light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БОРИМО СЕ ЗА БОЉИ ЖИВОТ ГРАЂАНА, А НЕ ЗА ФОТЕЉЕ; За "Дневник" говори председница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић

24.08.2024. 10:36 10:55
Пише:
Извор: Град Нови Сад / Дневник

На Конститутивној седници Скупштине града Новог Сада Дина Вучинић изабрана је за председницу парламента највећег војвођанског града. 

О томе шта за њу значи ова функција и како види парламентаризам у новом Саду говорила је у разговору за „Дневник”.

- Велика је част и обавеза бити изабран за председницу Скупштине града Новог Сада, и са те одговорне позиције доприносити даљем развоју Новог Сада. У prеthodnih 12 година, предвођени Милошем Вучевићем најбољим градоначелником у историји Новог Сада, и Миланом Ђурићем урадили смо много. И наставићемо предано да радимо и да се боримо за бољи живот Новосађана. Чекају нас многи велики и важни пројекти. Имамо још много тога да урадимо како би Новосађани живели још боље и како би Нови Сад задржао позицију најпривлачнијег места за живот у региону.

Наш заједнички именилац већ 12 година су нови мостови, нове школе, нови булевари, нова радна места, нове фабрике, нове болнице. То је препознала и огромна већина Новосађана и четврти пут заредом убедљиво подржала нашу листу на изборима 2. јуна

Мостови, школе, вртићи

У Вашем првом обраћању након избора, рекли сте  да ћете настојати да у наредне четири године Скупштина града пружа подршку свим развојним пројектима који су у току и који нас очекују у наредном периоду. Реците нам који су , по Вашем мишљењу, најважнији пројекти?

- У животу једног града нема неважних пројеката. Све је важно. Асфалтирање сваке, па и најмање улице. Важно је свако ново дрво које се посади. Међутим, постоје капитални пројекти који драстично унапређују перспективе Новог Сада и његових становника, које граду омогућавају бржи привредни, економски и урбанистички развој, а грађанима обезбеђују боље услове живота. Веће плате. Веће пезније. Боље услове за школовање њихове деце.

Нови Сад ће 2028. имати још три нова парка

Завршићемо четврти мост у продужетку Булевара Европе, којим добијамо измештање саобраћаја који је ишао кроз шири центар града Новог Сада, као и измештање тешког теретног саобаћаја кроз најпрометније саобраћајнице, и повезивање саобраћаја са севера Града према сремској страни. Повезаћемо Фрушкогорски коридор са петим мостом. Завршићемо градњу још две нове школе и четири нова вртића. Нови Сад ће 2028. имати још три нова парка. Завршићемо парк код Спенса, Универзитетски парк и парк код старе ранжирне станице. У најави је отварање још једне Континенталове фабрике, у којој ће бити запослено још 1.500 Новосађана.


 Заказали сте седницу за избор градоначелника и Градског већа за 28. август. Можете ли нам рећи кога ће одборничка група „Александар Вучић - Нови Сад сутра” предложити за извршну градску власт’?

- Листа „Александар Вучић - Нови Сад сутра” није окупљена око личних амбиција и интереса, већ око боље будућности грађана Новог Сада. Наш заједнички именилац већ 12 година су нови мостови, нове школе, нови булевари, нова радна места, нове фабрике, нове болнице. То је препознала и огромна већина Новосађана и четврти пут заредом убедљиво подржала нашу листу на изборима 2. јуна. За разлику од других партија ми у Српској напредној странци изборе не видимо као шансу да изборимо привилегије за себе. Чланови Српске напредне странке се не баве политиком због фотеља и функција. Ми сматрамо да су избори прилика да служимо својим суграђанима, и пружимо им пажњу коју заслужују, кроз инвестиције које унапређују њихов живот. Наш императив и једини разлог због ког се бавимо политиком јесте да Нови Сад буде боље место за живот. Да Новосађани живе боље.

 Успешно сте сарађивали са градоначелницима Милошем Вучевићем и Миланом Ђурићем. Вучевић је премијер Србије, Нови Сад је тиме високо издигнут на политичкој лествици Србије. Може ли се рећи да је то и резултат свега онога што сте заједно са целим Градским већем радили за развој Новог Сада и бољи живот Новосађана?

