Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У хотелу "Нови Сад" одржани "Дани традиционалне кухиње Новог Сада"

18.12.2021. 11:11 11:18
Пише:
Фото: Дневник/В. Фифа

Манифестација „Дани традиционалне кухиње Новог Сада“, у оквиру које су посетиоци имали прилику да пробају и сете се некадашњих једноставних, али укусних и здравих јела, одржана је јуче у хотелу „Нови Сад“. Друга по реду манифестација окупила је 20 учесника из целе Војводине, међу којима су се, поред демонстрације кувања националних јела, представили произвођачи здравих пића, сувенира и домаће радиности.

- У кухињи Новог Сада и Војводине, уопште, имамо различите утицаје, највише мађарске, словачке и румунске кухиње, тако да је у тим јелима један микс – објашњава секретарица новосадског Удружења за заштиту права потрошача „Просперитет“ и организаторка манифестације Валерија Ембер. – За манифестацију смо израдили и један водич у којем пише која су то традиционална јела Новог Сада и у којим ресторанима посетиоци и туристи могу да их поједу. Међу учесницима су нам и ученици средње Економске школе „Светозар Милетић“ јер желимо да манифестација служи за пример млађој генерацији, да и они нешто науче и чувају традицију. Такође, значајно је повезивати произвођаче и удружења грађана да на тај начин надограде своје знање.

„Дани традиционалне кухиње Новог Сада“ уједно су били јединствена прилика за размену искустава међу представницима кулинарске струке, као и осталим излагачима, а учесницима су додељене захвалнице и признања. У оквиру манифестације одржана је и тематска конференција „Трендови у исхрани“, на којој су посетиоци имали прилику да чују шта је ново, а шта традиционално за наш град.

- Данас смо припремили и изложили старинска јела и колаче – потврдио је представник екипе из Мужље, витез кулинарства банатског реда Јожеф Грегуш. – Спремили смо оно што се некад током зиме припремало: кромпир у „гаћама“, гроник и кобасице, у једном ћошку тепсије бундеву, а у другом кисели купус. То се запече у рерни, а ми смо све то за ову прилику испекли у фуруни на салашу. Испекли смо и један хлеб од метар. Иначе, мислим да млади данас нису много заинтересовани за старинска јела, али вероватно је и то нормално јер живимо у 21. веку. Ми свакако желимо све ово да пренесемо на младе нараштаје, да се не заборави јер, ако се заборави, ми смо криви. Увек саветујем – пробајте старинско, нећете зажалити.

Манифестацију је организовало Удружење за заштиту права потрошача „Просперитет“, под покровитељством Градске управе за привреду.

Б. Павковић

Пише:
Пошаљите коментар