Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Borko Ilić: Naš grad je naša stvar

14.02.2015. 22:15 10:23
Piše:

Mi što smo bliži Evropi, u Srbiji se sve gore živi. I od tog obećanog evropskog raja koji će nam svima doneti blagostanje vidimo da nema ništa. Kako smo bliži Briselu,

odnosno kako su naši političari koji vladaju Srbijom bliži Briselu, mi smo sve dalje od prosečne plate koje smo imali dok je, recimo, DSS vladala. Kako smo bliži Briselu, sve su nam lošiji domovi zdravlja, sve su nam lošije bolnice, sve je više redova u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, sve su niže penzije i plate. Srbija treba da zauzme kurs koji će voditi ka slobodnoj državi, i ako nismo iz vrlo bliske prošlosti naučili da treba da pratimo i dešavanja u svetu, kada gledamo naše interse, onda mislim da republička vlada nema kurs, izjavio je Borko Ilić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i zamenik gradonačelnika Novog Sada.

On u intervjuu za “Dnevnik“ kaže da situacija u zemlji ali i na globalnom planu pokazuje da je evropski kurs aktuelnih srpskih vlasti -pogrešan kurs.

– Ako smo bili poslednji koji su shvatili da je pao Berlinski zid tokom devedesetih pa nam se to itekako obilo o glavu, mislim da i iz ove ukrajinske krize i iz finansijskih dešavanja u svetu treba da shvatimo da je Srbiji upravo mesto da bude istok na zapadu i zapad na istoku, a ne da bude neki prirepak za briselsku administraciju i da nam ovde dolaze i pametuju šta je najbolje za nas, a mi najbolje znamo šta je dobro za nas. Kad god smo bili istok zapadu i zapad istoku, ovde se dobro živelo od Nemanjića do devedesetih. I to je ono što DSS predlaže. slobodna, samostalna Srbija koja će gledati šta je naš interes, a neće gledati šta je interes bilo kog centra moći.

U republičkom parlamentu nemate predstavnike, a u pokrajinskom ste u opoziciji sa dva poslanika. Kako gledate na političku situaciju u pokrajini i na zahteve za prevremenim izborima?

– Mislim da priča o vanrednim izborima nije realna, što se i vidi iz poslednjih događaja u Skupštini Vojvodine. Čitava situacija u pokrajini liči na televizijski prilog sa početka rata u Sloveniji kada su pitali regruta šta radi, a on im je odgovorio: „Oni bi, kao, da se otcepe, a mi im, kao, nešto ne damo“. Što se DSS-a tiče, mi smo praktično bili jedina ideološka opozicija Bojanu Pajtiću, uspeli smo da ga pobedimo na pitanju Statuta Vojvodine, koje je bilo par ekselans političko pitanje u Srbiji u tom momentu. Pokazalo se da su svi naši stavovi bili ispravni. A sve što se dešava unutar vladajuće koalicije u pokrajini mi liči na loš brak između DS-a, LSV-a i SVM-a koji traje, na žalost po Vojvodinu, već 14 godina i konstantno je obeležen svađama i tučama, ali da ne bi podelili imovinu, što je uvek vrhunska tema kad su loši brakovi u pitanju, onda se nikad ne razvedu. Ja sam ubeđen da dolazi nova snaga za Vojvodinu, snaga DSS-a i patriotskog bloka i da ćemo konačno 2016. godine makar i na tim redovnim izborima, posle 16 godina jedne vlasti u Vojvodini videti novu vlast koja će moći našu Vojvodinu, srpsku, rusinsku, slovačku, mađarsku da povede napred, jer to je ono što Vojvodina može.

Koliko je korisno za DSS formiranje „patriotskog bloka“ i koga pored „Dveri“ vidite u tom bloku u budućnosti?