- Вучевић је најуспешнији градоначелник у историји Новог Сада. И не само то. Милош Вучевић је најуспешнији политичар у дугој историји Новог Сада. Једини је политичар који је три пута биран за градоначелника. Једини је рођени Новосађанин који је биран за министра одбране и председника Владе Србије. Током 10 година на челу Новог Сада, успео је да га од града без индустрије, с незапосленошћу од 28 одсто, од града без перспективе, направи најбоље место за живот у региону. Отворено је 14 фабрика.  Запослено је више од 45.000 Новосађана. Просечна плата је увећана 2,5 пута. Са 47.000 динара у 2012. на 115.000 динара у јулу ове године. После деценија чекања, Нови Сад је добио Музичко-балетску школу од 14.000 квадрата са концертном двораном, а започета је градња још две нове школе. Изграђена су три нова дома здравља. Изграђено је девет нових и реконструисано 17 вртића. Граде се два нова моста. Изграђено је више од 46 километара нових бициклистичких стаза. 98,7 километара саобраћајница, 35,4 километра пешачких стаза. Изграђено 188 спортских терена, дечијих игралишта и теретана на отвореном. Изграђено је 135 километара нове и реконструисано 156 километара постојеће водоводне мреже. Изграђена су два нова резервоара воде, дограђена је фабрика воде „Штранд”. Изграђено је 303,5 километара нове и реконструсано 16,9 километара постојеће канализационе мреже. Изграђено је 35 црпних станица и четири постројења за пречишћавање отпадних вода.  А то је само део онога што је садашњи председник Владе Србије Милош Вучевић урадио као градоначелник.

 Како оцењујете сарадњу с актуелним градоначелником Миланом Ђурићем? Да ли би његов поновни избор значио континуитет политике која се у Новом Саду води 12 година?

- Милан Ђурић је свој политички занат калио уз најбољег новосадског градоначелника Милоша Вучевића. Наставили смо да заједно следимо његову политику. Политику прогреса. Политику развоја. Политику даљег унапређења Новог Сада. Кроз градњу школа, вртића, мостова, дечијих игралишта и спортских терена, озелењавање, реконструкцији и изградњу канализације и улица. Ево примера. Само ове године, од фебруара до данас асфалтирали смо преко 100 улица, укупне дужине преко 40 километара.

Борба за бољи живот грађана и резултати су једино што је важно. Ни ја, ни Милан Ђурић, нити ико од чланова Српске напредне странке није ушао у политику да би се борио за фотеље. Нас интересује општа добробит Новог Сада и Србије, а функције и фотеље су последња ствар о којој размишљамо. Пред нама је у наредне четири године још важнији посао. Морамо да наставимо да развијамо Нови Сад. Морамо да наставимо да спроводимо политику коју је дефинисао Милош Вучевић током своја три мандата на месту градоначелника Новог Сада. Морамо да наставимо да се боримо за грађане, да реализујемо пројекте који ће Новосађанима помоћи да живе још боље. Да просечна плата са 115.000, 2027. достигне 1.500 евра.

 Новосађани 12 година дају подршку политици чији сте и Ви део. Шта мислите да је оно што је превасходно опредељујуће за такве изборне резултате?

- Грађани желе да живе боље, а не лошије. Грађани не желе да се врате у време затворених фабрика. Не желе да се врате у време кад је Нови Сад био гробље индустрије. Кад је без посла остало више од 30.000 људи. Кад су, уместо да иду на посао, армије Новосађана безнадежно обилазиле шалтере на бироу за зашошљавање. Кад су уместо да се граде, нестајали милиони евра и цели булевари. Кад је преко ноћи распродата највреднија имовина коју су градиле генерације Новосађана. Кад је просечна плата достизала једва 400 евра. Новосађани данас, после 12 година власти Српске напредне странке имају друге планове, жеље, амбиције и перспективе. Нови Сад је данас, са 14 нових фабрика, новим булеварима, школама, вртићима, домовима здравља, најпожељније место за живот у региону. И сасвим је логично да су подржали политику која гарантује Нови Сад сутра, Нови Сад будућности. Која гарантује наставак пројеката који унапређују квалитет њиховог живота.

Чекају нас многи велики и важни пројекти. Имамо још много тога да урадимо како би Новосађани живели још боље и како би Нови Сад задржао позицију најпривлачнијег места за живот у региону

 У prеthodnom периоду водили сте сектор образовања у Градском већу Новог Сада. Резултати у овој области, како је то рекао и градоначелник Милан Ђурић, били су импозантни. Шта сматрате да је најважније што је урађено у том ресору?

- Кад је ваш главни циљ добробит грађана, и ако се узме у обзир да је  буџет Новог Сада достигао 43 милијарде динара, у прилици сте да урадите много. У том периоду изграђено је, дограђено и реконструисано девет вртића. Граде се две нове основне школе, „Милош Црњански“ и школа на Југовићеву, а доградњом су проширени капацитети четири основне и три средње школе, а почела је изградња новог објекта школе „Милош Црњански”.

