Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U hotelu "Novi Sad" održani "Dani tradicionalne kuhinje Novog Sada"

18.12.2021. 11:11 11:18
Piše:
Foto: Dnevnik/V. Fifa

Manifestacija „Dani tradicionalne kuhinje Novog Sada“, u okviru koje su posetioci imali priliku da probaju i sete se nekadašnjih jednostavnih, ali ukusnih i zdravih jela, održana je juče u hotelu „Novi Sad“. Druga po redu manifestacija okupila je 20 učesnika iz cele Vojvodine, među kojima su se, pored demonstracije kuvanja nacionalnih jela, predstavili proizvođači zdravih pića, suvenira i domaće radinosti.

- U kuhinji Novog Sada i Vojvodine, uopšte, imamo različite uticaje, najviše mađarske, slovačke i rumunske kuhinje, tako da je u tim jelima jedan miks – objašnjava sekretarica novosadskog Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ i organizatorka manifestacije Valerija Ember. – Za manifestaciju smo izradili i jedan vodič u kojem piše koja su to tradicionalna jela Novog Sada i u kojim restoranima posetioci i turisti mogu da ih pojedu. Među učesnicima su nam i učenici srednje Ekonomske škole „Svetozar Miletić“ jer želimo da manifestacija služi za primer mlađoj generaciji, da i oni nešto nauče i čuvaju tradiciju. Takođe, značajno je povezivati proizvođače i udruženja građana da na taj način nadograde svoje znanje.

„Dani tradicionalne kuhinje Novog Sada“ ujedno su bili jedinstvena prilika za razmenu iskustava među predstavnicima kulinarske struke, kao i ostalim izlagačima, a učesnicima su dodeljene zahvalnice i priznanja. U okviru manifestacije održana je i tematska konferencija „Trendovi u ishrani“, na kojoj su posetioci imali priliku da čuju šta je novo, a šta tradicionalno za naš grad.

- Danas smo pripremili i izložili starinska jela i kolače – potvrdio je predstavnik ekipe iz Mužlje, vitez kulinarstva banatskog reda Jožef Greguš. – Spremili smo ono što se nekad tokom zime pripremalo: krompir u „gaćama“, gronik i kobasice, u jednom ćošku tepsije bundevu, a u drugom kiseli kupus. To se zapeče u rerni, a mi smo sve to za ovu priliku ispekli u furuni na salašu. Ispekli smo i jedan hleb od metar. Inače, mislim da mladi danas nisu mnogo zainteresovani za starinska jela, ali verovatno je i to normalno jer živimo u 21. veku. Mi svakako želimo sve ovo da prenesemo na mlade naraštaje, da se ne zaboravi jer, ako se zaboravi, mi smo krivi. Uvek savetujem – probajte starinsko, nećete zažaliti.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za privredu.

B. Pavković

Piše:
Pošaljite komentar