– Ko god je za slobodnu, samostalnu Srbiju, koja će misliti svojom glavom i voditi računa o svojim interesima je dobrodošao. Cilj saradnje sa „Dverima“ je da se promeni način vođenja države, da se promeni gledanje na politiku u Srbiji, a nije cilj ni nama, a verovatno ni ljudima iz „Dveri“ da se pređe izborni prag i da se uđe u Skupštinu. Mi hoćemo da menjamo Srbiju na bolje, da promenimo kurs ove zemllje, kurs Titanika koji udara u ledenu santu i da kažemo da prosto Evropska unija nije ono što je bila početkom devedesetih, već je to jedna starica koja se maltene ne pita više nizašta, koja je pretrpana svojim internim problemima. Hoćemo da probudimo narod da kažemo - nećemo da nam MMF određuje koliko će para imati vaspitačica, medicinska sestra i lekari kod koje vodimo našu decu, da nam određuju kako ćemo živeti svakodnevno. Neću da prodam Kosovo, zato što je Kosovo naše i zato što bez njega mi ne postojimo. Nećemo prodaju Telekoma, EPS-a, „Vodovoda“, „Toplane“... I u tom smislu „patriotski blok“ ima mnogo širi i dublji smisao od toga da li će neko ući u parlament ili neće. Vreme je za novu politiku i nadamo se da će naši građani to prepoznati kao što su prepoznali u Grčkoj, kao što prepoznaju građani u Francuskoj, Španiji, Porugaliji.

Odbornička grupa vaše stranke u Novom Sadu sa pet članova je svedena na tri. Da li je zbog smanjenja zastupljenosti u parlamentu pokrenuto pitanje i učešća DSS u gradskoj vlasti?

– Možda smo se kao odbornička grupa osuli, ali smo se kvalitativno pojačali. Što se tiče funkcionisanja gradske vlasti za sada nema nikakvih problema. Sve što su radili kadrovi DSS-a u novosadskoj vlasti, radili smo kvalitetno i pošteno. Smatramo da Novi Sad može mnogo više i mnogo bolje jer Novosađani to zaslužuju i nadam se da ćemo ove godine pokazati da smo u stanju sa sredstvima koja su prikupljena od Novosađana, govorimo o buyetu, uradimo mnogo više nego u prethodne dve godine. Trudili smo se i da krpimo rupe koje su ostale od nekih prethodnih vlasti, ali mislim da moramo mnogo snažnije, ozbiljnije i efikasnije da krenemo u reformu čitave lokalne samouprave u Novom Sadu i da se tu pokažemo kao grad koji je stvarno spreman da bude primer za efikasnu lokalnu samoupravu, da pređemo preko toga kojoj političkoj partiji pripada gradsko preduzeće, da vidimo šta je interes. Interes je da se smanji broj javnih preduzeća, da krenemo u javno-privatno partnerstvo, da dovedemo strane investicije u Novi Sad. Ima ljudi, ali moramo bolje da se organizujemo unutar same lokalne vlasti, jer poenta lokalne samouprave je da građani na tom najnižem nivou vlasti osete da se nešto dešava i radi. Ako ćemo nešto da menjamo uvek je najlakše krenuti od malih stvari, na lokalnom niovu. Mi smo se tu trudili da uradimo. Ako bude nekih promena u gradskoj vlasti, ono što nas uvek rukovodi jeste ono što je i program DŠ i što su interesi Novosađana. Ovo je naš grad. Naš grad je naša stvar i u tom smislu moramo da vodimo računa šta je interes Novosađana, a ne šta je interes partijskih centrala. Mene ne zanima interes Beograda već Podbare, Detelinare, Futoga, Budisave i u tom smislu ćemo dalje delovati.

Aleksandar Savanović

Nema šumova u komunikaciji

Imajući u vidu da ste na republičkom nivou žestoka opozicija vladajućoj SNS koliko i da li se u međusobnim odnosima na lokalnom nivou u Novom Sadu pojavljuje šum u komunikaciji između dve stranke?

– Politika DSS-a je poznata, nije se menjala i naši koalicioni partneri to znaju. Ja ću kritikovati vladu i lično i kao član stranke zato što smatram da neke stvari ne rade dobro. Što se tiče Novog Sada mi imamo našu politiku koju smo dogovorili koalicionim sporazumom i u tom smislu, mi ćemo se za lokalnu politiku DSS-a boriti u Novom Sadu. Šumova u komunikaciji nema, ako ikada i dođe do takvih šumova da ne postoji interes koji nas okupllja u smislu toga šta da uradimo u ovom gradu i poboljšamo životne uslove u gradu, onda ćemo sesti i razdružiti se kao svi civilizovani ljudi. Mi stojimo iza svojih kadrova i iza onog što smo uradili i što ćemo uraditi. A o nekim daljim koracima unutar koalicije ćemo se kao i uvek dogovarati unutar vladajućih struktura.

Autor:
Pošaljite komentar