Извршени су радови на завршетку изградње и опремања Музичко-балетске школе „Исидор Бајић”. Поред тога, након прошлогодињих олуја извршена је хитна санација 19 школа, у граду и пригадским насељима. Буџет за образовање достигао је 8,2 милијарде динара, што је 2,5 пута више него 2012. године. У 2012. субвенција за боравак у приватним вртићима није било, а 2024. години издвајамо 643,1 милиона динара.  За ђачке стипендије издвајамо пет пута више, 10,7, у односу на 2,3 милиона 2012. Драстично је увећан и износ за награде најбољим ђацима у Новом Саду, са 3,1 милиона 2012. на 17,3 милиона динара 2024. За бесплатне уџбеника издваја се 42 милиона динара. Све ове чињенице потврђују да у нашој политици, образовање има највиши ниво вредновања. 


Изборна воља грађана је светиња

 Колико мислите да новосадска скупштина има шансе да буде место толеранције, дискусије и договора?  Како оцењујете прву седницу у том смислу?

- Изборна воља грађана је светиња за Српску напредну странку. Ми верујемо у узвишено демократско правило да нема другог суверенитета до оног који грађани својим гласом дају на изборима. Листа „Александар Вучић - Нови Сад сутра” добила је подршку скоро 88.000 Новосађана. То је скоро 30.000 гласова више него сва опозиција заједно. Упркос томе, Српска напредна странка сматра да Скупштина града треба да буде место сучељавања политика и аргумената, али нисам сигурна да друга страна не мисли да преформанси и склоност манипулацијама и спиновима имају предност над чињеницама и пристојношћу.


За разлику од других партија, ми у Српској напредној странци изборе не видимо као шансу да изборимо привилегије за себе. Чланови Српске напредне странке се не баве политиком због фотеља и функција

 Шта бисте препоручили Вашем наследнику или наследници на позицији у Градском већу за наредни период? Има ли нешто што сте желели да урадите, а нисте стигли?

- Prеthodnе четири године образовање као ресор је претрпело доста изазова. Бавили смо се и појединачним ситуацијама наших ђака како би им пружили подршку и како би наш град био безбедан за њихово одрастање и напредовање. Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама које је основано на иницијативу Милоша Вучевића радило је доста у prеthodnе четири године.

Новосађани данас, после 12 година власти Српске напредне странке, имају друге планове, жеље, амбиције и перспективе. Нови Сад је данас, са 14 нових фабрика, новим булеварима, школама, вртићима, домовима здравља, најпожељније место за живот у региону

Верујем да ће мој наследник или наследница успешно предводити све важне пројекте који се тичу образовања и васпитања деце, као и да ће увек имати осећај за специфичне ситуације. Нови Сад јесте и може да буде још лепше место за нашу децу, а наша дужност је да им омогућимо да се у овом граду развијају, напредују, запошљавају и да оснују своје породице.

Слађана Аничић Илић

Аутор:
Пошаљите коментар
ГРАДСКА СКУПШТИНА ОДЛУЧИЛА Нова председница новосадског парламента је Дина Вучинић (ФОТО/ВИДЕО)

ГРАДСКА СКУПШТИНА ОДЛУЧИЛА Нова председница новосадског парламента је Дина Вучинић (ФОТО/ВИДЕО)

07.08.2024. 09:51 15:43
“МОРАМО ДА ПРИЧАМО О ИСТИНИ, ЈА САМ ЖИВИ СВЕДОК” Дина Вучинић о “Олуји”: Важно је о томе говорити јер ако не знамо прошлост, онда нећемо имати ни план за будућност

“МОРАМО ДА ПРИЧАМО О ИСТИНИ, ЈА САМ ЖИВИ СВЕДОК” Дина Вучинић о “Олуји”: Важно је о томе говорити јер ако не знамо прошлост, онда нећемо имати ни план за будућност

03.08.2024. 15:57 15:59
"НАМА ТРЕБА МИР И ЈЕДИНСТВО, ТО ЈЕ ЈАСНА ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА" Дина Вучинић директна: Претње се шире ка сарадницима Александра Вучића, на премијера Милоша Вучевића, али то ће их учинити само јачим

"НАМА ТРЕБА МИР И ЈЕДИНСТВО, ТО ЈЕ ЈАСНА ПОРУКА ПРЕДСЕДНИКА" Дина Вучинић директна: Претње се шире ка сарадницима Александра Вучића, на премијера Милоша Вучевића, али то ће их учинити само јачим

25.07.2024. 10:41 10:47