Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tajlandski sladoled osvaja Novosađane

27.05.2017. 18:35 18:38
Piše:
Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Sladokusci, avanturisti i svi oni koji su spremni da probaju nešto novo, imali su priliku na Trgu slobode da uživaju u ukusima tajlandskog sladoleda. „Ice lab” sladoleyinica u ponudi ima „periodni sistem” s oko 30 različitih ukusa ledene poslastice na tajlandski način, a cena porcije je od 190 do 240 dinara.

Da su dobra ideja i kvalitetan proizvod odličan recept za uspeh, kao i da su Novosađani spremni da prihvate nešto novo, potvrdila je i priča dvojice kolega, Filipa i Aleksandra, a „Ajs leb” s tajlandskim sladoledom je do kraja meseca na Trgu slobode, a posle toga će se „Ledena laboratorija” preseliti na Štrand.

Filip Cicović, vlasnik „Laboratorije” došao je na ideju da s kolegom s fakulteta Aleksandrom Creponjom u Novom Sadu pravi i prodaje tajlandski sladoled. Filip je dosta putovao, bio je u Indoneziji, a živeo je i na Baliju. Tamo je video kako se tajlandski sladoled pravi i odlučio da Novosađanima ponudi nešto novo pa je otvorio „Ajs leb”.

I ako ste na sam pomen sladoleda pomislili na kugle u kornetu ili staklenoj posudi, dozvolite da vas razuverimo. Ispred vaših očiju, vešte ruke majstora napraviće pravi ledeni užitak u obliku rolnica. Tajlandski sladoled priprema se na ledenoj ploči koja se smrzava do minus 35 stepeni Celzijusovih. Šlag smesa se prolije na hladne ploče, dodaju se sastojci koje kupci odaberu, a zatim se ta smesa ispred vas secka, razvlači i na kraju oblikuje u rolnice. Interesantno je da je mašina s rashladnim pločama prilagođena azijskom tržištu, gde su ljudi ipak niži, pa su je, kako nam je Aleksandar Creponja rekao, morali podići i prilagoditi svojoj visini.

Dok je pripremao rolnice sladoleda, Aleksandar nam je objasnio da su kombinacije ukusa prilagođene našem podneblju jer se, kako kaže, u Aziji kombinuju ukusi na koje mi i nismo baš navikli.

J. Vukašinović

Piše:
Pošaljite komentar