Тајландски сладолед осваја Новосађане
Сладокусци, авантуристи и сви они који су спремни да пробају нешто ново, имали су прилику на Тргу слободе да уживају у укусима тајландског сладоледа. „Ице лаб” sladolеyinica у понуди има „периодни систем” с око 30 различитих укуса ледене посластице на тајландски начин, а цена порције је од 190 до 240 динара.
Да су добра идеја и квалитетан производ одличан рецепт за успех, као и да су Новосађани спремни да прихвате нешто ново, потврдила је и прича двојице колега, Филипа и Александра, а „Ајс леб” с тајландским сладоледом је до краја месеца на Тргу слободе, а после тога ће се „Ледена лабораторија” преселити на Штранд.
Филип Цицовић, власник „Лабораторије” дошао је на идеју да с колегом с факултета Александром Црепоњом у Новом Саду прави и продаје тајландски сладолед. Филип је доста путовао, био је у Индонезији, а живео је и на Балију. Тамо је видео како се тајландски сладолед прави и одлучио да Новосађанима понуди нешто ново па је отворио „Ајс леб”.
И ако сте на сам помен сладоледа помислили на кугле у корнету или стакленој посуди, дозволите да вас разуверимо. Испред ваших очију, веште руке мајстора направиће прави ледени ужитак у облику ролница. Тајландски сладолед припрема се на леденој плочи која се смрзава до минус 35 степени Целзијусових. Шлаг смеса се пролије на хладне плоче, додају се састојци које купци одаберу, а затим се та смеса испред вас сецка, развлачи и на крају обликује у ролнице. Интересантно је да је машина с расхладним плочама прилагођена азијском тржишту, где су људи ипак нижи, па су је, како нам је Александар Црепоња рекао, морали подићи и прилагодити својој висини.
Док је припремао ролнице сладоледа, Александар нам је објаснио да су комбинације укуса прилагођене нашем поднебљу јер се, како каже, у Азији комбинују укуси на које ми и нисмо баш навикли.
Ј. Вукашиновић