scattered clouds
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Аналитичари Станковић и Анђелковић верују да ће Брнабић бити изабрана за премијерку

19.06.2017. 20:03 20:15
Пише:
Извор: Дејан Вук Станковић, фото: Медија центар

БЕОГРАД: Аналитичар Дејан Вук Становић каже да је сигурно већа вероватноћа да ће Ана Брнабић бити изабрана за нову премијерку и оцењује да су партнери СНС са заједничке листе "Александар Вучић - Србија побеђује" спремни да подрже њен избор.

Навео је да је још једном потврђено да је демократски изабрани председник Србије Вучић неко ко има подршку сопствене партије, а да је она данас стигла и од посланичког клуба СНС, подсетивши да је недавно Председништво СНС дало Вучићу једногласну подршку,

"Истовремено, СПС као најзначајнији коалициони партнер, недосмислено је рекла да ће подржати Брнабић, као што ће јој подршку дати још неки, пре свега СВМ и остале мање партије. Јако је мало вероватно да ће Ана Брнабић остати без подршке у парламенту", наводи Станковић.

Оно што се, додаје, свакако може очекивати јесте да ће у зависности од гласања бити дефинисан однос према политичким актерима који су до сада били уз владајућу коалицију, те да није логично очекивати да ће оне странке или они посланички клубови или они посланици који не подрже Брнабић бити неко ко ће бити саставни део власти.

"Избор премијера је исувише важна ствар да бисте ви толерисали нечије неслагање, а после тог посланика или ту групу посланика сматрали делом владајуће већине. Уз владајућу већину морате бити од почетка и морате бити у континуитету и до краја односно док траје мандат или док се не распусти Скупштина", рекао је Станковић.

Упитан о ставу председника ЈС Драгана Марковића, који понавља да Брнабић није његов премијер, Станковић каже да је СНС био више него јасан, те да свако ко не подржи Брнабић неће бити сматран делом владајуће колаицији.

Упитан да ли смо ближи новој влади или новим изборима, Станковић каже да смо, по свему судећи, ближи новој влади, уз одређене не баш тако очекиване политичке турбуленције и спекулације у јавности.

Сматра и да СНС неће по сваку цену чувати већину.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да ће мандатарка Ана Брнабић сигурно добити подршку у парламенту, те да ће скоро сви посланици са листе "Александар Вучић - Србија побеђује" гласати за нову премијерку, чак и они који се са тим предлогом интимно не слажу.

Анђелковић за Танјуг каже да не верује да ће владајућа коалиција доживети озбиљније промене, нити да ће Вучићев избор за његовог наследника на месту премијера бити оборен, али да је сигурно да оно што СНС, односно Вучић неће толерисати то је директно гласање против избора нове владе.

"То би значило напуштање владајуће коалиције и прелазак у опозицију", додаје Анђелковић.

Сматра да Вучић има довољан ауторитет да скоро сви посланици СНС, као и посланици листе коју је предводио "Александар Вучић - Србија побеђује" гласају за нову премијерку.

"Напросто то је партијска дисциплина", каже Анђелковић.

Кад је реч о коалиционим партнерима који нису ишли са Вучићем на листи, Анђелковићу делује да ће на крају и они наћи модалитет да подрже или ако не подрже да бар не буду директно против.

"То може да се постигне тако што не учествују у гласању, јер по правилу парламентарна већина се и прави тако што се да подршка мандатару", наводи Анђелковић.

Наводећи да ће владајућа коалиција тражити неку врсту компромиса, Анђелковић каже да је лидер ЈС Драган Марковић, који је раније рекао да Брнабић није његов премијер, навео нешто што је у складу са његовим начелима и са политиком партије коју предводи, те да је то потпуно легитимно и демократски.

Каже да је скоро сигуран да смо ближи новој влади и да су нови избори само теоријска могућност. Сигуран је и да се неће десити да Вучићев предлог буде оспорен, наводећи да су његов ауторитет и рејтинг толики да се никоме не исплати да с њим иде у директну конфронтацију.

Аутор:
Пошаљите коментар
Стефановић: Питање владе је питање подршке, не математике

Стефановић: Питање владе је питање подршке, не математике

19.06.2017. 19:02 19:03
Вулетић: Ближи смо новој влади, ко не гласа-фактички у опозици

Вулетић: Ближи смо новој влади, ко не гласа-фактички у опозици

19.06.2017. 18:04 18:05