overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Борко Илић: Наш град је наша ствар

14.02.2015. 22:15 10:23
Пише:

Ми што смо ближи Европи, у Србији се све горе живи. И од тог обећаног европског раја који ће нам свима донети благостање видимо да нема ништа. Како смо ближи Бриселу,

односно како су наши политичари који владају Србијом ближи Бриселу, ми смо све даље од просечне плате које смо имали док је, рецимо, ДСС владала. Како смо ближи Бриселу, све су нам лошији домови здравља, све су нам лошије болнице, све је више редова у Националној служби за запошљавање, све су ниже пензије и плате. Србија треба да заузме курс који ће водити ка слободној држави, и ако нисмо из врло блиске прошлости научили да треба да пратимо и дешавања у свету, када гледамо наше интерсе, онда мислим да републичка влада нема курс, изјавио је Борко Илић, потпредседник Демократске странке Србије и заменик градоначелника Новог Сада.

Он у интервјуу за “Дневник“ каже да ситуација у земљи али и на глобалном плану показује да је европски курс актуелних српских власти -погрешан курс.

– Ако смо били последњи који су схватили да је пао Берлински зид током деведесетих па нам се то итекако обило о главу, мислим да и из ове украјинске кризе и из финансијских дешавања у свету треба да схватимо да је Србији управо место да буде исток на западу и запад на истоку, а не да буде неки прирепак за бриселску администрацију и да нам овде долазе и паметују шта је најбоље за нас, а ми најбоље знамо шта је добро за нас. Кад год смо били исток западу и запад истоку, овде се добро живело од Немањића до деведесетих. И то је оно што ДСС предлаже. слободна, самостална Србија која ће гледати шта је наш интерес, а неће гледати шта је интерес било ког центра моћи.

У републичком парламенту немате представнике, а у покрајинском сте у опозицији са два посланика. Како гледате на политичку ситуацију у покрајини и на захтеве за превременим изборима?

– Мислим да прича о ванредним изборима није реална, што се и види из последњих догађаја у Скупштини Војводине. Читава ситуација у покрајини личи на телевизијски прилог са почетка рата у Словенији када су питали регрута шта ради, а он им је одговорио: „Они би, као, да се отцепе, а ми им, као, нешто не дамо“. Што се ДСС-а тиче, ми смо практично били једина идеолошка опозиција Бојану Пајтићу, успели смо да га победимо на питању Статута Војводине, које је било пар екселанс политичко питање у Србији у том моменту. Показало се да су сви наши ставови били исправни. А све што се дешава унутар владајуће коалиције у покрајини ми личи на лош брак између ДС-а, ЛСВ-а и СВМ-а који траје, на жалост по Војводину, већ 14 година и константно је обележен свађама и тучама, али да не би поделили имовину, што је увек врхунска тема кад су лоши бракови у питању, онда се никад не разведу. Ја сам убеђен да долази нова снага за Војводину, снага ДСС-а и патриотског блока и да ћемо коначно 2016. године макар и на тим редовним изборима, после 16 година једне власти у Војводини видети нову власт која ће моћи нашу Војводину, српску, русинску, словачку, мађарску да поведе напред, јер то је оно што Војводина може.

Колико је корисно за ДСС формирање „патриотског блока“ и кога поред „Двери“ видите у том блоку у будућности?

– Ко год је за слободну, самосталну Србију, која ће мислити својом главом и водити рачуна о својим интересима је добродошао. Циљ сарадње са „Дверима“ је да се промени начин вођења државе, да се промени гледање на политику у Србији, а није циљ ни нама, а вероватно ни људима из „Двери“ да се пређе изборни праг и да се уђе у Скупштину. Ми хоћемо да мењамо Србију на боље, да променимо курс ове землље, курс Титаника који удара у ледену санту и да кажемо да просто Европска унија није оно што је била почетком деведесетих, већ је то једна старица која се малтене не пита више низашта, која је претрпана својим интерним проблемима. Хоћемо да пробудимо народ да кажемо - нећемо да нам ММФ одређује колико ће пара имати васпитачица, медицинска сестра и лекари код које водимо нашу децу, да нам одређују како ћемо живети свакодневно. Нећу да продам Косово, зато што је Косово наше и зато што без њега ми не постојимо. Нећемо продају Телекома, ЕПС-а, „Водовода“, „Топлане“... И у том смислу „патриотски блок“ има много шири и дубљи смисао од тога да ли ће неко ући у парламент или неће. Време је за нову политику и надамо се да ће наши грађани то препознати као што су препознали у Грчкој, као што препознају грађани у Француској, Шпанији, Поругалији.

Одборничка група ваше странке у Новом Саду са пет чланова је сведена на три. Да ли је због смањења заступљености у парламенту покренуто питање и учешћа ДСС у градској власти?

– Можда смо се као одборничка група осули, али смо се квалитативно појачали. Што се тиче функционисања градске власти за сада нема никаквих проблема. Све што су радили кадрови ДСС-а у новосадској власти, радили смо квалитетно и поштено. Сматрамо да Нови Сад може много више и много боље јер Новосађани то заслужују и надам се да ћемо ове године показати да смо у стању са средствима која су прикупљена од Новосађана, говоримо о буyету, урадимо много више него у претходне две године. Трудили смо се и да крпимо рупе које су остале од неких претходних власти, али мислим да морамо много снажније, озбиљније и ефикасније да кренемо у реформу читаве локалне самоуправе у Новом Саду и да се ту покажемо као град који је стварно спреман да буде пример за ефикасну локалну самоуправу, да пређемо преко тога којој политичкој партији припада градско предузеће, да видимо шта је интерес. Интерес је да се смањи број јавних предузећа, да кренемо у јавно-приватно партнерство, да доведемо стране инвестиције у Нови Сад. Има људи, али морамо боље да се организујемо унутар саме локалне власти, јер поента локалне самоуправе је да грађани на том најнижем нивоу власти осете да се нешто дешава и ради. Ако ћемо нешто да мењамо увек је најлакше кренути од малих ствари, на локалном ниову. Ми смо се ту трудили да урадимо. Ако буде неких промена у градској власти, оно што нас увек руководи јесте оно што је и програм ДШ и што су интереси Новосађана. Ово је наш град. Наш град је наша ствар и у том смислу морамо да водимо рачуна шта је интерес Новосађана, а не шта је интерес партијских централа. Мене не занима интерес Београда већ Подбаре, Детелинаре, Футога, Будисаве и у том смислу ћемо даље деловати.

Александар Савановић

Нема шумова у комуникацији

Имајући у виду да сте на републичком нивоу жестока опозиција владајућој СНС колико и да ли се у међусобним односима на локалном нивоу у Новом Саду појављује шум у комуникацији између две странке?

– Политика ДСС-а је позната, није се мењала и наши коалициони партнери то знају. Ја ћу критиковати владу и лично и као члан странке зато што сматрам да неке ствари не раде добро. Што се тиче Новог Сада ми имамо нашу политику коју смо договорили коалиционим споразумом и у том смислу, ми ћемо се за локалну политику ДСС-а борити у Новом Саду. Шумова у комуникацији нема, ако икада и дође до таквих шумова да не постоји интерес који нас окуплља у смислу тога шта да урадимо у овом граду и побољшамо животне услове у граду, онда ћемо сести и раздружити се као сви цивилизовани људи. Ми стојимо иза својих кадрова и иза оног што смо урадили и што ћемо урадити. А о неким даљим корацима унутар коалиције ћемо се као и увек договарати унутар владајућих структура.

Аутор:
Пошаљите коментар