Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Analitičari Stanković i Anđelković veruju da će Brnabić biti izabrana za premijerku

19.06.2017. 20:03 20:15
Piše:
Izvor: Dejan Vuk Stanković, foto: Medija centar

BEOGRAD: Analitičar Dejan Vuk Stanović kaže da je sigurno veća verovatnoća da će Ana Brnabić biti izabrana za novu premijerku i ocenjuje da su partneri SNS sa zajedničke liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" spremni da podrže njen izbor.

Naveo je da je još jednom potvrđeno da je demokratski izabrani predsednik Srbije Vučić neko ko ima podršku sopstvene partije, a da je ona danas stigla i od poslaničkog kluba SNS, podsetivši da je nedavno Predsedništvo SNS dalo Vučiću jednoglasnu podršku,

"Istovremeno, SPS kao najznačajniji koalicioni partner, nedosmisleno je rekla da će podržati Brnabić, kao što će joj podršku dati još neki, pre svega SVM i ostale manje partije. Jako je malo verovatno da će Ana Brnabić ostati bez podrške u parlamentu", navodi Stanković.

Ono što se, dodaje, svakako može očekivati jeste da će u zavisnosti od glasanja biti definisan odnos prema političkim akterima koji su do sada bili uz vladajuću koaliciju, te da nije logično očekivati da će one stranke ili oni poslanički klubovi ili oni poslanici koji ne podrže Brnabić biti neko ko će biti sastavni deo vlasti.

"Izbor premijera je isuviše važna stvar da biste vi tolerisali nečije neslaganje, a posle tog poslanika ili tu grupu poslanika smatrali delom vladajuće većine. Uz vladajuću većinu morate biti od početka i morate biti u kontinuitetu i do kraja odnosno dok traje mandat ili dok se ne raspusti Skupština", rekao je Stanković.

Upitan o stavu predsednika JS Dragana Markovića, koji ponavlja da Brnabić nije njegov premijer, Stanković kaže da je SNS bio više nego jasan, te da svako ko ne podrži Brnabić neće biti smatran delom vladajuće kolaiciji.

Upitan da li smo bliži novoj vladi ili novim izborima, Stanković kaže da smo, po svemu sudeći, bliži novoj vladi, uz određene ne baš tako očekivane političke turbulencije i spekulacije u javnosti.

Smatra i da SNS neće po svaku cenu čuvati većinu.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da će mandatarka Ana Brnabić sigurno dobiti podršku u parlamentu, te da će skoro svi poslanici sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" glasati za novu premijerku, čak i oni koji se sa tim predlogom intimno ne slažu.

Anđelković za Tanjug kaže da ne veruje da će vladajuća koalicija doživeti ozbiljnije promene, niti da će Vučićev izbor za njegovog naslednika na mestu premijera biti oboren, ali da je sigurno da ono što SNS, odnosno Vučić neće tolerisati to je direktno glasanje protiv izbora nove vlade.

"To bi značilo napuštanje vladajuće koalicije i prelazak u opoziciju", dodaje Anđelković.

Smatra da Vučić ima dovoljan autoritet da skoro svi poslanici SNS, kao i poslanici liste koju je predvodio "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" glasaju za novu premijerku.

"Naprosto to je partijska disciplina", kaže Anđelković.

Kad je reč o koalicionim partnerima koji nisu išli sa Vučićem na listi, Anđelkoviću deluje da će na kraju i oni naći modalitet da podrže ili ako ne podrže da bar ne budu direktno protiv.

"To može da se postigne tako što ne učestvuju u glasanju, jer po pravilu parlamentarna većina se i pravi tako što se da podrška mandataru", navodi Anđelković.

Navodeći da će vladajuća koalicija tražiti neku vrstu kompromisa, Anđelković kaže da je lider JS Dragan Marković, koji je ranije rekao da Brnabić nije njegov premijer, naveo nešto što je u skladu sa njegovim načelima i sa politikom partije koju predvodi, te da je to potpuno legitimno i demokratski.

Kaže da je skoro siguran da smo bliži novoj vladi i da su novi izbori samo teorijska mogućnost. Siguran je i da se neće desiti da Vučićev predlog bude osporen, navodeći da su njegov autoritet i rejting toliki da se nikome ne isplati da s njim ide u direktnu konfrontaciju.

Autor:
Pošaljite komentar
Stefanović: Pitanje vlade je pitanje podrške, ne matematike

Stefanović: Pitanje vlade je pitanje podrške, ne matematike

19.06.2017. 19:02 19:03
Vuletić: Bliži smo novoj vladi, ko ne glasa-faktički u opozici

Vuletić: Bliži smo novoj vladi, ko ne glasa-faktički u opozici

19.06.2017. 18:04 18:05