Председник Вучић вечерас са Мирославом Лајчаком

Председник Србије Александар Вучић састаће се вечерас у Београду са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком.

Састанак ће бити одржан у Вили Мир, а предвиђено је да почне у 19 часова, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.


Брнабић истче и да су и председник Александар Вучић и она увек говорили да нам не одговара замрзнути конфликт.

"Ако имамо замрзнути конфликт, увек може доћи до сукоба - дође Аљбин Курти који нема никаквог плана за просперитет ни за Албанце, а камоли Србе и жели да недостатак економске и политичке визије надокнади нестабилношћу и то видимо у последње две године, за 24 месеца било је више од 300 напада на Србе и нико није одговарао", рекла је Брнабић.

"Ни нама, ни Србима са КиМ не одговара замрзнути конфликт", истакла је она и додала да до већих сукоба није дошло само захваљујући мудрој политици председника Вучића.


Неопростива груба грешка за Републиц Косово, одговорни ће сносити последице

Премијерка Брнабић извинила се данас грађанима што се на сајту Владе појавио текст на енглеском језику где је Косово и Метохија преведено као Републиц Косово истичући да је то груба и неопростива грешка.

Брнабић је на РТС казала да за ту грешку одговорност сноси интернет тим и прес служба, којој интернет тим и припада.

"То је груба, неопростива грешка преводиоца и то преводиоца који је у Влади од 2001. године, није на уговору, мастер енглеског језика, грешка је те особе, али и других који нису проверили", казала је премијерка.

Наглашава да ће последице сносити људи који су за то одговорни јер су направили грубу и неопростиву грешку, огроман дисциплински прекршај.

Истиче да је тај документ одмах повучен са сајта Владе Србије, али и да јој је жао што то користи део опозиције и даље дели на друштвеним мрежама и даје могућност Приштини да то користи против Београда.


Подсећа да је Вучић 2017. године позвао на унутрашњи дијалог и да се направи јединство за даље очување КиМ, али да под један се утиче на безбедан живот Србима у јужној покрајини.

"То је решење које под оваквим геополитичким околностима морамо да тражимо", казала је.

За долазак Мирослава Лајчака, премијерка додаје да ће прво ићи у Приштину где је прва тема Заједница српских општина, након чега ће доћи у Београд где ће се састати са председником.

„Верујем у гаранције међународне заједнице у вези са ЗСО“

Председница Владе изјавила је данас да верује у гаранције међународне заједнице да ће Заједница српских општина бити форимрана, али и навела да је свесна да ће бити много притисака, манипулација и покушаја да се изврдају договорени принципи из потписаног споразума.

"Верујем у гаранције међународне заједнице, не знам на који би другачији начин сутра гранатовали било који нови договор, ако не би успели да гарантују први спораузм о нормализацији односа. Да ли ће бити лако, неће, да ли ће бити покушаја манипулације, верујем да ће их бити много, као и да ће многи пријатељи Приштине настојати да изврдају и принципе из 2015, али они су на папиру, инсистираћемо на њима", рекла је Брнабић гостујући на РТС-у.

"Биће тешко и компликовано и зато нам је важно да имамо какво такво јединство, да инсистирамо на томе", рекла је она и изразила жаљење због свега што се у четвртак догодило у парламенту.

Све што смо видели у парламенту супротно је ономе што нам треба данас, рекла је Брнабић.

"Потребно нам је јединство, а не да опозиција насрне на председника, да сви медији у Пришитни то искористе и сви регионални којима је интерес да покажу да у Србији не постоји јединство, да је политичка ситуација нестабилна, да је Србија на ивици физичких обрачуна", казала је Брнабић.

Председница Владе је захвалила још једном председнику Србије што је, како је рекла, након расправе смогао снаге да очински каже - зашто сте ово урадили.

На питање да ли очекује додатни притисак на Аљбина Куртија, који се сваком изјавом удаљава од ЗСО и наводи шест услова, Брнабић је навела да смо од њега чули бесмислене услове.

 "Оно што је наша основна порука је да је ЗСО испреговарана пре 10 година, онда се даље радило на разради тог договора и 2015. је потписан још један споразум који јасно говори о надлежностима, ко треба да формира ЗСО а то је управљачки тим", навела је Брнабић.

Нагласила је да ту нема никаквих непознаница, те да је у овом тренутку на дневном реду једино имплементација Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији односа.

Поновила је да је Београд све обавезе испунио и да је сада ред на Аљбину Куртију и Пришитни да испуни обавезе без икаквих даљих условљавања.

Додала је да је важно да подсети да се сада јасно види, да су они који су критиковали Брислески споразум, били кратковиди и нису разумели шта ће се дешавати у наредних 10 година.

 "Нису разумели ни то колико је било важно што је Александар Вучић тада као први потпредседник владе инсистирао на тим овлашћењима које треба да има ЗСО и касније као председник владе завршио тај посао, тако да данас косовски Албанци од ЗСО беже као ђаво од крста", казала је Брнабић.

Подсетила је на речи посланика Самоопредељења Хакија Абазија да је ЗСО Косову омча око врата.

 Нагласила је да се само у тим реченицама види како је Александар Вучић добро преговарао и колико се држимо ЗСО, јер је она данас нешто што осигурава безбедност Србима на КиМ, да они руководе најважнијим аспектима живота на КиМ, али и да у томе Србија директно учествује.

Аутор:
Пошаљите коментар